Borsa İstanbul'da pozitif seyir sürüyor

 Geçen haftanın sonlarında Afrika’da ortaya çıkan ve dünyanın diğer bölgelerinde de görülen yeni Kovid-19 varyantı Omicron'a ilişkin endişeler cuma günü küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu.

Borsa İstanbul'da pozitif seyir sürüyor


 
Geçen haftanın sonlarında Afrika’da ortaya çıkan ve dünyanın diğer bölgelerinde de görülen yeni Kovid-19 varyantı Omicron'a ilişkin endişeler cuma günü küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Vaka artışlarının görüldüğü ve salgında dördüncü dalga endişelerinin yaşandığı bir dönemde ortaya çıkan yeni varyant endişeleri ciddi ölçüde artırdı. Cuma günü riskli varlıklarda sert satışlar görülürken, yeni varyanta yönelik gündem yakından takip edilerek, piyasa fiyatlamalarında etkileri izlenecek. Yeni haftada veri gündemi de yoğun olurken, yurt içinde cuma günü açıklanacak olan enflasyon verisi öne çıkıyor.
 
Küresel borsalarda cuma günü varyant endişeleriyle sert düşüşler yaşandı. Bu atmosferden etkilenen ve hafta boyunca yükselişle seyreden BIST 100 Endeksi ise cuma gününü yüzde 2,35 oranında değer kaybıyla 1.776,41 puandan tamamladı. Endeks beklentiler dahilinde yeni haftaya yükselişle başlarken, günün ilk yarısında sınırlı alımlarla pozitif seyrini sürdürdü. Yeni varyanta ilişkin verilerin henüz yeterli olmadığı açıklamaları ile kayıplar sonrası yeni haftaya başlarken riskli varlıklarda toparlanma çabası gözleniyor. ABD borsaları cuma gününü yüzde 2,50'e yakın düşüşlerle kapatırken, endeks vadeli kontratlarında ise yeni haftanın pozitif başladığı görülüyor. Asya piyasalarında henüz toparlanma görülmezken, Avrupa borsaları yükselişle açıldı.

BORSA İSTANBUL

Cuma günü yüzde 2,35 değer kaybetse de üst üste 7'nci haftayı da yükselişle tamamlayan BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 2,25 artışla 1.776,41 puandan kapandı. 

Bugün Omikron varyantına yönelik haber akışının yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı değerlendirmelerin piyasa fiyatlamaları açısından önemli olacağını belirten analistler, makroekonomi veri tarafında ise yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, Almanya'da enflasyon ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi verilerinin takip edileceğini söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, cuma günü 1.800 ara desteği altında oluşan gerileme, yukarı
hareket içerisindeki ilk önemli zayıflama sinyali olarak görülüyor. Yeni haftaya başlarken seans içi geri
çekilmelerde bir alt noktada bulunan 1.750 desteği öne çıkıyor. İlk etapta 1.750 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan endekste, yükseliş eğiliminin devamı için bu seviyenin korunması önemli olurken, 1.850 direncini aşacak hareketlerin 1.900 ve 2.000 seviyelerini test etme potansiyeli de korunuyor. Endeksin kısa vadeli yükseliş trendini aşağı ihlal etmesi ile tepki yükselişleri oluşsa da bugün için 1.795 seviyesi altında kalındıkça tepki yükselişlerinin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi ve kar satışlarının 1.720-1.725 aralığı ilk hedef olmak üzere bu aralık altında 1.672-1.682 aralığına kadar devam etmesi bekleniyor. MACD ve orta vadeli ortalamalar uzun vade için pozitif görünümünü devam ettirse de kısa vadeli göstergelerdeki güçlü negatif eğilim, tepki yükseliş oluşsa da satış fırsatı olacağına ve kar satışlarının devam edeceğine işaret ediyor. 

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde ise öne çıkanlar 10.00'da Türkiye, ekim ayı dış ticaret endeksi ve kasım ayı ekonomik güven endeksi, 13.00'te Euro Bölgesi, kasım ayı tüketici güven endeksi, 16.00'da Almanya, kasım ayı TÜFE ve ABD'den 18.00'de ekim ayı bekleyen konut satışları, 18.30'da kasım ayı Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi ile 23.00'te Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 11,99 puan ve yüzde 0,67 değer kazanarak 1.788,40 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,39 ve holding endeksi yüzde 0,58 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,87 ile orman kağıt basım, tek kaybettiren yüzde 0,08 ile turizm oldu.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 2,62 puan değer kazanarak 1.779,03 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 11,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,08, holding endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,91 ile orman, kağıt, basım, en çok gerileyen ise yüzde 1,03 ile inşaat oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan yeni varyant ve enflasyona dair endişelerle geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izlenmesinin ardından, yeni haftada yoğun veri gündemi ile para politikalarına yönelik sözle yönlendirmelerin fiyatlamalarda etkili olması bekleniyor.

Geçen hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, bazı banka yetkililerinin, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırmaya ve faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye hazır olunması gerektiğini savunduğuna işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son toplantısına dair özette ise ekonomiye yönelik cömert para politikası desteğinin, iyileşen enflasyon görünümüne bağlı olarak gelecekte yeniden değerlendirilmesi ve bankanın duruşunun zaman içinde nötr bir noktaya getirilmesi gerektiği belirtilirken, son fiyat baskısının beklenenden daha kalıcı olabileceği vurgulandı.

Fed ve ECB'nin son toplantılarına dair detayların ardından enflasyonist endişelerin artması ve bu paralelde merkez bankalarının para politikalarında beklenenden önce sıkılaşmaya gidebileceği endişeleri pay piyasalarında düşüşleri beraberinde getirdi. Haftanın sonuna doğru Güney Afrika ve Botsvana'da Kovid-19'un çok sayıda mutasyona uğramış Omikron varyantının görülmesinin ardından aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin seyahat yasaklarını devreye alması, söz konusu düşüşleri derinleştirirken para politikalarına ilişkin belirsizlikleri yeniden gündeme getirdi.

Analistler, enflasyonda uzun süreli ve kalıcı yükseliş beklentilerinin güçlendiği bir ortamda Omikron varyantı endişelerinin, para politikalarına yönelik belirsizlikleri artırdığını söyledi.

Yeni varyantın seyrinin ve ülkelerin alacağı tedbirlerin pay piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, Fed Başkanı Powell'ın bugün ve yarın yapacağı değerlendirmelerin para politikalarına ilişkin beklentiler açısından önemli olacağını, hafta boyunca açıklanacak verilerin ise oynaklığı artırabileceğini kaydetti.

Bu hafta Euro Bölgesi ile ABD'de enflasyon, işsizlik oranı, tüketici güven endeksi ve hizmet sektörü ile imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, yurt içinde ise 3. çeyrek büyüme ve enflasyon verileri açıklanacak.

Bu gelişmelerle geçen hafta cuma günü yarım gün açık olan New York borsası

Avrupa pay piyasaları tarafında ise cuma günü yüzde 4'e varan sert düşüşle haftalık bazda kayıplar Almanya'da DAX endeksinde yüzde 5,59, İtalya'da MIB 30 endeksinde yüzde 5,43, Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 5,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 2,49'a ulaştı. 

Asya tarafında, geçen hafta Çin'de ekonominin daha da yavaşlayacağı beklentileri artarken, ülke merkez bankasından gelen destek sinyalleri Şanghay bileşik endeksini destekledi. Artan Kovid-19 vakalarının negatif etkileri karşısında Japonya'da 2021 mali yıl kapsamlı 36 trilyon yenlik (314 milyar dolar) ek bütçe onaylandı. Bu gelişmelere karşın geçen hafta sert düşen Asya borsalarında, bugün de satıcılı seyrin devam ettiği görülüyor. Kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Hong Kong'da Hang Seng endeks yüzde 1 düşüşle seyrediyor.

Avrupa borsaları, haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi 1,18 artışla 169,6 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,19 değer kazancıyla 15.439 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,07 primle 7.118 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi önceki kapanışın yüzde 1,40 üzerinde 6.829 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi de yüzde 1,26 artışla 26.153 puanda bulunuyor. 

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 12,4860 liradan, euro 14,1550 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 12,4840 liradan alınan dolar 12,4860 liradan satıldı. 14,1530 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 14,1550 lira olarak belirlendi.

Geçen hafta 11,00-13,50 bandında hareket eden dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 12,48 seviyelerinden işlem gördü.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 12,4450 lira, euronun satış fiyatı ise 14,0650 lira olmuştu.

Dolar endeksi geçen hafta 96,9 ile Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından haftayı 96,1'den tamamlarken, yeni haftaya 96,3 seviyelerinden başladı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise geçen hafta yüzde 1,67'yi test etmesine karşın yeni varyanta ilişkin endişelerle cuma günü sert düşerek yüzde 1,48'in altını görürken, bugün yüzde 1,53 seviyesinde bulundu. 

Avrupa tarafında geçen hafta boyunca enflasyon endişeleri ve bu paralelde merkez bankalarının erken bir sıkılaşmaya gideceği beklentileriyle 1,1186'ya kadar gerileyen euro/dolar paritesi, cuma günü Omikron varyantına yönelik haber akışıyla kayıplarını telafi ederek yeniden 1,13'ün üzerine çıktı. Euro/dolar paritesi bugün yüzde 0,4'lük düşüşle 1,1280'den işlem gördü.  

