Borsa İstanbul yükseliş seyrini bozmuyor

Fed FOMC tutanaklarında, "enflasyonda yüksek seyrin sürmesi durumunda varlık azaltımı ve faiz artırımı konusunda esneklik vurgusu" ön plana çıktı.

Borsa İstanbul yükseliş seyrini bozmuyor

Fed FOMC tutanaklarında, "enflasyonda yüksek seyrin sürmesi durumunda varlık azaltımı ve faiz artırımı konusunda esneklik vurgusu" ön plana çıktı. Dünyada enflasyon endişeleri ve Fed’in erken bir faiz artırımına gidebileceğine ilişkin güçlenen beklentiler fiyatlamaları etkilyor. Yurt içinde kur cephesinde dün gerileyen seviyeler ile volatilite yüksek seyrediyor. ABD’de bugün piyasalar Şükran Günü nedeniyle kapalı yarın da yarım gün işlem olacak.

Yoğun ekonomik veri akışının ve FOMC tutanaklarının takip edildiği dün küresel borsalarda dalgalı bir seyir etkili oldu. Gün içerisinde satış baskısının artış kaydettiği ancak akşam saatlerinde ise kayıpların geri alındığı görüldü. BIST 100 Endeksi pozitif ayrışmasını sürdürerek dün günü yüzde 1,55 oranında yükselişle 1.812,30 puandan tamamladı. Kurlarda ise geri çekilme görüldü. BİST 100 endeksi bugüne yükselişle başlarken, kurlarda da yeniden yukarı yönlü bir eğilim izlendi. ABD borsaları dün günü karışık kapanışlarla tamamlarken, bu sabah vadeliler hafif alıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında yön arayışı izlenirken, Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. 

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 1,55 değer kazanarak kapanış rekorunu 1.812,30 puana taşıdı.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplantı özeti, yurt dışında ise ECB yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra Almanya'da 3. çeyrek büyüme ve tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirtti. Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin de gündemin odağında yer alamaya devam ettiği de ifade edildi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, kısa vadeli yükseliş trendi içerisinde güçlü seyir TL bazındaki grafiklerde sürdürülürken, endekste yaşanacak seans içi geri çekilmelerde 1.775 seviyesi ilk önemli destek noktası olacak. İlk etapta bu seviye üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, kalıcı olunursa alım eğiliminin devam
etmesi bekleniyor. Böylelikle 1.850 ara direncini aşma denemeleri etkisini sürdürerek, yukarıda 1.875 ve 1.900 seviyelerini test edecek potansiyelin devamı bekleniyor. Endeksin 1.764 altına gelerek kapanış yapması halinde de 1.720 ara destek olmak üzere bu seviye altındaki kapanışlarda 1.672-1.682 aralığına doğru kar satışlarının güç kazanması bekleniyor. 

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise 10.00'da Almanya, 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla ve aralık ayı tüketici güven endeksi, 14.00'te Türkiye, TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantı özeti ve 14.30'da haftalık para ve banka istatistikleri olacak.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,39 puan ve yüzde 0,41 değer kazanarak 1.819,69 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,38 ve holding endeksi yüzde 0,25 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,22 ile orman, kağıt, basım, tek kaybettiren yüzde 0,63 ile spor oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, enflasyon baskısı ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarındaki artışın oluşturduğu belirsizliklerle karışık bir seyir izliyor.

Dün yayımlanan, ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, bazı banka yetkililerinin enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırmaya ve faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye hazır olunması gerektiğini savunduğunu ortaya koydu.

Tutanaklarda, "Bazı katılımcılar, enflasyonun Komitenin hedefleriyle uyumlu seviyelerden daha yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda, Komitenin varlık alımlarının hızını ayarlamaya ve federal fon oranı için hedef aralığını üyelerin halihazırda beklediğinden daha erken yükseltmeye hazır olması gerektiğini belirtti." ifadesi yer aldı.

Öte yandan ABD'de dün oldukça yoğun geçen veri gündeminin ardından piyasalar Şükran günü nedeniyle iki günlük tatile girdi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 20 Kasım ile biten haftada 199 bine gerileyerek 1969'dan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye inerken, ülke ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü.

Ülkede kişisel tüketim harcamaları ise yüksek enflasyona rağmen ekimde yüzde 1,3 ile beklenenden fazla arttı. Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise, aynı dönemde yıllık yüzde 4,1 ile 1991'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Analistler, verilerde gözlemlenen enflasyonist etkilerin Fed'in para politikasına etki edebileceğini kaydederek, varlık alımlarının hızının yavaşlatılmasına ilişkin beklentilerin yükselmeye devam ettiğini dile getirdi.

Dün, New York borsası

Avrupa'da, Kovid-19 salgını gündemin odağında yer almaya devam ederken, konuya ilişkin belirsizlikler piyasalardaki fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve diğer ECB yetkililerinin konuşmalarında para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacak.

Öte yandan, Almanya'da hükümet kurmak için müzakere yürüten Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) koalisyon protokolünün tamamlandığını açıkladı. Buna göre SPD'nin başbakan adayı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz yeni hükümetin başbakanı olacak.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,37 , Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,26 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 yükseldi.

Bugün Asya borsalarında da karışık bir seyir izlenirken, Güney Kore Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,00'e yükseltti. Güney Kore Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar/won paritesi yüzde 0,1 artışla 1.189,50'ye çıkarken, Kospi endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 değer kaybetti.

Japonya'da açıklanan verilere göre hizmet sektörü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 1 artışla beklentileri aşarken, öncü endeks 100,9'a yükseldi. Veriler sonrası Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 değer kazandı. Şu dakikalarda Çin'de Şanghay bileşik endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yatay seyrediyor.

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 11,9560 liradan, euro 13,4200 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 11,9540 liradan alınan dolar 11,9560 liradan satılıyor. 13,4180 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 13,4200 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise uluslararası piyasada dün günü yüzde 5,7 azalışla 12,0873'ten tamamlamasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 11,9520'den işlem görüyor. 

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 12,0320 lira, euronun satış fiyatı ise 13,4670 lira olmuştu.

Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,64 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi de 96,9 ile son 16 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Euro/dolar paritesi ise şu sıralarda Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyenin hemen üzerinde 1,1210'dan işlem görüyor.

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 82,33 dolardan işlem görüyor.

Dün 83 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,25 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.14 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,09 artışla 82,33 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,39 dolardan alıcı buldu.

ABD'nin başı çektiği büyük petrol tüketicisi ülkeler stratejik petrol rezervlerini piyasaya sunmaya hazırlanırken, gelecek hafta bir araya gelecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun vereceği tepkinin belirsizliği fiyatlarda etkili oldu.

Bu hafta ABD'nin yüksek petrol fiyatlarına karşı, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağı açıklanmıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın arz eksikliğini gidermek için diğer ülkelerle birlikte çalıştığına işaret edilerek, kararın Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere diğer büyük enerji tüketen ülkelerle birlikte alındığı duyurulmuştu.

Uzmanlar, büyük petrol tüketicisi ülkelerin söz konusu hamlesinin piyasalar üzerinde kalıcı bir etki bırakmayacağını savunurken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından talepte toparlanmanın devam ettiğine işaret ediliyor.

Öte yandan, OPEC+ grubunun mevcut üretim kısıntılarını hafifletme politikasından vazgeçmeyeceği tahmin ediliyor. Grubun, piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere bir araya geleceği bir sonraki toplantısı 2 Aralık'ta yapılacak.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarında yaşanan artış ise talebin düşük seyrettiği algısına yol açarak fiyatları baskılıyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon varil (yüzde 0,2) artarak yaklaşık 434 milyon varil olduğunu açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 950 bin varil azalacağı yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise 1 milyon 600 bin varil (yüzde 0,3) azalışla 604 milyon 500 bin varile düştü.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları 600 bin varil (yüzde 0,3) azalışla 211 milyon 400 bin varile geriledi.

Brent petrolde teknik olarak 82,49 ile 82,58 dolar aralığının direnç, 82,28 ile 82,16 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının ons fiyatı ise analistlerin önemli destek olduğunu belirttikleri 1.790 seviyesinin hemen üzerinden işlem görüyor

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 2.004 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 2.010,00 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 2.004,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dün alıcılı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 1,3 üzerinde 1.999,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, enflasyon baskısı ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarındaki artışın oluşturduğu belirsizliklerle küresel piyasalarda karışık bir seyir izlendiğini belirterek, yurt içinde ise pay piyasalarının pozitif ayrıştığını ifade etti.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplantı özeti, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra Almanya'da 3. çeyrek büyüme ve tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan endeks kontratında 2.030 seviyesinin direnç, 1.950 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER