Bakanlığın 'Türk-Afgan Kardeşliği' Paylaşımı Sosyal Medyayı Karıştırdı!

Genel

Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin Türk askerine bırakıldığı ve Taliban'dan kaçan binlerce Afgan vatandaşının kaçak şekilde Türkiye'ye girdiği bir dönemde Milli Savunma Bakanlığı'nın "Türk Afgan kardeşliği" vurgulu paylaşım yapması tepkilere yol açtı.  ABD ordusunun A.

Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin Türk askerine bırakıldığı ve Taliban'dan kaçan binlerce Afgan vatandaşının kaçak şekilde Türkiye'ye girdiği bir dönemde Milli Savunma Bakanlığı'nın "Türk Afgan kardeşliği" vurgulu paylaşım yapması tepkilere yol açtı. 
ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmesinin ardından başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği Türkiye'ye bırakılmıştı.

Biden ve Erdoğan Anlaştı: Türkiye Kabil'de Öncü Rol Üstlenecek -

Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye giriş yapan Afganlara ait görüntüler de son dönemde daha fazla görünür olmuştu.


Fotoğraf: Twitter / @RusenTakva

Günde Bin Kişi Sınırı Geçiyor: Afganistan'dan Türkiye'ye Kaçanların Sayısı Artıyor -

Ankara Niğde Otoyolunda Duran Bir TIR'dan Yüzlerce Göçmen Çıktı -

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Milli Savunma Bakanlığı'ndan "Türk-Afgan kardeşliği" temalı bir paylaşım geldi.

Paylaşımda 1913 ile 1928 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkilere yer verildi.


1913 

Türk ve Afgan halkları tarih boyunca ortak tarih, dil, kültür ve inanca sahip iki kardeş millet olarak hep dayanışma içerisinde olmuştur. Afganistan'ın ilk devlet hastanesi Kral Habibullah Han döneminde Afganistan'a davet edilen Türk danışmanlar tarafından 1913 yılında kurulmuştur. 

1919 

Türkiye ve Afganistan eş zamanlı olarak istiklal mücadelesi vermiş ve bu süreç her iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Çanakkale'de "Mehmet Afganistan" adında şehitlik anıtı bulunmaktadır. 

1919 

1919 yılında bağımsızlığını kazanan Afganistan, modernleşme için pek çok alanda Türkiye'yi örnek almış; askeri alanda, eğitim ve kültür alanında yine Türk uzmanlardan yararlanmıştır. 

1921 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı devam ederken Afganistan Kralı Emanullah Handan gelen askeri eğitim yardımı talebini geri çevirmemiş, 2. Dünya Savaşı'na kadar doktor, subay ve öğretmenlerden oluşan destek verilmiştir. 

1921 

Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Afganistan Türk milletine siyasi, diplomatik ve ekonomik pek çok yardımda bulunmuştur. 1 Mart 1921'de iki ülke arasında dostluk ve ittifak anlaşması imzalanmış, Afganistan TBMMyi tanıyan ikinci ülke olmuştur. Aynı zamanda Afganistan, Ankara'ya diplomatik temsilci gönderen ilk ülke olmuştur. 

1921 

1 Mart 1921 tarihli anlaşma metnindeki şu cümle, iki ülke arasındaki dostluğun ve kardeşliğin de bir göstergesidir:  "Bu iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir. Eğer bir ülkeye düşman hamle ediyorsa bu diğer ülkenin de aleyhine bir hücumdur."

1921 

Türkiye, Medine Kahramanı Fahrettin Türkkan Paşa'yı ilk Türk elçisi olarak Kabile atamıştır. 10 Temmuz 1921'de Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin açılışını yapan Atatürk, Afgan bayrağını direğe kendi eli ile çekmiştir.

1928 

Afganistan Kralı Emanullah Han ve eşi Kraliçe Süreyya, 1928 yılında Türkiye'yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret aynı zamanda yabancı bir devlet başkanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçmiştir.

Bakanlığın paylaşımına gelen tepkiler

















Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.