12 Bin Yıllık Hasankeyf'in Nasıl Değil Olduğunu Gözler Önüne Seren İki Resim: 'Tarih Bizi Affetmeyecek'

Genel

Ilısu Barajı sebebiyle sular aşağı kalan 12 bin takvim Hasankeyf, Twitter'daki bir paylaşımla birlikte bir defa daha sosyal medyanın gündemine geldi.

Ilısu Barajı sebebiyle sular aşağı kalan 12 bin takvim Hasankeyf, Twitter'daki bir paylaşımla birlikte bir defa daha sosyal medyanın gündemine geldi. Hasankeyf'in 'öncesi ve sonrası'nı belirten paylaşım, binlerce beğeni aldı, yüzlerce açıklama yapıldı. Yorumlarda ağırlıklı olarak Hasankeyf'in barajdan daha değerli olduğu dile getirildi. Uygulamayı 'tarih katliamı' olarak niteleyenler oldu.

Bisikletli yolcu Hasan Söylemez, Hasankeyf'te daha önce çekilen bir fotoğrafla benzer açıdan çektiği bu kareyi paylaştı.

Bu iki kareye gelen yorumdan bazıları şöyle






Yorumlardaki başat görüşe katılmayanlar da vardı


Tarihi 12 bin sene öncesine dek uzanan, dünya üzerindeki en eski ikâmetgâh alanlarından biri olan Hasankeyf, sahip olduğu kazıbilimsel bulgularla çok sayıda medeniyetin de izlerini taşıyordu.


Hasankeyf, kireçtaşından kayalara oyulmuş evlere, Neolitik dönemden kalma mağaralara, Roma döneminden bir kaleye, Artuklular ve Osmanlılar zamanından kalma değişik yapılara sahipti.


Hasankeyf'i yok eden Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali projesi 1954 yılında hazırlanmaya başlandı, 1975 yılında da tamamlandı. Bölge 1981 yılında tam olarak SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.


İlçeden 90 kilometre uzaklıktaki Baraj ve santralin temel atma töreni 2006 yılında o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan göre gerçekleştirildi.


Bölge sakinleri ve sivil toplum örgütlerinin yıllardan beri süren mücadelesi sonuç vermedi, baraj inşaatı tamamlandı, tarihi eserler de taşındı. İlçede yaşayanlar 'Yeni Ikâmetgâh Yeri'ne taşındı.


Aralık 2019'da son eserin de taşınmasıyla Hasankeyf sulara gömüldü.

Sular Aşağı Kalacak 12 Bin Yıllık Hasankeyf'teki Son Eser Er-Rızk Camii de Taşındı -

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) göre, 8,5 milyar TL'ye mâl olan Ilısu Barajı, ülkedeki maksimum enerji üreten dördüncü baraj olacak ve yıllık sıradan 4,12 milyar kilowatt saat elektrik üretecek.


Twitter ve BBC Türkçe 

Hasankeyf'in sular altındaki son fotoğrafları


Fotoğraf: İlkha
Fotoğraf: İlkha
Fotoğraf: İlkha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.