Bulgaristan Pazar günü ikinci tur için sandığa gidiyor

Bulgaristan, mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ile Sofya Üniversitesi Rektörü Prof.

Bulgaristan Pazar günü ikinci tur için sandığa gidiyor

Bulgaristan, mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ile Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov ve Nevyana Miteva Mateeva arasında karar verecek. Kayıtlı 6 milyon 635 bin 305 seçmenin yüzde 40,5’inin sandık başına gittiği ilk turda, Radev-Yotova 1 milyon 327 bin 128 oy (yüzde 49,42) alırken Gercikov-Mateeva ise 610 bin 305 oyla (yüzde 22,83) ikinci tura yükselme hakkı kazandı.

ADAYLARDAN BİRİ ESKİ KOMUTAN, DİĞERİ REKTÖR

Bulgaristan’da Rusya yanlısı ve eski Komünist Partinin geleneğini sürdüren Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) desteğiyle aday olan Radev-Yotova, halka "Sizinle Birlikteyiz" mesajı veriyor.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Radev, askeri eğitimini Bulgaristan’da ve ABD’de çeşitli akademilerde tamamladı. Evli ve iki çocuklu 58 yaşındaki savaş pilotu Radev İngilizce, Rusça ve Almanca biliyor.

Radev ile aynı yaşta olan Gercikov ise Sofya Üniversitesi Klasik Filoloji Bölümünden mezun olduktan sonra Almanya ve Avusturya’da akademik kariyer yaptı.

Eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisinin desteğini alan Gercikov, seçimlere "Gerçekten Birleşik Olalım" sloganıyla katılıyor.

Sofya Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Gercikov İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Latince biliyor.

ADAYLARIN RUSYA'YA BAKIŞI

Cumhurbaşkanı adayları Radev ile Gercikov, Bulgaristan Ulusal Televizyonunda (BNT) katıldıkları bir tartışma programında siyasi tutumlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Radev, parlamentoda koalisyon hükümeti için görüşmeler yapan siyasi güçlerin gerekli uzlaşmalarda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Dış siyasette Rusya’nın ne izlenecek model ne de düşman olabileceğine işaret eden Radev, “Bulgarlar Rusya’yı ‘kurtarıcı’ olarak görür. Ancak Rusya’ya sadece ‘batan’ politikacılar sığınır. Önemli olan diyaloğun olması. Kırım ve Ukrayna yüzünden Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonuç vermedi. Aynı zamanda Rusya terörizmle mücadele alanında önemli bir faktördür.” dedi.

Diğer aday Gercikov da Rusya ile ilişkilerin pragmatik olması gerektiğini ve Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu belirterek mevcut durumda Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasına karşı olduğunu söyledi.

Rus kültürü ve edebiyatı ile büyüdüğüne işaret eden Gercikov, Rusya’dan gelen karma tehditlerin küçümsenmemesi gerektiğini savundu.

Gercikov, düzensiz göç meselesine işaret ederek "Sığınmacı kabul etmememiz mümkün değil ancak onlarla birlikte mülteciler de geliyor. O yüzden komşularla ilişkilerimiz iyi olmalı.” diye konuştu.

HÖH PARTİSİNDEN GERCİKOV'A DESTEK SİNYALİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Türk kökenli Mustafa Karadayı'yı aday gösteren Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi ise ikinci turda Gercikov'a destek sinyali verdi.

Karadayı, Gercikov’un ismini kullanmadan yaptığı açıklamada, “Bulgaristan vatandaşları nerede olursa olsun onları birleştirecek, anayasa ve hukukun üstünlüğünü esas alacak, devletin resmi yüzü olacak ve devleti dünyanın önünde temsil edecek bir adaya destek verecektir. Seçmenimiz bilgedir, doğru seçimi de yapacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, seçimin ilk turunda Bulgaristan’daki Türk ve Müslümanların adayları Karadayı ve İskra Mihaylova 309 bin 681 oy (11,57) alarak üçüncü en başarılı aday ikilisi oldu.

Seçimlerin ikinci turunda yurt dışında ve Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları da sandık başına gidecek.

Öte yandan, ilk turda kayıtlı seçmenlerin yüzde 2,27’si “Kimseyi desteklemiyorum” hanesini tercih etmişti.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER