Arter’den Dünya Müzeler Günü’nde online sergiler

Hayattan

10.

10. kuruluş yıldönümünü kutlayan Atardamar, Dünya Müzeler Günü’nde Altan Gürman: Türkiye Çağdaş Sanatında Bir Öncü başlıklı çevrimiçi sergiyi ve koleksiyonundan 160’tan fazla yapıtı kullanıcılarla buluşturuyor. Geçici olarak ziyarete kapalı olduğu dönemde sanatı daha geniş kitlelerle buluşturma misyonunu farklı platformlar üzerinden hayata geçirmeye aralıksız Arter, Google Arts & Culture’ın sağladığı dijital olanakları kullanarak hazırladığı çevrimiçi içerikleri erişime açtı.

Altan Gürman: Türkiye Modern Sanatında Bir Öncü başlıklı çevrimiçi sergi, Başak Doğa Temür'ün küratörlüğünü üstlendiği Altan Gürman sergisinden ayrıntılı bir yapıtlar bütününün dijital ortamda, yüksek çözünürlüklü olarak incelenebilmesine imkân tanıyor. Çevrimiçi sergi, sanatçının 1965-1976 arasındaki üretimini, kendi döneminin toplumsal bağlamının yanı sıra küresel sanat tarihi tartışmaları bağlamında da okumayı olası kılıyor. Türkiye modern sanatının kurucu ve öncü sanatçılarından biri olarak oysa 2000'li yıllarda sanat tarihi yazımında yerini almaya başlayan Gürman'ın arşivinden bir seçki de bu çevrimiçi sergi zarfında Google Arts & Culture üzerinden incelenebiliyor.


Atardamar'in Google Arts & Culture yoluyla erişime açtığı diğer içerikler arasında, kurumun koleksiyonundan oluşturduğu Kelimeler Böylece Gereksiz ve Saat Kaç? başlıklı grup sergilerinden yapıtlar da yer alıyor. Selen Ansen'in küratörlüğünde jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanan Kelimeler Öyle Yersiz sergisinden seçilen yapıtlar, sanat eserinin nesne olma hâlini sorgulayan sanatçıların pratiğine bir görüş sunarken izleyiciyi gündelik eylemler ile yaratıcı süreçlerin kesiştiği alana adım atmaya eğlence ediyor. Emre Baykal ve Eda Berkmen'in küratörlüğünü üstlendiği Saat Kaç? sergisinden seçilen yapıtlar ise vakit, mekân ve hafıza kavramlarıyla ilişkilenerek gündelik nesneler, konut, içerisi ve dışarısı, kentsel ritimler, mimari, arkeoloji, sınırlar ve göç gibi temaların farklı bağlamlar içinde ürettikleri anlamları araştırıyor.


Atardamar'in 1960'lardan bu yana dünyadaki modern sanat üretimine odaklanan; fotoğraf, heykel, resim, video, film, yerleştirme, ses, ışık ve performans gibi çeşitli mecralarda yapılmış eserleri barındıran koleksiyonundan 160'tan artı yapıt da bu sene öncelikle Dünya Müzeler Günü kutlamalarıyla eş zamanlı olarak dijital alanda görünürlük kazanıyor. 2007'den bu yandan genişlemeye devam eden ve çağdaş sanat üretiminin belleğini tutması bakımından manâlı bir referans niteliği içeren Arter Koleksiyonu'ndan seçilen yapıtlar, 80 ülkeden 2.000'i aşkın kültür sanat kurumunun içeriklerini çevrimiçi ortama içeren Google Arts & Culture aracılığıyla tüm dünyadan kullanıcıların yorum ve deneyimine açılıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.