Çevre Kirliliğinde 'Yeni Normal': Su Altındaki Maske ve Eldivenler

Genel

Koronavirüs salgınının arkasından normalleşme dönemine girilen bu günlerde, Antalya'da dalış yapan vatandaşlar denizin dibinde birçok maske ve eldivenle karşılaştı.Salgına karşısında korunmak için alınan maske ve eldivenler, yeni bir çevre probleminin habercisi oldu... Dalgı

Koronavirüs salgınının arkasından normalleşme dönemine girilen bu günlerde, Antalya'da dalış yapan vatandaşlar denizin dibinde birçok maske ve eldivenle karşılaştı.

Salgına karşısında korunmak için alınan maske ve eldivenler, yeni bir çevre probleminin habercisi oldu...

Dalgıçlar su altındaki durumu kamerayla görüntüledi


Koronavirüs salgınında hayatımıza yoğun bir şekilde giren maske ve eldivenler, derhal önemli bir tehlikenin but sesleri oldu, o da kirlilik. 1 Haziran itibariyle Antalya'da her yerde dalış yapabilen dalgıçlar, su altındaki kirliliğe dikkat sürüklemek için denizin altını kamerayla görüntüledi. Son birkaç aydır yaklaşık olarak hiç turizm hareketi olmamasına rağmen, plastik maddelerin yanı sıra maske ve eldivenler suyun aşağı görüntülendi.

'Vatandaşlar, eldiven maskelerini mutlaka çöp kutularına atmalı'


20 metre derinlikte 1000 metrekare alanın temizlendiğini söyleyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, şu ifadeleri kullandı:
"Koronavirüs sürecinde gündelik hayatımıza giren maske ve eldivenler son günlerde su altında karşımıza fazla çıkmaya başladı. Biz sıkça su aşağı temizlik çalışması yapıyoruz. Fakat birkaç gündür maske ve eldivenleri fazla fazla görür olduk. Bunlar denize, dereler, nehirler ve su kanalları yoluyla ulaşıyor. Sahil kenarında denize giren vatandaşlar çöp kutusuna atmak yerine ya elinden düşürüyor veya haberdar olmadan maske denize uçuyor. Sebebi ne olursa olsun maske ve eldivenler bir şekilde denizle buluşuyor. Doğada seri kaybolan ürünler değiller. Bilhassa plastik eldiven doğada binlerce sene kalabilir. Pandemi süreci başladığından bu yandan tüm dünyanın sorunu olan bu problemi biz de Antalya'da görmeye başladık. Vatandaşlar, eldiven maskelerini mutlaka çöp kutularına atmalı. Sahilde olanlar ise maskelerini korumalı ve denize uçmasına veya karışmasına müsade vermemeli."

'Gelecekte yeni çevre problemleri ile karşılaşacağız'


Su altındaki kirlenmeyi görüntüleyen su altı film yapımcısı Alican Abacı ise korona süreciyle birlikte su altını kirleten unsurlara eldiven ve maskelerin de eklendiğini söyledi. Bu iki materyali yaklaşık olarak her dalışında görüntülediğini anlatan Abacı, "İnsanlar bunları bir şekilde elinden çabucak dışlamak istiyor, bu da doğayı kirletiyor. Bu karşılaştığımız şeyler hafife alınacak kirlenmeler değil. Gelecekte yeni çevre problemleriyle karşılaşacağız" biçiminde konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.