Atatürk'ü İdamını İsteyenlerle Benzer Karede Kullanan Sabah Gazetesi Tepkilerin Odağında

Genel

Sabahtan gazetesinin Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sanılan 19 Mayıs 1919 ile ilgili haberinde kullandığı görsel tartışmalara neden oldu.

Sabahtan gazetesinin Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sanılan 19 Mayıs 1919 ile ilgili haberinde kullandığı görsel tartışmalara neden oldu. Görselde Kurtuluş Savaşı'nda mücadele edenler ile onlar hakkında idam kararı çıkaran Padişah Vahdettin ile Güvey Ferit’in kullanılması sosyal medyada tepki topladı.
Söz konusu görsel Sabahtan gazetesinin hem bugünkü baskısında ayrıca de internet sitesinde "an be an zafere" başlığıyla kullanıldı.Haberde şu ifadelere yer verildi:
İzmir'in işgal edildiği 15 Mayıs günü ise Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanlığında Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Anlayışlı Olmak) paşalara, sonra da Babıali'de bir takım hükümet üyelerine veda etti. Benzer gün Yıldız Sarayı'nda Padişah Vahdettin kadar kabul edilen Mustafa Kemal, daha sonra Bandırma Vapuru'nun kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey'i Şişli'deki evine çağırarak yolculukla ilgili bilgi aldı”

Kurtuluş Savaşı'na 'fitne ve fesat' yakıştırması


Sabah’ın haberinde Kurtuluş Savaşı’yla ilişkilendirilen Padişah Vahdettin ve Damat Ferit’in, ulusal kurtuluş mücadelesinde Atatürk ve tabanca arkadaşlarına takviye vermedikleri biliniyor.Mayıs 1920’de Damat Ferit imzalı ‘padişah buyruğu’ doğrultusunda, Mustafa Kemal ve destekçilerinin idamı istenmişti. Kararda, Mustafa Kemal dahil, söz konusu isimlerin ‘sahip oldukları askeri ve mülki rütbe nişanlarına el koyulacağı’ ve ‘her türlü devlete ait unvanlarının kaldırılacağı’ kaydedilmişti.Söz konusu buyrukta, Atatürk ve mücadele arkadaşlarının ‘Kuvayı Milliye adı altında fitne ve fesat çıkardıkları’ ve ‘iç güvenliği bozdukları’ savunulmuş, Atatürk’cilt de ‘paşa’ değil, ‘Selanikli Mustafa Kemal Efendi’ diye söz edilmişti.

Gazetenin kullandığı görsele tepkiler












Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.