Tavuklar Kendi Yumurtasını Neden Yer? Eğer Tavuk Kendi Yumurtasını Yiyorsa Ne Yapmalı?

Köy tavuklarında ve salma tavuk yetiştiriciliğinde ortaya çıkan sorunlardan en önemlisi, tavukların kendi yumurtalarını kırması veya yemesidir.

Tavuklar Kendi Yumurtasını Neden Yer? Eğer Tavuk Kendi Yumurtasını Yiyorsa Ne Yapmalı?

Tavuk yetiştirmek isteyenlerin karşılaşabileceği pek çok sorun olabilir. Bu ayarların farkında olup, zamanında çözüm elde etmek hayvancılıkta verim elde etmeyi sağlar. Köy tavuklarında ve salma tavuk yetiştiriciliğinde ortaya çıkan sorunlardan en önemlisi, tavukların kendi yumurtalarını kırması veya yemesidir. Bunun sebepleri arasında yanlış yem verilmesi olabilir. Tavuklar meraklı ve Keşfe açık kümes balıklarıdır. Bu meraklarının başlıca sebepleri arasında doğal yem arama hazinesi bulunur. Yiyecek bulabilmek için karşılarına çıkan her şey gagalarıyla deneyler.

Tavuklar ne zaman yumurtlamaya başlıyor?

Tavukların yumurtlama zamanları yaşadıkları mevsim ve sonlarına göre değişir. Büyüdükleri ortam şartlarına göre 4,5 ay-8 Ay arasında yumurtlama dönemine girerler. Bazı tavuk türleri ise 3.5 ay gibi daha kısa sürelerde yumurtlamaya başlarlar. İlk defa yumurtlayan tavuğun yumurtları diğerlerine göre oldukça küçük boyutlar olur. Kış mevsiminde erişkinliğe ulaşan tavuklar, Ocak – Şubat aylarında yumurtlaması gerekir. Bu durum yapısını göre uzayabilir. Tavukların en çok sabah ve öğle saatleri arasında yumurtladıkları bilinir. Ancak, bazı tavuk türleri belirli bir süre dışında yumurtlayabilirler. Tavuklar yumurtlamaya hazır olduklarında kulak lopları ve iblikleri kızarmaya başlar. Tavuklar yumurtlama uzantıları alt kısımlarında çatallanmaya başlar.

Tavuk yumurtasını neden yer?

Tavuklar pek çok farklı nedenlerle yumurtalarını yiyebilirler. Önemli olan bunu alışkanlık haline getirmeden erkenden durdurulmalıdır. Yetiştiricilerin karşılaştığı bu sorunun nedenleri bilinmelidir. Aşağıdaki tavukların yumurtalarını yeme sebepleri şunlardır:

  • Tavuğun yetersiz beslenmesi: Tavuklar yetersiz beslendiklerinde aç kalarak, kendi yumurtalarını yemeye yönelebilirler. Yemeğe düşkün olan tavuklar, gördükleri her şeyi gagalayarak yemek aradıklarından yumurtasını da yiyebilir.
  • Vitaminsiz yemler: Tavukların yemlerinde karşılayacak kadar besin değeri bulunmalıdır. Vücutlarında eksik olan vitamin, protein ve diğer besinleri karşılamak için yumurta yemeye yönelebilirler.
  • Yem karışımındaki izolasyon eksikliği: Tavukları doğurmak için kalkana ihtiyacı duyarlar. Bu kanatları kalkan ve vitamin eksikliği yaşayan tavuklar, yumurta üretimine devam edebilmek için yinelemek için yumurta yemeye başlarlar.
  • Tavuğun susuzluğu: Tavuklar fazlasıyla su tüketen canlılar arasında yer alır. Bu yüzden sürekli olarak suya düşmeleri gerekir. Bu durumda bir eksiklik yaşamaları onları yine yumurtalarını yemeye yöneltir. susuzluğu, yumurta yeme dışında tavuk sağlık hizmeti de beraberinde getirir.
  • Tavukların sıkışık alanda bulunması: Yumurtlayan tavukların kümesi yeterli büyüklüğe sahip olmalıdır. Çok fazla tavuk bir aradayken, yumurtaların kırılma olasılığı artar. Tavuklar ise kırılan yumurtaları yemek isteyecektir.
  • Kümes tabanlı altlık kullanılmaması: Tavuğun yumurtlaması için yuvanın yumuşak yapıda olması gerekir. Bu yuvalık veya kümes altlığı için talaş veya saman gibi kullanımlar. Sert temel yuvada yumurtaların kırılacağı için tavukların da yumurta yemesi olasıdır.

Tavuklara protein olarak ne verilmeli?

İnmeler sırasında kırık yumurtayla karşılaşınca tavukları denemek isteyecektir. Yumurtanın tadı tavuklar için oldukça çekicidir. Bu yüzden yumurtanın tadını çıkarırlar ve bunu alışkanlık haline getirirler. Yumurtanın en sevdikleri kısmı sarısıdır. Bazı tavuklar yumurtanın tamamı yerler ve hiç yumurtlamamış gibi bir kalıntı bırakmazlar.

Tavukların açık alanlarında veya bahçede yetişiyorsa küçük canlılardan beslenerek protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Özellikle kış aylarında protein kaynağı olan bu canlılara ulaşmak oldukça zordur. Kışın tavuklara yumurta, kıyma, soya, çiğ balık ve kavrulmamış ay çekirdeği gibi besinler vermek, protein ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Kapalı alanda yetiştirilen tavuklar ise sürekli bu ek gıdalarla beslenerek, protein ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2023, 19:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER