2019'da Türkiye: Büyüye İnanan Yüzlerce Kişi Sosyal Medyada Dolandırıldı...

EvosTech

2019'da Türkiye: Büyüye İnanan Yüzlerce Kişi Sosyal Medyada Dolandırıldı...

Dolandırıcılar her defasında farklı numaralarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Sosyal medyada, özellikle de Instagram'da yayılan yeni yöntem ise tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde edebileceğini iddia eden büyü sayfaları. Yeni dolandırıcıların, ağlarına düşen, 'hayalperest' insanlara uyguladıkları ücret tarifeleri ise 100 lira ila 10 bin lira arasında değişiyor.

Instagram sayfalarında dolandırıcılar, farklı isimlerde büyü çeşitlerini görsel materyaller ile birlikte takipçilerine sunuyor.

Instagram, Facebook, Twitter üzerinden açtıkları hesaplarla, kendilerini medyum veya büyücü olarak tanıtan kişilerin vaatleri arasında yok yok.

Kimi, takipçi sayısını arttırdığını, kimi âşık ettirdiğini, kimi kilo aldırdığını veya verdirdiğini söylerken, kimi kısırlığa çare bulduğunu iddia ediyor.

Hazırladıklarını ileri sürdükleri büyüler, talebe göre kargo ile adrese dahi gönderilebiliyor.

Dolandırıcılar üzerine yazılar yazılmış yumurta, patates ve oyuncak bebekler ile kullanıcıların ağlarına düşmesini bekliyor.

Ayrıca kendi fotoğraflarının altına yüzlerce sahte hesaptan memnuniyet mesajı atarak güven veren bir profil görüntüsü sağlıyor. Sahte hesaplardan “Yaptığınız büyü sayesinde işe girdim, verdiğiniz büyü sayesinde sevgilim benimle barışmak istiyor” gibi yorumlar yapılıyor. Instagram üzerinden direkt mesaj yolu ile iletişim sağlandıktan sonra ödeme için WhatsApp’a geçiliyor.

Şantaj yaparak daha fazla para almaya çalışıyorlar.

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre, sosyal medya üzerinden faaliyet gösteren bu hesaplarla iletişime geçip mağdur olanların sayısının hızla arttığını söyleyen avukat Benan Ülgen, “Buradaki işlem net olarak dolandırıcılık. Son dönemde yargıya taşınan şikayetlerde 10 binlerce liralık kayıplar söz konusu. Dolandırıcılar genelde ilk başta bin lira için anlaşıp daha sonra başka şeyler de gerekti diyerek rakamı 30 bin liraya kadar çıkarabiliyor. Üstelik işin daha büyük bir boyutu var. Olaylar bir süre sonra şantaja dönüyor. Büyü yaptırmak isteyen kişilerden çoğu zaman çeşitli görüntü ve fotoğraflar isteniyor. Bu görüntüler daha sonra şantaj malzemesi olarak kullanılıyor” dedi.

Cezası 3 yıldan 10 yıla kadar hapis.

Sosyal medya üzerinden açılan sahte hesaplarla büyü ve benzeri hizmet sattıklarını ifade eden bu kişilerin çok açık biçimde bir dolandırıcılık faaliyeti yürüttüğünü söyleyen avukat Filiz Metin de, “Bu suç nitelikli dolandırıcılık kapsamına giriyor. Burada dini inanç ve duyguların istismar edilmesi söz konusu. Cezası da 3 yıldan 10 yıla kadar hapis. Üstelik buradan elde edilmiş bir gelir varsa ceza daha farklı şekillerde uygulanabilir. Ancak bu kişiler çeşitli rumuzlarla açtıkları hesapları sürekli kapattığı için takibi çok zor. Ancak IP adreslerinin tespit edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Büyünün değil hukukun koruyacağını düşünen mağdurlar şikayetçi oldu.

Büyü yaptırmak için bu kişilere para ve çeşitli fotoğraflar gönderen bazı mağdurlar daha sonra hesaplara ulaşamadıkları ya da şantaja uğradıkları gerekçesi ile avukatların yolunu tuttu. Konu hakkında bilgi veren bir avukat, “Şantaj yapılan bir müvekkilim bu hesaplar hakkında şikayetçi oldu. Ayrıca yapılan şikayetlerin çoğu bir kere para gönderdikten sonra sözde medyumların çeşitli bahanelerle sürekli para istemeye devam etmesine dayanıyor. Şikayet edilen hesaplar IP adresinden tespit edilip kapatılıyor ancak başka bir hesap üzerinden işlemler devam ediyor” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.