Dışişleri'nden Yunanistan'a 'Ayasofya' Yanıtı: 'Tarihsel Komplekslerden Kurtulun'

Genel

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Ayasofya'da Kur'lahza-ı Kerim okunmasına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Ayasofya'da Kur'lahza-ı Kerim okunmasına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Türkiye'nin, Ayasofya’nın ne dünya çapındaki abidevi niteliğine ne de 1972 UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Kontrat’ye tutarsız hareket etmediğini bildiren Aksoy, Yunanistan'a "tarihsel komplekslerden kurtulun" dedi. 


Dün İstanbul'un fethinin 567. yılı nedeniyle gün boyu kutlamalar yapılırken, akşam da Ayasofya'da Fetih Suresi okundu. Telekonferansla bu törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Fethin 567. yıldönümünün Fatih'in emaneti Ayasofya'da Fetih Suresi okunmak ve dualar edilmek suretiyle yad edilmesi fazla manâlı" dedi. Ayasofya'da Fetih Suresi Okundu: Tartışmaların Odağındaki Tanrısal Mekan Neden Bu Değin Önemli? - Bunun üzerine Yunanistan'tan gelen tepkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy cevap verdi. Sözcü Aksoy, konuya ilişkin soruya yanıtında, Ayasofya’da her Kur’lahza-ı Kerim okunmasından sonra Yunanistan'ın beyhude ve hiçbir sonucu olmayacak direktifler yapmaya devam ettiğini vurguladı.

"Yunanistan'ın içinde bulunduğu psikolojiyi iyi anlamak açısından ibretlik"


"Avrupa’da minarelerden ezanların yükseldiği ve müşterek hürmet ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir." ifadelerini kullanan Aksoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını mazeret ederek Batı Trakya’da yüzyıllardır okunan ezanı susturmaya yeltenen çevrelerin çabalarının hala hafızalarda taze olduğuna dikkati çekti.

"Ayasofya Türkiye ve insanlığın önemli bir değeri olarak korunmaya devam edilecek"


Aksoy, şunları kaydetti:"Türkiye, Ayasofya’nın ne dünya çapındaki abidevi niteliğine ne de 1972 UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye tutarsız hareket etmiştir. Türkiye’nin bir servet unsuru olan İstanbul Tarihi Alanları’na gösterdiği titizlik ve özen bir uçtan bir uca bu eserler bugünün nesillerine ulaşmıştır. Ayasofya, Türkiye’nin ve insanlığın önemli bir değeri olarak kalacak ve korunmaya devam edilecektir. Yunanistan’ı tarihsel komplekslerinden arınmaya eğlence ediyoruz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.