4.2 Milyar Dolara Mülk Olmuştu: Karadeniz Sahil Yolunda Çatlaklar Oluşmaya Başladı

Genel

Karadeniz'de deniz dolgusu üzerine inşa edilen, Samsun’dan Artvin’in Sarp Hudut Kapısı’na dek uzanan 542 kilometrelik sahil yolunda çatlaklar oluşmaya başladı.

Karadeniz'de deniz dolgusu üzerine inşa edilen, Samsun’dan Artvin’in Sarp Hudut Kapısı’na dek uzanan 542 kilometrelik sahil yolunda çatlaklar oluşmaya başladı. Uzmanlar, kıyıya yakın deniz tabanından kum çekilmesi sonucu kıyı erozyonuyla yollarda çatlaklar oluştuğuna dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. 


Karadeniz Bölgesi'nde, 1987 yılında yapımına başlanan ve 20 yılda tamamlanarak 2007 yılında ulaşıma açılan 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz Sahil Yolu'nda çatlaklar oluştu. Deniz dolgusu üstüne yapı edilen Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon, Rize ve Artvin geçişlerinde görülen çatlaklardan yağmur suyu sızarak yolun alt katmanlarına zarar vermemesi için karayolları ekiplerince özel zift enjekte ederek asfalttaki boşluklar dolduruldu.

Nedeni denizden kum çekilmesi


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Yüksek, yollarda çatlaklar oluşmasının nedeni olarak, kıyıya yakın bölgelerden kum çekilmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yüksek, "100 metre açıktan çekilen kumun kıyıyla ne alakası var diyemeyiz. Zamanla, buradan çektiğimiz kumu doğa bir şekilde kendisi dolduracaktır. Yeterince kum bulamazsa bu sefer kıyıyı oymaya çalışacak ve zaman zaman yolların altını oyacaktır. Siz yolun üst yapısını ne dek sağlam yaparsanız yapın, altı oyulduğu zaman çatlaklar ve zamanla kırıklar meydana gelecektir. Kosterlere kum çekme ruhsatı verilirken teknik tahlil yapılması önemli. Nereden ne vakit, ne dek ve nasıl araç gereç alınacağını saptamak gerekiyor. Doğaya herhangi bir yerden müdahale ederseniz başka bir yerde olumsuz etki olarak karşınıza belli çıkar. Deniz kendine yapılanı yanına koymaz" diye konuştu.

"Kısmi tehlike oluşabilir"


Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Eruz de konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Denizin dibinde başıboşluk olması olası değil. O boşluklar mutlaka dalga ve sızıntı etkisiyle doldurulacaktır. Eğer orada dengeyi iyi kullanmazsanız orada oluşan boşluğun karşılığında balçık şeklinde bir yapıysa heyelan biçiminde bir deniz dibi hareketi meydana gelebilir. Önemli boşluklar yaratılırsa kıyıdan fazla bir kum taşınımı olursa kısmi risk oluşabilir."

Ekolojiye de zarar verebilir

Ekolojiye de hasar verebilirEkolojiye de hasar verebilir Deniz tabanından kum çekilmesinin, mezgit ve barbun gibi dip balıklarının yuvalanma ve beslenme alanlarına zarar verebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Erzu, "Bu alanların tahsisinden önce ekolojik olarak balıkçılığa nasıl bir hasar verebileceğini, dip ekolojisine nasıl hasar vereceğini mutlaka inceleyip ona tarafından karar atamak gerekiyor. Çünkü tahrip olursa uzun vadede o bölgedeki balık yataklarına ve balıkçılığa da tesir etmemesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

6 ili birbirine bağlıyor


Samsun’dan başlayıp, Artvin’in Sarp Sınır Kapısı’nda sona eren, 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz sahil yoluyla 6 il, 64 ilçe, 17 bucak merkezi, 9 liman, 3 havaalanı ve birçok ikâmetgâh birimine ulaşım sağlanıyor. Yolun inşasında, 138 milyon metreküp kazı- dolgu, 180 milyon ton tahkimat, 3 milyon metreküp beton imalatı gerçekleştirildi. Yaklaşık 4.2 milyar dolara mal olan Karadeniz sahil yolunda 27 kilometre uzunluğunda 263 köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 tek tüp tünel, 18,5 kilometre uzunluğunda 20 çift tüp tünel bulunuyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.