Vitaminlere dikkat!

Vitaminlere dikkat!

Vitaminlere dikkat!

Vitaminlerin çoğu genellikle dengeli bir diyette bulunsa da, sporcular vitamin eksikliğinin kas gelişimini ve iyileşmesini engellediğini iyi bilirler. Üstelik Sporcuların normal insanlara göre daha yüksek oranlarda vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyduğu da bir gerçek. Multivitamin takviyesi kullanmayı düşünen sporcuların https://www.fitbull.com gibi güvenilir bir internet sitesini tercih etmelerinde fayda var.

İşte kas gelişimi için kritik öneme sahip 5 vitamin:

A Vitamini

A vitamininin göz sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinse de diğer faydalarının çoğu genellikle göz ardı edilir. Sporcular ve vücut geliştiriciler için A vitamini oldukça yararlıdır çünkü kas büyümesi için gerekli olan protein sentezini destekleyici etkilere sahiptir. Protein sentezi arttıkça A vitamini seviyeleri düşer. Bu, kas onarımı sürecinde proteinin parçalanması için A vitamininin gerekli olduğu gerçeğiyle ilgilidir.

D vitamini

Vücudun D vitamini üretimi için doğrudan güneş ışığına maruz kalması gerektiğinden, özellikle kış aylarında eksikliğini yaşamak muhtemeldir. D vitamini testosteron üretimi söz konusu olduğunda tüm vitaminlerin en önemlisidir. Protein sentezinde de önemli bir rol oynar, ki bu kısmen testosteron üretimi üzerindeki etkisinden kaynaklanır. Hatta, testosteron seviyesi düşük olan erkekler ile yapılan bir çalışmada, D vitamini desteğinin, serbest testosteronda %20'lik bir artışa yol açtığı bulunmuştur.

C vitamini

C vitamini, kas hücrelerini vücuttaki toksik maddelerden korumak için çalışan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna yardımcı olur. Kas ile ilgili faydaları bu kadar da değildir.

C vitamini ayrıca kolajen oluşumuna yardımcı olur. Kolajen bağ dokusunun birincil bileşeni olduğundan, bu, C vitaminini, kemiklerin ve kasların yaralanmadan uzak tutulmasında temel bir bileşen haline getirir. Kolajen dokusu güçlendiğinde, eklemlerin yaralanma oranı azaldığı gibi, ağırlığa karşı dirençleri de hatrı sayılır miktarda artar.

E Vitamini

E vitamini, vücuttaki hücrelerin bütünlüğünü korumak için çalışan çok güçlü bir antioksidandır. Egzersiz ve yoğun antrenmanlar, vücutta toksik maddelerin çoğalmasına neden olur. Bu durum da performansın düşmesine, kas büyümesinin azalmasına, kas iyileşmesinin yavaşlamasına ve bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açar. E vitamini, bu toksik maddelere saldırmak ve onları vücuttan atmak için çalışır.

B Vitaminleri (B6, Folat ve B12)

Her iki vitamin (B6 ve B12) de protein metabolizmasında doğrudan görev alır. Yapılan çalışmalar, protein tüketimi ne kadar yüksek olursa, artan protein alımının metabolizmasını desteklemek için o kadar daha fazla B6 vitamini gerektiğini göstermiştir. Bu vitaminlerin eksikliğinde halsizlik, baş dönmesi ve kas zayıflığı gibi problemler gözlemlenebilir.

Intermittent Fasting hakkında bilmeniz gereken her şey

Intermittent Fasting hakkında bilmeniz gereken her şey

Intermittent Fasting Nedir ?

Türkçe'ye Aralıklı Oruç olarak çevirilen Intermittent Fasting bilinenin aksine bir diyet değil bir yeme planıdır. Günün belirli saatlerinde ihtiyacınız olan kaloriyi tüketip, belirli saatinde aç kalma durumudur. Aç kalma döneminde su, çay, kahve gibi kalorisiz içecekler tüketilebilir.

Örnek bir plan vermek gerekirse:

16/8 protokolü en çok kullanılan aralıklı oruç planıdır. Beslenme aralığı sabah 10'da başlayıp akşam 6'da sonlanabilir. Sporcular antrenman saatlerine göre, spor yapmayan sedanter insanlar ise iş-okul şartlarına göre bu yeme aralığını düzenleyebilir. Günün açlık bölümlerinde bcaa gibi kalori içermeyen gıda takviyelerinin sporcular için önemli bir yer tutabileceğini düşünürsek bu ürünlerin kullanımında www.fitbull.com gibi güvenilir internet siteleri tercih edilebilir.

Intermittent Fasting Ne işe Yarar ?

Aralıklı oruç sizi uzun süre aç bıraktığından, gün içerisinde insülin seviyenizin düşük kalmasını ve insülin direncinizin azalmasını sağlar. Bu durum vücutta yağ yakımı için ideal bir ortam oluşturur, çünkü bilinenin aksine az ama sık yemek yemek vücuttaki insülin değerlerini sürekli arttırdığından yağ yakımını zorlaştırır. Ayrıca katı bir plan ile daha az yemek yiyeceğinizi düşünürsek bu durum kilo vermenize, yağ oranınızı düşürmenize ve vücut kompozisyonunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır. Hassas kişilerin bu protokolü doktor kontrolünde uygulamasını öneriyoruz.

Intermittent Fasting'in faydaları:

- Hedefinize daha hızlı ulaşmanızı sağlar: Kalori kısıtlaması kilo kaybında önemli bir rol oynar. Yeme planınızdaki açlık bölümü, günlük alabileceğiniz gereksiz kalorileri minimuma indirmeye yardımcı olur. - Diyetinizi basit hale getirir: 2-3 saatte bir sürekli yemek yemek zorlu ve stresli bir iştir. Aralıklı oruç ile belirli bir saat aralığında günlük kalori ihtiyacını gidererek günün geri kalanında aklınızdan yemek sorununu çıkarmış olursunuz. - Insulin direncinizi düşürür: Geleneksel oruçun en önemli faydalarından biri olarak aralıklı oruçta da gün içindeki açlık bölümü, insülin seviyenizin düşmesini ve vücudunuzun insülin direncini kırmanızı sağlar. - Zaman ve paradan tasarruf: Gün içinde 6-12 öğün tüketmek fazlasıyla zaman aldığı gibi bunun yanında bütçenizi de yorabilir. 6-12 kez öğün hazırlamakla uğraşmak yerine, günlük kalori ihtiyacınızı önceden belirleyerek ona göre hazırlayacağınız 3-4 öğün sizi hem maddi hem manevi açıdan rahatlatacaktır. - Sağlığa olan pozitif etkisi: Üzerinde yapılan bir çok bilimsel araştırmaya göre, Aralıklı orucun alzheimer hastalığını önleyici etkisinin yanında, kalp ve beyin rahatsızlıklarına olan çeşitli faydaları da ortaya çıkarılmıştır.

Yağ Yakıcılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yağ Yakıcılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaz artık kapıda, bir çok kişi yaza fit bir başlangıç yapmak için çoktan spor salonlarına yazılıp diyete başladı bile. Yağ yakıcılar bu noktada size yardımcı olabilir, eğer nasıl kullanılmaları gerektiğini bilirseniz. Kimyasal, sahte ve yasaklı maddeler içeren ürünlerden kaçınmak için fitbull gibi güvenilir internet sitelerinden alışveriş yapabilirsiniz. Bu ürünlerin bilinçli bir spor ve beslenme programıyla fark yaratabileceğini de unutmayın !

Yağ Yakıcılar Ne İşe Yarar ?

Yağ yakıcılar sporcuysanız yağsız kas kütlenizi belirgin biçimde ortaya çıkarmanız için, kilolu biriyseniz vücudunuzda biriken yağlardan kurtulmanız için formüle edilmiş yardımcı ürünlerdir. İştah kontrolü, yağ asitlerini sindirim sistemine taşıma ve metabolizma hızlandırma gibi etkileri olan ham maddeler içerirler.

Yağ yakıcıların içerisinde en çok kullanılan ham maddeler şunlardır:

L-Karnitin: L-Carnitine bir amino asittir. Bu amino asitin görevi, yağın depolanmadan enerji kaynağına dönüşmesini sağlamaktır, bu sürece yağ oksidasyonu adı da verilir. İnsan vücudunda karaciğer ve böbrekler tarafından da üretilir.

Kafein: Kahve ve çayın etken içeriği olduğu gibi, bir çok bitkide de bulunan uyarıcı bir maddedir. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımında efektif rol oynar. Fazla tüketimi bağımlılığa yol açabildiği için dikkatli olunmasında fayda var.

Yeşil Çay: Hemen hemen tüm yağ yakıcı ürünlerin içeriğinde yer alır. Yeşil çay ekstresinin yağ oksidasyonu ve metabolizma hızlandırıcı etkilerinin yanında iyi bir antioksidan kaynağı olduğu da bilinmektedir.

CLA: Bir çoklu doymamış yağ asidi olmasına rağmen, CLA yağ yakımında önemli rol oynar. Bazı araştırmalar CLA'nın iştah kontrolü ve metabolizma üstünde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.

Taurin: Kandaki mineral, su ve tuz dengesinin sağlanmasında yardımcı bir amino asittir. Enerji içeceklerinin ana bileşenleri arasında yer aldığı bilinir. Spor performansına ve beyin sağlığına olumlu etkileri olduğu bazı araştırmalar ile öne sürülmüştür.

Yağ Yakıcılar Sağlığa Zararlı Mı ? Yan Etkileri Neler ?

Şunu önemle belirtmekte fayda var ki her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, yağ yakıcı ürünlerin içeriğindeki maddelere yüksek dozda maruz kalmakta zararlı olabilir, baş dönmesi, kusma ve ishal gibi durumlarla karşılaşmamak için ürünlerin kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Yağ yakıcıların hemen hemen hepsi yüksek oranda kafein içerdiğinden gün içerisinde kahve, çay tüketiminizi minimuma indirmeniz mantıklı olacaktır.

B12 Vitamini İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

B12 Vitamini Nedir?

 

B12 Vitamini suda çözünen ve doğal olarak bazı besinlerde bulunan bir vitamin türüdür. Vücut kendi üretemediği için, ihtiyaç doğrultusunda B12 vitaminini gıda takviyesi olarak suplementlerden almak da mümkündür.

 

Hangi Besinlerde Bulunur?

 

B12 vitamini süt, yumurta, hindi eti, sığır eti, balık gibi hayvansal gıdalarda bulunur.  Her ne kadar daha düşük miktarlarda B12 vitamini içerse de soya sütü, yoğurt ve peynir gibi gıdalar vejetaryenler için B12 kaynağı olarak gösterilebilir. Düşük kalorili diyet uygulayan kişiler bu vitamini takviyeler vasıtasıyla alabilir.

 

B12 Gıda Takviyeleri Kullanımı Ne Zaman Olmalıdır?

 

Günün herhangi bir zamanında aç ya da tok karnına kullanılabilir. Tablet formda olan ürünler dil altında eritilerek emilimi hızlandırılabilir. Doktor tavsiyesi üzerine kullanılıyorsa doktorun kullanım talimatına uyulmalıdır. Türkiye'de satışa sunulan B12 vitaminleri birden fazla vitamin ve mineral içeriği ile kompleks yapıda olabileceği gibi sadece B12 içeren takviyeler de bulunmaktadır. İnternetten alınacaksa fitbull.com gibi güvenilir internet siteleri tercih edilebilir.

 

Ne Kadar Tüketmek Gerekir?

 

Tavsiye edilen günlük tüketim miktarı yaşa, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişmekle birlikte sağlıklı bir bireyde tavsiye edilen günlük tüketim miktarı aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde gıda takviyesi kullanılacaksa doktor gözetiminde kullanılması tavsiye edilmektedir. 

 

6 aya kadar olan bebekler: 0.4 mcg 7-12 ay arası bebekler: 0.5 mcg 1-3 yaş arası çocuklar: 0,9 mcg 4-8 yaş arası çocuklar: 1.2 mcg 9-13 yaş arası çocuklar: 1,8 mcg 14-18 yaş arası çocuklar: 2.4 mcg Yetişkinler:2.4 mcg Hamileler: 2,6 mcg Emziren anneler:2.8 mcg

 

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri:

 

Aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız bu durum B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

 

Halsizlik, yorgunluk veya baş dönmesi Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı Ciltte soluklaşma Kabızlık, iştah kaybı veya gaz Uyuşma veya karıncalanma, kas zayıflığı ve yürüme problemleri gibi sinir sorunları Görme kabiliyetinin zayıflaması Depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar

 

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2018, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER