ABD borsaları yükselişle açıldı

– DIŞ HABERLER SERVİSİ ABD borsaları yeni haftaya yükselişle başladı. Wall Street yatırımcıları hafta sonu Tesla’nın Kurucusu Elon Musk ile Demokrat Senatör Bernie Sanders arasında Twitter üzerinden gerçekleşen atışmayı değerlendiriyor.

ABD borsaları yükselişle açıldı

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni haftaya yükselişle başladı.

Wall Street yatırımcıları hafta sonu Tesla’nın Kurucusu Elon Musk ile Demokrat Senatör Bernie Sanders arasında Twitter üzerinden gerçekleşen atışmayı değerlendiriyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Tesla hisseleri açılışta %3,37 değer kaybetti.

Bir dönem ABD Başkanlığı’na da adaylığını koyan ve ABD’de sosyalist olarak algılanan fikirleriyle dikkat çeken Sanders Twitter mesajında vergi yasasına işaret ederek, “Son derece zenginlerin hak ettikleri payı ödemelerini talep etmeliyiz. Nokta.” İfadelerine yer vermişti.

Elon Musk söz konusu Twitter mesajına cevap vererek, “Senin hala hayatta olduğunu sürekli unutuyorum. Daha fazla hisse satmamı mı istiyorsun Bernie? Söylemen yeterli” açıklamasında bulunmuştu.

Wall Street hisse senetleri, geçtiğimiz hafta açıklanan ABD Ekim ayı tüketici fiyat endeksinin otuz yıldan uzun bir süredir en büyük yıllık artışını gerçekleştirdiğini göstermesinin ardından kayıplı bir hafta geçirmişti. Hisse senetleri beş hafta süren yükseliş serisine enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte son vermişti.

Yatırım danışmanlığı şirketi Oppenheimer Asset Management’ın Baş Yatırım Stratejisti John Stoltzfus CNBC’ye yaptığı açıklamada enflasyon verileri için, “30 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyon; işletmeler, tüketiciler ve para politikasında karar alıcılar için daha kalıcı bir sorun ve zorluk olmaya devam edebileceği endişelerine eklendi. Bu sorunların üstesinden gelinmesi dört ay altı ay ve belki de daha uzun bir zaman alabilir” dedi. Ancak Stoltzfus enflasyonun yavaşlamasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Bu hafta yatırımcılar, Salı günü açıklanacak perakende satış verileri üzerinden tüketicilerin ne kadar harcama yaptığını inceleyecekler. Ayrıca Çarşamba günü açıklanacak konut verileri ABD’de geçtiğimiz ay yeni konut başlangıçları ve inşaat izinlerini gösterecek. İçerisinde bulunduğumuz hafta ABD Merkez Bankası (FED) için de yoğun olacak. Hafta boyunca birden fazla FED yetkilisinin konuşması bekleniyor.

Ayrıca, ABD Çalışma Bakanlığı Eylül ayında 4,4 milyon çalışanın işten ayrıldığını bildirmişti. Rapora göre işten ayrılanların büyük bir bölümü daha iyi bir ücret almak amacıyla istifa ediyor. Ancak tüketici güveni, tüketicilerin enflasyon konusunda daha fazla endişe duymaları nedeniyle Kasım ayında 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD Hazinesi tahvil getirileri ise yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele etmek için beklenenden daha erken faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabileceği üzerine yatırım yapmasıyla yükseldi.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER