Bir Köy Okulu Müdürünün Gözünden Uzaktan Eğitim: '320 Kişilik Okulda Sadece 10 Kişi Takip Edebildi'

Genel

Uzaktan eğitim sürecinde Anadolu'daki köy okullarında yaşanan zorlukları anlatan okul müdürü: "Neredeyse hiçbir öğrencinin evinde bilgisayar yok. 320 kişilik okulda mart ayından bu yana yalnızca 10 öğrenci süreci takip edebildi" Koronavirüs salgını nedeniyle mart ayı ortalar.

Uzaktan eğitim sürecinde Anadolu'daki köy okullarında yaşanan zorlukları anlatan okul müdürü: "Neredeyse hiçbir öğrencinin evinde bilgisayar yok. 320 kişilik okulda mart ayından bu yana yalnızca 10 öğrenci süreci takip edebildi"


Koronavirüs salgını nedeniyle mart ayı ortalarından bu yana uygulanan uzaktan eğitim, yerini kademeli şekilde yüz yüze eğitime bırakıyor.

Yarın geçilecek ikinci aşama ile birlikte binlerce öğrenci aylar sonra yeniden okulla buluşacak. Detaylar

Yüz Yüze Eğitime Geçişte İkinci Aşama Yarın Başlıyor Yarından itibaren ilkokullar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar, lise hazırlık sınıfları ile özel gereksinimli çocukların okullarında yüz yüze eğitim başlatılacak

Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte gerekli hazırlıkların yapılmadığı, sistemin özellikle dar gelirli ailelerin çocukları için dezavantajlı bir durum yarattığı ile ilgili tartışmalar yaşanmıştı.


Uzaktan eğitim için gereken tablet, bilgisayar ve internet erişimi, çok sayıda öğrenci için sorun halini almıştı

EBA'ya Erişmek İsteyen 8 Yaşındaki Çınar Mert Çatıdan Düşerek Hayatını Kaybetti -

Bir müdürün tanıklığıyla köy okulunda uzaktan eğitim


Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'nun konuştuğu Güneydoğu Anadolu'da bir köy ilkokulunun idarecisi olan A.A, öğrencilerinin büyük çoğunluğunun evinde bilgisayar/tablet ve internet olmadığı için uzaktan eğitimlere katılamadığını söyledi.Uzaktan eğitimin fakir çocuklar ile zengin çocuklar arasındaki makası açtığı görüşüne de katılan A.A., 320 kişilik okulda mart ayından bu yana yalnızca 10'unun süreci takip edebildiğini ifade etti.A.A., öğrencilerin yanı sıra evinde bilgisayar ve internet erişimi olmayan öğretmenlerin de bulunduğunu söyledi.

"Öğrenci takibi, ödevlendirme çalışması ve çok sayıda etkinlik yapılamadı"


Anadolu'da hem merkez hem de köy okullarındaki öğrencilerin büyük çoğunluğunda bu imkanların bulunmadığını ifade eden A.A., EBA hizmetlerinin sağlanmasında öğrenci ve öğretmenlere tanımlanan internet paketlerinin de yeterli olmadığını belirtti. Bu hizmetin öğretmen ve öğrencilere ücretsiz şekilde sağlanmasını isteyen idareci, özellikle köy okullarındaki sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi:
Merkezi okullarda sistem biraz daha düzenli ve daha sağlıklı bir şekilde sürdürüldü ancak ülke genelinde, özellikle köy okullarını düşündüğümüzde, bu oran merkezi okullardaki kadar başarılı olamadı. Merkezi okullarda fiziki sorunların çözülmesiyle birlikte eğitim öğretim hizmetleri bir şekilde bilişim sınıflarından , akıllı tahta sistemlerinden yapılabildi ancak köy okullarında böyle bir hizmet bulunmadığı için bunlar ne yazık ki çok mümkün olamadı. Çünkü neredeyse hiçbir öğrencinin evinde bilgisayar yok, aynı şekilde birçoğunda akıllı telefon bulunmamakta. Bu sebeple öğrencilerin takibi, ödevlendirme çalışmaları çok sayıda etkinlik durumlarının yapılamamasına sebep oldu.

"EBA destek noktaları, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yaygınlaştırılsın"


Okullara konteynerler aracılığıyla, sosyal mesafeye uygun şekilde kurulacak EBA destek alanlarında bilgisayarların yerleştirileceğini ve birçok öğrencinin bu sayede canlı derslere ulaşabileceğini belirten A.A., bu alanların pek çok çevre köy için de umut ışığı olacağını dile getirdi. Sistemin özelikle kalabalık yerleşkesi bulunan Doğu ve Güneydoğu illerinde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden A.A., teknoloji çağının gerekliliklerinin yaygınlaştırılıp, önceliğin eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına verilmesi gerektiğini savundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.