Facebook, Ölümünü Canlı Olarak Yayınlamak İsteyen Hastanın Yayınını Durdurdu

Genel

Tedavi edilemeyen bir hastalık sebebiyle ölümü bekleyen Alain Cocq, son günlerini Facebook üzerinden canlı yayımlamak istedi.

Tedavi edilemeyen bir hastalık sebebiyle ölümü bekleyen Alain Cocq, son günlerini Facebook üzerinden canlı yayımlamak istedi. Ancak Facebook, 'İntiharı gösteren yayınlara izin verilmediği' gerekçesiyle Cocq'un canlı yayınını engelledi.


Fransa'da yaşayan 57 yaşındaki Fransız vatandaşı Alain Cocq, tedavisi olmayan ve nadir görülen hastalığa yakalandıktan bir süre sonra ötanazi talebinde bulunmuş ancak bu talep Cumhurbaşkanı Macron tarafından reddedilmişti.Temmuz ayında Macron'a bir mektup yazan Cocq, "aşırı derecede acı çektiğini" ve "onurlu bir şekilde ölmek istediğini" belirtmişti.

Macron ise bu mektubun kendisini çok duygulandırdığını söylemekle yetinmiş, "konumu gereği kanunların üzerinde olmadığı için" bu izni vermemişti.


Cocq, cumartesi itibarıyla yeme içme ve ilaç almayı bıraktı. Ölümü beklediği son günlerini ise, ülkesinin ötanaziyle ilgili kanunlarının değişmesi amacıyla ses getirmek için Facebook'ta yayımlamak istedi.

Fransa'da Ötanazi Talebi Reddedilen Hasta, Kendi Ölümünü Canlı Olarak Yayınlayacak -

"Kurtuluşa giden yol başladı ve inanın bana mutluyum"


BBC'nin haberine göre, cumartesi sabahı Dijon'daki evinde Facebook üzerinden bir paylaşım yapan Cocq, son yemeğini yediğini duyurdu:
"Kurtuluşa giden yol başladı ve inanın bana mutluyum. Önümüzdeki günlerin zor olacağını biliyorum ancak kararımı verdim ve sakinim."

"İntiharı gösteren yayınlara izin veremeyiz"


Ancak Facebook, Cocq'un bu planını "İntiharı gösteren yayınlara izin vermediğini" belirterek ve yayını engelleyerek bozdu:
"Sayın Cocq'un karmaşık durumuna dikkat çekme kararına saygı duymakla birlikte, uzmanlara danıştıktan sonra Alain'ın hesabından yapılacak canlı yayınları engellemek için önlem aldık."
Fransız AFP haber ajansına konuşan bir Facebook sözcüsü, "Kurallarının intihar girişimlerinin gösterilmesine izin vermediğini" de sözlerine ekledi.

Cocq, ölümünü yayımlama kararını destekleyen takipçilerine, Facebook'a karşı lobi oluşturması çağrısı yaptı.


Ötanazi Fransa'da tartışmalı konulardan biri


Bazı hak grupları "onurlu bir şekilde ölmenin herkesin hakkı olduğunu" savunurken, dini ve muhafazakar gruplar ise suç sayılması gerektiği görüşünde.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.