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 12,64 seviyelerinde işlem gördü.

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 3,4 üzerinde 12,4071'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni haftaya da değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1,9 artışla 12,6410 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 1,40 değer kazanarak 14,2580'den, sterlin/TL yüzde 2,1 yükselişle 16,8530'dan satıldı.

Dolar endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 96,3 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,5 azalışla 1,1270'ten alıcı buldu.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olduğunu bildirdi.

Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşmaların yatırımcıların odağına yerleştiğini dile getiren analistler, açıklamalarda para politikalarının geleceğine yönelik ipuçlarının aranacağını kaydetti.

Analistler, Almanya'da enflasyon ve ABD'de bekleyen konut satışları verilerinin de takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 96,9 seviyesinin direnç, 95,7'nin destek konumunda olduğunu söyledi.

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafında, geçen hafta cuma günü Omikron varyantına yönelik endişelerle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 12'ye yakın değer kaybederek 71,7 dolar seviyelerine gerilemesinin ardından, bugün yüzde 3,5'lük artışla 74,2 dolardan işlem gördü.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 74,38 dolardan işlem gördü.

Cuma günü 81,65 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 71,59 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.40 itibarıyla kapanışa göre yüzde 3,90 artışla 74,38 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,30 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlar, geçen hafta cuma günü yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Güney Afrika'da görülen "Omicron" varyantının küresel ekonomik toparlanmayı ve petrol talebini olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle sert düşüş göstermişti.

Petrol fiyatları, söz konusu düşüşün ardından bugün sabahki kar alımlarıyla yükselirken, uzmanlar, piyasa katılımcılarının yeni varyant ve İran nükleer anlaşma müzakerelerinin yeniden başlatılması nedeniyle temkinli olduğunu ifade ediyor.

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları arasında anlaşmayı yeniden canlandırma ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün müzakere edildiği nükleer görüşmelerin yedinci turu bugün başlıyor.

Tarafların masaya yeniden oturacak olması, piyasalarda ABD'nin İran petrolüne yönelik yaptırımlarının kaldırılacağı ve küresel petrol arzına katkı sağlayacağı beklentilerini güçlendiriyor.

ABD'de Joe Biden'ın göreve gelmesiyle 6 Nisan'da Viyana'da başlayan ve 6 tur yapılan nükleer anlaşma müzakerelerine İran'daki hükümet değişikliği nedeniyle ara verilmişti. İran'daki yeni hükümetin görüşmelere yeniden döneceğini açıklamasının ardından AB ile İran arasında ön görüşme niteliğindeki temaslar 14 Ekim'de yeniden başlamış, 3 Kasım'da ise müzakerelerin 29 Kasım'da yeniden başlaması konusunda anlaşıldığı duyurulmuştu.

Öte yandan, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD, geçen hafta yüksek petrol fiyatlarına karşı, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağını açıklamış, rezerv satışı kararının Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık ile birlikte alındığını bildirmişti.

Söz konusu hamle, 2022'nin ilk çeyreğinde piyasalarda arz fazlası yaşanması endişelerini beraberinde getirirken, piyasalar Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 2 Aralık'ta bir araya geleceği toplantıya odaklandı.

Brent petrolde teknik olarak 74,68 ile 75,51 dolar aralığının direnç, 73,85 ile 73,02 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. 

Altının ons fiyatı ise geçen haftayı yüzde 3'e varan düşüşle 1.792 dolardan tamamlarken, bugün yatay seyretti.

Altının gram fiyatı, haftaya yükselişle başlamasının ardından 728 lira seviyesinde işlem gördü.

Cuma günü altının ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 3,4 üzerinde 714,8 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni haftaya da yükselişle başlamasının ardından saat 11.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,9 artışla 727,9 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 1.097 lira, Cumhuriyet altını da 4.880 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,1 değer kazancıyla 1.794 dolardan alıcı buldu.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin endişelerin varlık fiyatlamaları açısından kritik önem taşıdığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşmaların da yatırımcıların odağında bulunduğunu söyledi.

Bugün Almanya'da enflasyon ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan altının ons fiyatı için 1.830 doların direnç, 1.750 doların ise destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 727,00 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 4.812,00 lira oldu.

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yükselişle başlamasının ardından 1.955 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.958,50 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 1.955,00 seviyesinden işlem gördü.

Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 2,5 altında 1.949,50 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da gerilemeye devam ederek 1.945,50 puana indi.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin endişeler devam etse de yeni haftanın açılışında iyimserliğin ön plana çıktığını bildirdi.

Teknik açıdan endeks kontratında 2.000 seviyesinin direnç konumuna geldiğini aktaran analistler, 1.930 puanın destek olarak öne çıktığını ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER