ABD ayrışarak 'tatile' girdi

Asya piyasalarında satış baskısı hakim, çünkü yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının Japonya ve euro gibi diğer büyük ekonomilere göre daha hızlı yükseleceğine yönelik beklentisiyle yükselişini sürdürmesinden ve ABD dolarının güçlenmesinden zarar görüyorlar.FED’in .

ABD ayrışarak 'tatile' girdi

Asya piyasalarında satış baskısı hakim, çünkü yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının Japonya ve euro gibi diğer büyük ekonomilere göre daha hızlı yükseleceğine yönelik beklentisiyle yükselişini sürdürmesinden ve ABD dolarının güçlenmesinden zarar görüyorlar.
FED’in başkanları da yaptıkları konuşmalarla , doları desteklerken, Merkez bankasının 2-3 Kasım'daki politika toplantısının tutanaklarına göre, çeşitli Fed politika yapıcıları, yüksek enflasyon devam ederse tahvil alım programlarının daralmasını hızlandırmaya açık olacaklarını ve faiz oranlarını yükseltmek için daha hızlı hareket edeceklerini söylemişler. San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly bile ki normalde güvercin tarafdır “Fed'in tahvil alımlarını azaltmasını hızlandırmasını “ beklediğini açıkladı.Güvercinlerin de Şahin kanada geçmesiyle , geçtiğimiz haftalarda 2022’de FED’den 2 faiz artırımı bekleyen piyasaların, ikiden fazla artışı fiyatlama içerisine girmeye çalıştığını gözlemlemekteyiz. ABD hazine getirileri de bu nedenle yükselmeye devam ediyor ve 10 yıllık gösterge tahvillerin getirisi, %1.6930'a kadar yükseldikten sonra %1.6427'den işlem görmeye devam ediyor. .Ancak biz 2022’de 2’den fazla artırımını aşırı agresif olacağını düşünmekteyiz. ABD doları, güçlü ABD verilerinin desteği ( işgücü piyasası ve tüketici harcamalarına ilişkin gerçekleşmelerde beklentilerden güçlü geldi) ve Fed politika yapıcılarının şahin eğilimi ile euro karşısında bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesinde ve yen karşısında beş yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Euro saat 07:26 itibariyle1.1210$'a yükseldi, ancak yine de Alman ticari güveninin üst üste beşinci aydır gerilemesinin ardından 17 ayın en düşük seviyesi olan 1,1186$'dan işlem de gördü. Merkez bankaları faiz artırmaya devam ediyor. G.Kore Merkez Bankası da politika faiz oranını büyük ölçüde beklendiği gibi 25 baz puan artırdı , çünkü artan hanehalkı borcu ve enflasyonla ilgili endişeler var. Yeni Zelanda merkez bankası, tüketici fiyatlarını kontrol altında tutmak için üst üste ikinci ayda da faiz oranlarını artırmış( %0,75’ye yükseltmişti) ve daha fazla artışa hazırlanmaları konusunda uyarıda bulunmuştu. Sterlin’de , 11 aydan beri ilk kez 1.3317$'a kadar düştükten sonra %0.12 yükselerek 1.3342$'a yükseldi. Burada da piyasanın , İngiltere Merkez Bankası'nın 16 Aralık'ta faiz oranlarını yükseltip yükseltmeyeceğine odaklanmaya devam ettiğini görmekteyiz. ABD piyasaları Şükran Günü tatili nedeniyle bugün işlem görmeyecek. ABD borsaları da kapalı olacak ve Cuma günü seansı kısaltacak. Yurtiçi gündem de ise TCMB Başkanının ekonomideki gelişmeleri değerlendirmek üzere bankacılarla bir araya geleceği toplantıya odaklanacağız.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER