Avrupa’da gaz, son üç haftanın zirvesine yükseldi

Avrupa doğalgaz fiyatlarında hareket, kış arzına ilişkin devam eden endişeler, Kuzey Akım 2 sertifikasyon sürecindeki olası gecikmelere ilişkin yeni haberlerle daha da şiddetlendi. Hollanda TTF hub’ı spot doğalgaz kontratı bugün en son 4,75 EUR artışla 87,65 EUR/MWh seviyesinden .

Avrupa’da gaz, son üç haftanın zirvesine yükseldi

Avrupa doğalgaz fiyatlarında hareket, kış arzına ilişkin devam eden endişeler, Kuzey Akım 2 sertifikasyon sürecindeki olası gecikmelere ilişkin yeni haberlerle daha da şiddetlendi.

Hollanda TTF hub’ı spot doğalgaz kontratı bugün en son 4,75 EUR artışla 87,65 EUR/MWh seviyesinden işlem gördü. TTF Aralık vadeli doğalgaz kontratı ise 8,33 EUR artışla 88,28 EUR/MWh'e yükseldi.

Kontratlar gün içinde daha önce sırasıyla 88,65 EUR/MWh ve 89,90 EUR/MWh ile Ekim sonundan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

İngiltere NBP hub’ı spot gaz kontratı 15,00 p artışla 218,00 p/th; NBP Aralık vadeli kontrat ise 19,21 p yükselişle 224,00 p/th seviyelerinden satış yaptı. 

Almanya Federal Ağ Düzenleyicisi (BNA), tartışmalı Rus-Alman doğalgaz boru hattı Kuzey Akım 2 için sertifikasyon sürecini, boru hattı operatörü hattın Alman bölümü için bir Alman yan kuruluşu kurana kadar geçici olarak askıya aldı.

Kuzey Akım 2 sözcüsü ise “geçerli kural ve düzenlemelere uyumu sağlamak için bu adımı atacaklarını” söyledi. Ancak firmanın prosedürün ayrıntıları, prosedürün olası süresi veya operasyonların başlama zamanlaması üzerindeki etkisi hakkında yorum yapacak durumda olmadığını da kaydetti.

Enerji danışmanlığı şirketi Cornwall Insight'ın kıdemli analisti Craig Lowrey, geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arzın Kasım ayında artacağı yönündeki yorumları ışığında, kazanımların kısmen Rusya'nın Avrupa'ya olan ‘hayal kırıklığı yaratan’ iletim hacmini de yansıttığını söylüyor. 

Lowrey, “Açıklama, piyasanın beklediği veya en azından umduğu akış türleri tarafından hemen desteklenmedi” yorumunu paylaşıyor. 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER