B.1.1.529 kodlu yeni varyantın piyasalara etkisi

Şükran Günü dolayısıyla piyasalar sığ ve ortalığa çıkan yeni bir kovid varyantı bu sıg piyasaları kırmızı yaptı.

B.1.1.529 kodlu yeni varyantın piyasalara etkisi

Şükran Günü dolayısıyla piyasalar sığ ve ortalığa çıkan yeni bir kovid varyantı bu sıg piyasaları kırmızı yaptı. Güney Afrikalı bilim adamları B.1.1.529 kodlu yeni bir Korona virüsü varyantını tespit edip bu varyantta hem Botswana’da hem de Hong Kong’da da görülünce, Asya borsaları, bu yeni ve muhtemelen aşıya dirençli korona virüs çeşidinden dolayı yatırımcıların bono, yen ve dolar yönelmesiyle iki ayın en sert düşüşünü yaşadı.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.3 , Japon Nikkei %2,5 ve ABD ham petrol vadeli işlemleri de yaklaşık %2 gerileme gösterdi. İngilizler bunun bugüne kadarki en önemli varyant olduğunu , aşılara direnebileceğinden endişe ettiklerinden hemen Güney Afrika, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Lesotho ve Esvatini'den İngiltere'ye yapılacak uçuşları geçici olarak durduklarını açıkladı. Güney Afrika randı %1 düşerek bir yılın en düşük seviyesine gerilerken, İngiliz sterlini, 11 ayın en düşük seviyesi 1,3305'e geriledi. Euro %0.12 artarak 1.12185$'a yükseldi ve haftanın başında yaklaşık 17 ayın en düşük seviyesini 1.1186$'da gördükten sonra istikrar kazandı.

Merkez Bankası Başkanı bankacılarla yapılan görüşmesinin ardından, "bu toplantının önceden planlanmış rutin bir toplantı olduğunu, karşılıklı görüş alış verişinde bulunduklarını “ söyledi. TBB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise ; toplantıda küresel ve yurt içi ekonomi, piyasalar ve bankacılık sektöründeki gelişmelerin görüşüldüğü bildirildi. Çeşitli kaynaklara göre ise; TCMB başkanı ; cari dengenin fazlaya dönmesine müteakip enflasyonun da düşeceği konusunda görüşlerini bildirirken, Türkiye’yi “kısır bir döngüde bırakan” yüksek faiz ve cari açık veren tüketime dayalı büyüme modelinin, artık yerini düşük faiz, yüksek istihdam ve üretime dayalı bir büyüme modeline bırakacağını “net olarak” ifade ettiği kaydedildi. Bügün gündem çok zayıf; TCMB, "Finansal İstikrar Raporu"nu yayımlayacak, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, 2021 ECB Hukuk Konferansı açılış konuşmasını yapacak.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER