Bakanlıktan Yeni Kanun Tasarısı: Boğaz'da İBB'nin Yetkilerine Sınırlama mı Getiriliyor?

Genel

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı 28 maddelik kanun tasarısı ile İstanbul Boğazı'nda planlama, izin ve denetim yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı atamasıyla belirlenecek yeni kurullara devredileceği aktarılıyor.  Yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni .

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı 28 maddelik kanun tasarısı ile İstanbul Boğazı'nda planlama, izin ve denetim yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı atamasıyla belirlenecek yeni kurullara devredileceği aktarılıyor. 

Yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak.


Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 28 maddelik bir kanun teklifi taslağı hazırladı. İstanbul Boğaziçi alanında yerleşme, yapılaşmanın planlaması, koordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi konularında yetkili olan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü kaldırılacak.

Yeni kurulların başkan, yönetici ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.


Kaldırılan 3 kurumun yerine Boğaziçi Başkanlığı ile Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları gelecek.Birgün'den Nurcan Gökdemir'in aktardığı bilgiye göre Boğaziçi Başkanlığı, Boğaz’daki uygulamaların gerçekleştirilmesi ve denetimi konusunda tam yetkili olacak. Boğaziçi Başkanı ve yardımcıları Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Anadolu ve Avrupa yakalarında kurulacak Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları’nın başkan ve üyelerinin atamasını da Cumhurbaşkanı yapacak. Tasarıyı incelemek isteyenler buraya tıklayabilir.

Basına yansıyan haberlerde, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkilerinin sıfırlanacağı" aktarıldı.


Sözcü gazetesi haberinde, Boğaziçi İmar İdare Heyeti'nin kaldırılmasıyla idare heyetindeki İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkilerinin "sıfırlanacağını" belirtti. Birgün gazetesi de haberinde İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredileceği bilgisini paylaştı. Ayrıca imar planında yeşil alan belirleme yetkisinin de belediyeden alınarak Boğaziçi Başkanlığı’na bırakılacağı vurgulandı. İBB'den taslağa ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı.

Burada bir parantez açalım: Boğaziçi İmar İdare Heyeti kimlerden oluşuyor?


Boğaziçi Kanunu'na göre Boğaziçi İmar İdare Heyeti, İstanbul Valisi'nin başkanlığında İstanbul Belediye Başkanı, İstanbul İl Hukuk İşleri Müdürü, İl İmar Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Defterdar, Boğaziçi İmar Müdürü, İstanbul Belediyesi İmar Müdürü Vali ve Belediye Başkanının tayin edecekleribirer uzman, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu Başkanı, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek ilgili bilim dalı öğretim üyesi olmak üzere oniki üyeden oluşuyor.

Peki Boğaziçi İmar Müdürü nasıl atanıyor?


Boğaziçi İmar Müdürü,en az lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş kişiler arasından, İstanbul Belediye Başkanı'nıninhası, İstanbul Valisi'nin teklifi üzerine İmar ve İskan Bakanlığı tarafından atanıyor. Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün görevlerine ilişkin detaylı bilgiyi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Değişiklik ‘sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi’ olarak tanımlanan ve yapılaşmanın önlenmesi için korunan alanların geleceğinin ne olacağı konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor"


Konuyu BirGün’e değerlendiren TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, şöyle konuştu: “İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü kanun dışında bırakılıyor. Artık kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgelerine ait plan, plan değişiklikleri ve revizyonları bakanlık tarafından yapılarak onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Buna göre Belediye Meclisi de saf dışı bırakılıyor. Önceden hazırlanan plan tadilatları Belediye Meclisi’ne sunulurken artık bakanlığa gönderilecek ve Cumhurbaşkanlığı onayı ile yürürlüğe girecek. Taslakla birlikte bizlere mevcut koruma amaçlı planların da yeniden değerlendirileceği ‘müjdeleniyor’. Mevcut imar planları ile diğer planların bulunduğu alanlar, yeniden değerlendirilerek 5 yıl içinde mevcut planların bu kanuna ve 2863 sayılı Kanuna göre yeniden hazırlanacağı ifade edilmiş. Bu değişiklik ‘sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi’ olarak tanımlanan ve yapılaşmanın önlenmesi için korunan alanların geleceğinin ne olacağı konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor.”

Tasarıyı konu eden haberler sosyal medyanın da gündeminde...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.