Hatay'da Yangından Etkilenen Bölgeye Maden Projesi mi Yapılacak?

Genel

BirGün gazetesi, Hatay'ın Belen ilçesi ile İskenderun-Arsuz sınırları arasında çıkan yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağını öne sürdü.  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay’da başlayan ve üç ilçeye yayılan orman yangınlarının kontrol altın.

BirGün gazetesi, Hatay'ın Belen ilçesi ile İskenderun-Arsuz sınırları arasında çıkan yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağını öne sürdü. 


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay’da başlayan ve üç ilçeye yayılan orman yangınlarının kontrol altına alındığını açıklamıştı. Bakan, sabotaj iddialarının araştırıldığını ve dört şüphelinin gözaltında olduğunu söylemişti.

Bakan'ın açıklamaları

Bakan Pakdemirli'den Hatay'daki Facia Hakkında Açıklama: 'Üç İlçeye Yayılan Yangın Kontrol Altına Alındı' -

"Maden projesi yapılacak" iddiası


BirGün'de yer alan Serbay Mansuroğlu imzalı haberde, yerleşim yerlerini etkileyen yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağı iddia edildi.Haber göre Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesinde projeyle ilgili ÇED toplantısı yapılacağını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan, Hatay Valiliği adına gönderilen resmi yazıda bölgede krom madeni projesinin uygulanacağı ifade edildi.



Yöre halkına yönelik 12 Ekim Pazartesi günü saat 11.00’da Hüyük Mahallesi köy meydanında projeyle ilgili ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) toplantısı yapılacağı iletildi. Resmi yazıda, “Hatay ili Arsuz ilçesinde Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan Krom Ocağı projesi hakkında ÇED Yönetmeliğinde yer alan ÇED Genel Formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili ÇED Yönetmeliği gereğince ÇED süreci başlatılmış bulunmaktadır” denildi.

"Önce güney yandı şimdi kuzey"


Habere göre Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Ani, 
“Yaşam alanlarımız maden için yok ediliyor. Hatay’da iki hafta kadar önce güney yamaçları yakıldı. Şimdi kuzey yamaçları. Burada yaşamın yok edilmesini kabul etmiyoruz. Madenler; ormanlarımızı, bitki örtümüzü, içindeki canlılığı, sulama sularımızı, içme sularımızı tehdit ediyor. Krom madeni ağır bir madendir. Bu nedenle madenin çalışmasına karşıyız. Yaşam alanımızı yok eden bir çalışmaya karşı hepimiz birlikteyiz. Bölge halkı yaşam alanını savunmak iöin elinden geleni yapacaktır” diye konuştu.
Muhtar Ani, dayanışmada bulunmak isteyenleri Pazartesi saat 11’de köy meydanına çağırdı. Ani, “Mahalleli olarak, halk olarak oradayız. Desteğe bekliyoruz” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.