Avrupa’da karbon fiyatları 70 euro seviyesine yaklaştı

Montel-Foreks'in haberine göre, bu haftanın başlarında 100 EUR/MWh'nin üzerine yükselen gaz fiyatları, karbonun keskin kazanımlarının katalizörü oldu.

Avrupa’da karbon fiyatları 70 euro seviyesine yaklaştı

Montel-Foreks'in haberine göre, bu haftanın başlarında 100 EUR/MWh'nin üzerine yükselen gaz fiyatları, karbonun keskin kazanımlarının katalizörü oldu. Bu durum, genel olarak uzun vadeli bir iyimserlik ve yenilenen spekülatif satın alma ile birleşerek yeni tarihi seviyelere ulaştı.

Eylül ayının sonundan bu yana geniş bir aralıkta seyreden Avrupa Emisyon Ödeneği (EUA) Aralık’21 vadeli kontrat, haftalık bazda yaklaşık %9 arttı. Kontrat sene başından bu yana ise iki kattan fazla bir artış kaydetti. 

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasa Otoritesi (ESMA) tarafından dün yayınlanan ön raporda, Avrupa karbon piyasasında suistimale dair hiçbir kanıt bulamadığını belirtilmişti. 

Vertis Kıdemli Karbon Analisti Bernadett Papp, “Bunun önümüzdeki günlerde karbon piyasasında yatırımcı duyarlılığını artırabileceğini düşünüyorum. Şimdiden 70,00 EUR’a yaklaşan karbon fiyatları yılsonuna kadar 80,00 EUR/ton düzeyini görebilir.” İfadelerini kullanıyor. 

Papp, son BM COP26 iklim zirvesindeki karbonsuzlaştırma taahhütleri, endüstriyel oyuncular tarafından yıl sonu ödenek alımı ve gelecek ay tatil indirimli müzayede arzının birleşiminin kısa vadede karbon fiyatlarını desteklemeye devam edeceğini söylüyor. 

Papp, rekor seviyelere yakın gaz fiyatlarının, iki kat daha fazla kirletici olan ve emisyonları karşılamak için iki kat daha fazla EUA'ya ihtiyaç duyan daha yüksek kömür kullanımı anlamına geldiğini de ekliyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER