Her şey 20 dolarla başladı, toplam 8 dakika sürdü! İşte ABD'yi savaş alanına çeviren Floyd cinayetinin bütün detayları

Genel

ABD'de polis memuru tarafından boğarak öldürülen Floyd'un slogana dönüşen "Nefes alamıyorum" söylemi ülke çapında yüz binleri sokağa döktü ve ülkenin az daha tüm kentlerini savaş alanına çeviren protestolar baş gösterdi.

ABD'de polis memuru tarafından boğarak öldürülen Floyd'un slogana dönüşen "Nefes alamıyorum" söylemi ülke çapında yüz binleri sokağa döktü ve ülkenin az daha tüm kentlerini savaş alanına çeviren protestolar baş gösterdi. Floyd'un ölümüyle sonuçlanan durum ise, 20 dolarlık bir banknot yüzünden patlak verdi ve ihbar edilmesiyle ölümü arasındaki zaman 28 dakika olarak kayıtlara geçti. öte taraftan Floyd'un gözaltına alınıp bilincini yitirmesine dek geçen sürenin toplamda 8 dakika 46 saniye olduğu öğrenildi.

SAHTE 20 DOLARLA SİGARA ALDI

Floyd, 25 Mayıs günü Minneapolis'teki Cup Foods isimli marketten bir paket sigara aldı. Dükkanın bir çalışanı, Floyd'un kendisine verdiği 20 dolarlık banknotun sahte olduğu gerekçesiyle polise ihbarda bulundu.

Saatler 20.01'i gösterdiğinde 911'i arayan çalışan, sigaraları geri istediğini fakat müşterinin iade etmediğini, bununla beraber müşterinin 'sarhoş' gibi göründüğünü ve 'kendini denetim edemediğini' iddia etti. Saat 20.08'de olay yerine iki polis geldi. Floyd bu sırada, köşeye park edilmiş bir arabada iki başka kişiyle birlikte oturuyordu.

"POLİS NIÇIN SİLAHINI ÇIKARDI?" SORUSU YANITSIZ KALDI

İki polis arabaya yaklaştı; memurlardan Thomas Lane silahını çıkarıp Floyd'dan ellerini göstermesini istedi. Savcılık raporunda, polis Lane'in bu sırada neden tabanca çıkardığı sorusu yanıtsız kaldı. Savcılık raporunda, "Lane, Floyd'u arabadan çekip çıkardı" denilirken, Floyd'un da 'kelepçelenmeye karşı etkin olarak direndiği' belirtildi.

İTİŞME YAŞANDI

Oysa görüntüler ve açıklamalara göre, bu noktada kelepçelenen Floyd daha artı direnmedi. Lane ise 'sahte para kullanmak' suçundan gözaltına alındığını söyledi. Polisler bu noktada Floyd'u kendi araçlarına bindirmeye çalışırken ufak bir itişme yaşandı.

20.14'TE BEDENİ KATILAŞTI

Saat 20.14'e geldiğinde, savcılık raporuna kadar, "Floyd'un bedeni katılaştı, yere yığıldı ve polislere 'klostrofobik' hissettiğini söyledi."

20.19'DA HAYATINI KAYBETTİ

Floyd'un boğazına diziyle bastıran Chauvin olay yerine bu noktada geldi. O ve diğer iki polis Floyd'u tekrar araca bindirmeye çalıştı. Saat 20.19'da ölümüne sebep olan Chauvin, Floyd'u çekti, Floyd yere düştü. Kelepçeli olarak, yerde yüzüstü yatıyordu. Görgü tanıkları, sosyal medyada yayılan o görüntüleri çekmeye başladı.

8 DAKİKA 46 SANİYE SÜRDÜ

Chauvin sol dizini, bedensel açıdan iyi olmadığı görülen Floyd'un boynuna dayadı. Floyd'un "Nefes alamıyorum", "Lütfen, lütfen" dediği, annesini çağırdığı bu anlar 8 dakika 46 saniye her tarafında sürdü.

Savcılık raporuna tarafından, yaklaşık altıncı dakikada Floyd tepki vermemeye başladı. Görüntülerde, tanıkların bu noktada nabzını teftiş etmeleri için polise yalvardığı duyuluyordu.

NABZI TEFTIŞ EDİLİRKEN DE DURMADILAR

Rapora tarafından, polis memurlarından JA Kueng, Floyd'un sağ bileğinden nabzını kontrol etti ve 'tespit edemedi'. Ama polisler geri adım atmıyordu. Saat 20.27'ye geldiğinde, Chauvin dizini Floyd'un boğazından çekti. Floyd sedyeyle Hennepin Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaklaşık bir saat daha sonra öldüğü açıklandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.