Borsa İstanbul'da 'bankacılık zirvesi'

ABD’den geçen hafta gelen enflasyon verileri, enflasyonist endişeleri ve erken sıkılaşma korkularını yeniden artırırken, bu endişelere bağlı olarak küresel risk iştahı da baskılandı.

Borsa İstanbul'da 'bankacılık zirvesi'

ABD’den geçen hafta gelen enflasyon verileri, enflasyonist endişeleri ve erken sıkılaşma korkularını yeniden artırırken, bu endişelere bağlı olarak küresel risk iştahı da baskılandı. Hafta boyunca ekonomik veri akışları ile Fed üyelerinin konuşmaları ön planda çıkarken, yurt içinde ise perşembe günkü TCMB faiz kararı odak noktada bulunuyor.

Geçen hafta küresel borsalarda dalgalı bir seyir izlenirken, haftanın son işlem gününde toparlanma çabası görüldü. Son dönemde pozitif ayrışmanın izlendiği BİST 100 endeksinde yükseliş eğilimi sürerken, cuma gününü yüzde 0,83 oranında yükselişle 1.638,50 puandan tamamladı. Endeks güne bankacılık endeksindeki alımlara sabah Garanti BBVA'dan yapılan geri alım açıklamasının da eklenmesiyle yüzde 2 yükselişle başladı. ABD borsaları da cuma gününü yükselişlerle tamamlarken, bugün endeks vadeli işlem kontratlarının yatay seyrettiği görülüyor. Asya piyasaları yeni haftaya genel olarak yükselişle başlarken, Avrupa borsalarının güne yataya yakın açılışlarla başlamaları bekleniyor. 

BORSA İSTANBUL

Cuma günü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,83 artışla rekor kapanış seviyesi olan 1.638,50 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde konut satışları ve bütçe dengesi, yurt dışında Euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi ve ABD'de New York Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve oynaklığın arttığı tahvil piyasalarının da yatırımcıların odağında olacağı aktarıldı. 

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, geçen hafta kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir sürerken, 1.638 puan ile TL bazında en yüksek kapanışını yenileyen piyasada, haftaya başlarken ilk önemli destek noktası 1.625 seviyesi oluyor. Yukarı potansiyelini koruyan piyasada bu seviye altındaki hareketlerde ise 1.575 seviyesi kısa vadeli hareketin ana desteği ve aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak belirtiliyor. Endeksin gün içinde 1.631, kısa vadede 1.562 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve endeksin 1.680-1.690 aralığını hedefleyerek yükselişinin devamı bekleniyor. Endeksin orta vadede yükseliş hedefinin 1.750 seviyeleri olmaya devam edeceği de belirtiliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar 10.00'da Türkiye, ekim ayı konut satışları, 11.00'de Türkiye, ekim ayı bütçe dengesi, 13.00'te Euro Bölgesi, eylül ayı dış ticaret dengesi ve 16.30'da ABD, kasım ayı New York Fed sanayi endeksi olacak. 

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 33,85 puan ve yüzde 2,07 değer kazanarak 1.672,35 puana yükseldi. Endeks böylece, açılışta tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 7,79 ve holding endeksi yüzde 1,81 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, tek kaybettiren yüzde 0,09 ile turizm oldu.

BIST 100 endeksi, cuma gününü yüzde 0,83 artışla 1.638,50 puan tamamlayarak kapanış rekoru tazeledi.

Analistler, Garanti BBVA ana hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın, Garanti BBVA'nın tamamı için gönüllü pay alım teklifinde bulunacağını açıklamasının ardından bankacılık hisselerinin güne hızlı yükselişle başladığına işaret etti. Açılışta Garanti BBVA'nın hisse fiyatı 11,63 lira ile tavan olurken, aynı zamanda 13 Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

KÜRESEL PİYASALAR
 
Küresel pay piyasalarında, dünya genelinde artmaya devam eden enflasyon baskısı ve Asya'da açıklanan makro ekonomik verilerin karışık sinyaller vermesi fiyatlamaları zorlaştırırken, bölge ve sektör bazlı ayrışmalar dikkati çekiyor.

Geçen hafta dünya genelinde pay piyasaları pozitif bir izlerken, New York borsası enflasyon baskılarıyla negatif ayrıştı. Analistler, enflasyon endişelerinin yeni haftada da fiyatlamalarda etkili olmasını beklediklerini kaydederken, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bugün gerçekleştirmeleri beklenen görüşmenin de takip edileceğini ifade etti.

Bugün açıklanan verilere göre Japonya'da Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) yüzde 3 daralarak beklentilerin oldukça altında kalırken, küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayılarının Asya'da önlemleri tekrar gündeme taşımasının ardından, halihazırda beklentilerin altında kalan ekonomik toparlanmayı daha da kötüleştirebileceğinden endişe ediliyor.

ABD'de fiyatlamaların odağındaki enflasyona ilişkin açıklamalar sürüyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari enflasyonun geçici olduğunu yinelerken, bir iki ay daha yüksek seviyelerin görülebileceğini ifade etti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise fiyat baskılarını azaltmanın en iyi yolunun Kovid-19 salgınıyla mücadeleden geçtiğini söyledi.

Analistler, artan enflasyon baskılarının ardından bu hafta yoğun veri gündemiyle birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini dile getirdi.

Cuma günü New York borsası

Avrupa tarafında, Kovid-19 salgınına ilişkin endişeler artmaya devam ederken, bu hafta bölge genelinde enflasyon ve büyümeye ilişkin veriler varlık fiyatlarında oynaklığı artırabilir. Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 değer kaybederken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,07, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,36 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 değer kazandı.

Asya tarafında da, Çin'de açıklanan makro ekonomik verilere göre perakende satışlar yüzde 4,9 ve sanayi üretimi yüzde 3,5 artışla beklentileri geride bıraktı. Japonya'da ise sanayi üretimi yüzde 2,3 ve kapasite kullanımı yüzde 7,3 azaldı.

Çin Merkez Bankası (PBoC) piyasalara 1 trilyon yuan likidite sağlamasına karşın ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in görüşmesi öncesinde artan Kovid-9 vakalarının ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceği endişesi ile Çin borsasında sakin bir seyir izleniyor.

Öte yandan Pekin'de kurulan, Çin ana karasındaki üçüncü menkul kıymetler borsası bugün işlemlere başladı. Çin'de giderek büyüyen teknoloji, internet ve hizmetler sektörlerindeki yenilik odaklı küçük ve orta ölçekli işletmelere yatırım sağlaması amaçlanan borsada 81 şirket işlem görmeye başladı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,51 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 10,0350 liradan, euro 11,5000 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 10,0330 liradan alınan dolar 10,0350 liradan satılıyor. 11,4980 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 11,5000 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 9,9670 lira, euronun satış fiyatı ise 11,3970 lira olmuştu.

Dolar/TL ise cuma günü uluslararası piyasada yüzde 0,80 artışla tarihi yüksek seviye olan 9,9865'ten kapanış yaptı. Bugün, bankalararası piyasanın açılışında gördüğü en yüksek seviyeyi 10,0529'a taşıyan dolar/TL, şu sıralarda 10,0310 seviyelerinde işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi geçen hafta 1,1433'le Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 1,1456 seviyelerinde bulunuyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen haftayı yaklaşık 13 baz puan yükselişle yüzde 1,5760'tan tamamlamasının ardından yeni haftaya düşüşle başladı ve yüzde 1,5600 seviyesinde dengelendi.

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varil fiyatı üst üste 3 haftalık düşüş eğiliminin ardından yeni haftaya da değer kaybıyla başlayarak 80,9 dolardan işlem görürken, dolar endeksi ise 95 seviyesinde bulunuyor.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 81,54 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 82,87 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,17 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.33 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,77 azalışla 81,54 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 79,08 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları piyasalarda arzın toparlandığı, talebin ise zayıfladığı algısının zemin kazanmasıyla gerilemeye devam ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) geçen hafta yayımlanan aylık petrol piyasası raporunda, küresel petrol arzının geçen ay bir önceki aya göre günlük 1 milyon 740 bin varil artışla yaklaşık 97 milyon 560 bin varile yükseldiğini bildirdi. Grup, bu yılın son çeyreğine ilişkin küresel petrol talebi öngörüsünü ise bir önceki tahminine göre günlük 330 bin varil düşürerek 99 milyon 490 bin varil olacağını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansının ekim ayına ilişkin petrol piyasası raporu ise yarın yayımlanacak.

ABD dolarındaki yükselişin yanı sıra dünyanın en büyük petrol üretici ve tüketicisi ABD'nin yüksek akaryakıt fiyatlarıyla mücadele kapsamında stratejik petrol rezervlerinden satış yapabileceğine dair beklentiler de fiyatlardaki düşüşte etkili oluyor.

OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ABD'nin petrol arzını daha da artırma çağrılarına rağmen 4 Kasım'da gerçekleştirdiği toplantısında, daha önce belirlenen üretim planı kapsamında aralık ayı için günlük 400 bin varil üretim artışını koruma kararı almıştı.

Öte yandan, petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 5-12 Kasım döneminde bir önceki haftaya göre 4 adet artarak 454'e yükseldi. ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son 1 yılda toplam 218 adet arttı.

Brent petrolde teknik olarak 82,21 ile 83,17 dolar aralığının direnç, 81,25 ile 80,29 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya hızlı yükselişle başlamasının ardından 1.880 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, banka pay vadeli işlem kontratlarındaki güçlü alımların etkisiyle en yüksek 1.900,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 4 üzerinde 1.880,00 seviyesinden işlem görüyor.

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 0,8 üzerinde 1.807,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da yükselişine devam ederek 1.816,00 puana çıktı.

Bugün yurt içinde konut satışları ve bütçe dengesi, yurt dışında Euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi ve ABD'de New York Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.800 puanın destek, 1.890 seviyesinin direnç konumunda olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER