Baraj Düşecek mi? Siyasi Partiler ve Seçim Yasasına İlişkin Taslak Hazır

Genel

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ile birlikte siyasi partiler ve seçim yasalarında yapılacak değişiklik tekrar gündeme geldi.AKP, siyasi partiler ve seçim yasaları için değişiklikleri için bir komisyon oluşturmuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ile birlikte siyasi partiler ve seçim yasalarında yapılacak değişiklik tekrar gündeme geldi.AKP, siyasi partiler ve seçim yasaları için değişiklikleri için bir komisyon oluşturmuştu. Komisyon çalışmalarını yaptı ve alternatifli bir taslak hazırladı.

Seçim barajı yüzde 7 olabilir


Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre MHP lideri Bahçeli'nin siyasi partiler yasasına ilişkin mesajlarının ardından oluşturulan komisyon bir taslak hazırladı.Taslakta barajın kaldırılması, yüzde 5 ya da yüzde 7'ye indirilmesi yönünde üç alternatif bulunuyor. En yakın ihtimal ise yüzde 7 olarak görülüyor.

İttifaklar için baraj nasıl uygulanacak?


Bu süreçte ittifakların yapısı, seçime katılma şekilleri de tartışmaya açıldı. İttifaklar için özel bir baraj uygulanması da çalışmalarından başladığından bu yana gündemde olan konulardan biri. Bu konuda iki alternatif bulunuyor. Bunlardan ilki ittifak içinde de baraj uygulanması. Bu durumda ittifakta yer alan her parti ülke barajı ya da yapılacak düzenleme ile getirilecek ittifak barajı kadar oy almak zorunda olacak. Belirlenen barajı geçemeyen parti ittifak da yapsa milletvekili çıkartamayacak.İkinci alternatif ise barajın ittifakta yer alan parti sayısına göre kademeli şekilde artması. Örneğin iki parti için baraj yüzde 10 ise üç parti için yüzde 12, dört parti için yüzde 14 olacak.

Küçük partilere özel düzenleme


Küçük partiler için de kamuoyunda Türkiye milletvekilliği olarak bilinen modele geri dönülecek. Belli sayıda milletvekili seçim çevrelerine dağıtılmayıp bunun için ayrılacak. Partiler aldıkları oylara göre Türkiye barajına gerek kalmadan bu kontenjandan milletvekili çıkartıp parlamentoda temsil edilebilecek.

Seçim sisteminde 3 alternatif


Seçim sisteminde 3 alternatif konuşuluyor. Dar, daraltılmış bölge ve mevcut sistemle devam edip 18'den fazla milletvekili çıkartan illerin 10'ar milletvekili olacak şekilde seçim bölgelerine ayrılması. Dar bölgede her seçim çevresinden bir milletvekili seçilecek. Daraltılmış bölge için de her bölgede 5-6-7 milletvekili çıkması gibi alternatifler bulunuyor. Ancak en güçlü ve hayata geçirilme olasılığı en yüksek alternatif büyük şehirlerdeki seçim bölgelerinin sayısının arttırılması.

Seçime katılma şartları ne olacak?


Milletvekili transferi gibi demokrasi dışı yöntemlerle yeni kurulan partilerin seçime girmesinin önüne geçmek için de çalışma yapıldı. Buradaki alternatifler, "seçime 6 ay süre kalan partilerin belli oranda örgütlenme kriterinin kaldırılması", "seçime girme kriterleri arasından grup kurmanın çıkartılması, "grupların seçimden sonra oluşması ve daha sonra yeni kurulan partilere 20'nin üzerinde milletvekili olsa bile grup hakkı verilmemesi" olarak sıralanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Saldırılar Peş Peşe: Bu Kez Hedef Yeniçağ Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu - Kendisine İşkence Yapan Eşini Öldüren Melek İpek'in Tutukluluğuna İtiraz Edildi - Bakan Koca: 'Aşı Yaptıran Sağlık Çalışanlarının Sayısı 500 Bini Aştı'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.