Çinli emlak şirketleri için zor ay

Çin’de zor durumdaki emlak geliştirme şirketleri, likidite baskılarına karşın, emlak sektörüne yönelik yatırımcı güveninin istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretlerin geldiği bir ayın ardından, Aralık ayında yaklaşık 1,3 milyar dolarlık tahvil ödemesi ile karşı kar.

Çinli emlak şirketleri için zor ay

Çin’de zor durumdaki emlak geliştirme şirketleri, likidite baskılarına karşın, emlak sektörüne yönelik yatırımcı güveninin istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretlerin geldiği bir ayın ardından, Aralık ayında yaklaşık 1,3 milyar dolarlık tahvil ödemesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Bloomberg’deki habere göre, Kasım ayında söz konusu şirketlerin 2 milyar dolarlık tahvil ödemesi bulunuyordu ve Ekim ayındaki birkaç örneğin ardından, Cuma günü itibarıyla, bu ay temerrüt gerçekleşmedi.

Ancak gayrimenkul sektöründeki nakit darlığının sürmesi ile birlikte, yatırımcıların dikkati halen sektördeki firmaların anapara ve faiz ödemelerine çevrilmiş durumda. Dikkatler temel olarak ülkenin en büyük dolar cinsi tahvil ihraç eden iki şirketi olan China Evergrande Group ve Kaisa Group Holdings Ltd.’de toplanıyor. Evergrande’nin bir birimi ve Kaisa’nın toplan 170,9 milyon dolarlık ödemesinin yasal süresi Aralık ayının ortasında sona eriyor.

Riskli tahvil göstergesi geriledi

Bloomberg’in riskli tahvillerin faizlerini içeren göstergesi Kasım ayında rekor seviye olan yüzde 24,6’ya çıktıktan sonra, emlak şirketleri için daha yumuşak politikaların uygulanacağına dair işaretlerin gelmesinin ardından biraz geriledi.

Ancak yüzde 20 civarındaki faizler, yakın zamanda vadeleri dolacak borçlarını yeniden finanse etme ihtiyacındaki emlak şirketlerinin büyük kısmı için halen çok yüksek. Öte yandan analistler, Çinli emlak şirketlerinin milyarder sahiplerinin ellerini ceplerine attığını ve yerel para cinsinden tahvil ihraç eden emlak şirketleri için kontrollerin gevşetilmesine yönelik planın muhtemelen sadece yüksek kaliteli firmalara faydalı olacağını kaydediyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER