Osmanlı Dönemine Ait Gökküre, 1 Milyon Dolara Satılmaya Çalışılırken Ele Geçirildi

EvosTech

Osmanlı Dönemine Ait Gökküre, 1 Milyon Dolara Satılmaya Çalışılırken Ele Geçirildi

Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen ve kehanet amacıyla kullanıldığı düşünülen gökküre, Ankara'da bir tarihi eser kaçakçısı tarafından 1 milyon dolara satılmaya çalışılırken ele geçirildi.

Ankara emniyeti, A. K.'nın ikamet ettiği evde sakladığı tarihi eserleri satmaya çalıştığını öğrendi.

AA'nın haberine göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara'da ikamet eden A.K.'nın elindeki tarihi eserleri satmaya çalıştığını öğrendi.Şüphelinin evine düzenlenen operasyonda 28 sikke ile, üzerinde Arapça, Farsça ve belirlenemeyen dillerde yazıların bulunduğu pirinç bir küre ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüphelinin, 'gökküre' için 1 milyon dolar istediği öğrenildi.

Gözaltına alınan zanlı hakkında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı ve adliyeye sevk edildi.A.K.'nın, pirinç gökküre için 1 milyon dolar istediği kaydedildi.

Uzmanlar, kürenin Osmanlı dönemine ait olduğunu tespit etti.

Ele geçirilen kürenin, kehanet amacı ile kullanıldığını ifade eden uzmanlar, eserin Osmanlı dönemine ait olduğunu tespit etti. Kürenin üzerinde yazan Arapça ifadelerin ise, "Denizin enginliğinde gemi imdada yetişir, avantaj ise havadadır, hamdolsun suyun akışı gemiyi çeker, en çok hamdetmeyi gerektiren avantajlı işlerdir." anlamına geldiği tespit edildi.

Küre, detaylı incelenmek üzere Etnografya Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.