Gıda Fiyatlarındaki Artış Cep Yaktı: Evde Konserve Üretimi Başladı, Markalı Ürünlere Talep Azaldı

Genel

IPSOS'un Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu'na göre, 2019 yılında hane halkının evde daha çok zaman geçirmeye başlarken reçel, yoğurt, salça, konserve gibi ürünleri evde üretmeye yöneldiği belirtildi.  'Kriz söylentisi başladığında, ev yapımı ürünlerin oranı arttı'Dün.

IPSOS'un Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu'na göre, 2019 yılında hane halkının evde daha çok zaman geçirmeye başlarken reçel, yoğurt, salça, konserve gibi ürünleri evde üretmeye yöneldiği belirtildi. 

'Kriz söylentisi başladığında, ev yapımı ürünlerin oranı arttı'


Dünya.com'dan İbrahim Ekinci'nin haberine göre, IPSOS'un Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu'na göre, 2019 yılında hane halkı birçok gıda ürününü evde üretmeye yöneldi. Raporda şu ifadeler dikkat çekti:
"Kriz söylemleri başladığında, haneler ile yaptığımız çalışma sonuçlarına göre ilk tedbir ev dışı davranışların azalması veya yapılmaması yönündeydi. Bu da, 2019’da evde daha çok zaman geçirildiğini bize gösteriyor. Aslında evde daha çok zaman geçirildiğini, satın alımlara baktığımız zaman da görmekteyiz. Temel gıda ürünleri, ev yapımı ürünlerde kullanılan malzemelerin artması, bu sene ilk defa büyüme gösteren kategorilerin olması bize bu yönde bir hareket olduğunu gösteriyor."

Konservelik kavanoz satışları artış


Ev yapımı ürünlerin oranındaki artışı destekleyen konulardan biri de, konservelik kavanoz satışlarının artışı.Son iki yıldır “konservelik kavanoz satışlarının çok arttığı”, tüketicinin salça, konserve, reçel, yoğurt vs. şeyleri daha çok evde üretmeye yöneldiği belirtiliyor. Alkol fiyatlarındaki artışın ardından da, evde üretim ile ilgili haberler basına yansımıştı.

En önemli sorun ekonomi


IPSOS raporundaki veriler, hane halkının en büyük sorununun ekonomi olduğunu da gözler önüne seriyor. Raporda "Ekonomik göstergelerin iyi olmadığı geçmiş senelerde, hane içi satın alım davranışları, hem harcama hem de miktarsal olarak daralırdı. 2019’da bunun tam tersi oldu: Harcama artışı çok yüksek olurken miktarsal endekslerde ise bir daralma görülmedi" ifadesi kullanılırken, bu durumun stagflasyon etkisi olduğu ifade ediliyor.

Markalı ürünlerin payı azaldı


Rapora göre tüketici, 2019 yılında markalı ürünlerden vazgeçerek, zincir marketlerin kendi bünyesinde ürettiği ürünlere yöneldi:
"etiket/trend/55fbeea5f4f0991b780cb334" title="trend">Trend olarak bakıldığında «markalı ürünlerin» toplam harcamadan aldığı pay azalırken marketlerin kendilerine özel olan ürünlerin ve açık ürünlerin ise büyümeye ettiği görülüyor. «Market Markalı» ürünlerin büyümesi indirim marketlerinin büyümesinin sürüklediği bir büyüme olarak değerlendiriliyor. Açık ürünlerde ise pazarda yüksek paya sahip olan et-tavuk ürünleri, açık süt, peynir ve kuruyemişler büyümeyi belirleyen kategoriler oldu. Hane içi harcama dinamiklerine bakıldığında hanelerin son 3 senedir satın alımlarının indirim marketlerine kaydığını görüyoruz. Bu değişim sonucunda son 12 ayda harcanan paradan indirim marketlerinin aldığı pay %28 seviyesine ulaştı. İndirim Marketlerinin büyümesinde kendi ürünlerinin etkisinin yanı sıra büyümenin 1/3’ü de markalı ürünlerden geldi"

Nielsen'in yaptığı araştırmaya göre, zincir marketlerin 'private label' ürünlerinin satış hacmi 60 milyar lira olmuştu.

Alışveriş Cep Yakıyor: 10 Kişiden 9'u Uygun Fiyatı Bulmak İçin Market Market Geziyor
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.