Dolar dünya çapında değerleniyor

Beklenenden daha iyi gelen ABD perakende verilerinin ardından, FED’in potansiyel /geçici dediği enflasyon inatla yüksek kalmaya devam edince, bu durumun varlık satın alma programını azaltmayı hızlandırmaya teşvik edeceği yönündeki beklentiler ve FED başkanlarının da bu yönü .

Dolar dünya çapında değerleniyor

Beklenenden daha iyi gelen ABD perakende verilerinin ardından, FED’in potansiyel /geçici dediği enflasyon inatla yüksek kalmaya devam edince, bu durumun varlık satın alma programını azaltmayı hızlandırmaya teşvik edeceği yönündeki beklentiler ve FED başkanlarının da bu yönü ima eden açıklamaları(Bullard yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmeye başlamaması durumunda merkez bankasının önümüzdeki birkaç toplantıya hazırlanmak için "daha şahin bir yöne gitmesi" gerektiğini söyledi.) ile Dolar, 114.97 yen ile Mart 2017'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD’de ekonomisindeki güçlenmeye karşın Avrupa, Kovid-19 vakalarındaki yenilenen artış nedeniyle büyüme endişeleri yaşarken, euro dolar karşısında 16 ayın en düşük seviyesine yakın geriledi ve 1,1320 dolardan işlem gördü. 

Lagarde, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonu dizginlemek için para politikasını sıkılaştırmanın euro bölgesinin toparlanmasını engelleyebileceğini söylemişti, ardından ise Avusturya aşılanmamış insanlara karantina uygulayacağını açıklarken , Fransa, Hollanda ve Doğu Avrupa'daki birçok ülke de enfeksiyonları kontrol altına almak için mücadeleyi sertleştirmeye başlamışlardı. Son gelişmeler Lagarde’nın bugün yapacağı konuşmayı Euro için kritik öneme getirdi. Diğer takip edeceğimiz gündem ise İngiltere ve Euro Bölgesi’nde Ekim ayı tüketici enflasyon rakamları olacak. İngiltere de enflasyonun yükselişine devam etmesi ve aylık % 0,9, yıllık %4,0 artış kaydetmesi beklenirken, Euro Bölgesinde final verilerini göreceğiz, ilk verilere göre enflasyon aylık % 0,8, yıllık
% 4,1 artış göstermişti.

Yen de dahil olmak üzere altı rakibe karşı para birimini ölçen dolar endeksi, geçen yılın Temmuz ayından bu yana görülmeyen bir seviye olan 95.978 gecelik zirveden çok da uzak olmayan 95.871'de işlem görürken, ABD 10 yıllık gösterge tahvil getirileri, üç haftanın en yüksek seviyesi olan %1,646 seviyesine ulaştı.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Para piyasaları şu anda Haziran'da bir Fed faiz artışı ve ardından Kasım'da bir başka faiz artışı fiyatlıyor.

Fed başkanı kim olacak belirsizliği de ABD Başkanı Joe Biden’ın , Fed başkanlığına aday göstereceği isme ilişkin kararının 4 gün içinde vereceğini söylemesi ile bu hafta kalkıyor.

ABD benzin stoklarının geçen hafta beklenenden fazla düşmesinin ardından (benzin stoklarının 12 Kasım'da sona eren haftada 2,8 milyon varil düştü) petrol fiyatları düştü ve bu da Biden yönetimi üzerindeki, yükselen benzin fiyatlarını sınırlamak için acil durum rezervlerinden petrolü serbest bırakması yönündeki baskıyı artırabilir ki Biden’ın , bu hafta Stratejik Petrol Rezervi'nden (SPR) petrol
salmayı düşündüğü belirtilirken , SPR petrolünün yalnızca geçici bir rahatlama sağlayacağı ve ihtiyaç duyulanın ABD kaya petrolü üreticilerinden veya Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) artan arz olduğu düşünülüyor. Bu kadar olumsuzluk içinde gelişmekte olan, petrol ithalatçısı olan ülkeler için iyi haber olarak bu var.

Borsa İstanbul’da oynaklığın yüksek bir gün yaşanırken, açılış sonrasında 1725 seviyesine kadar yükselen BIST100 endeksi gün içinde etkili olan satışlar ile geriledi ve %0.99 oranında değer kaybı ile 1685.60 seviyesinden günü tamamladı.

Haftaya Garanti Bankası haberi ile güçlü alımlar ile başlayan endekste havanın dün terse döndüğü
görüldü. Dün yaşanana volatiliteyle beraber teknik göstergelerde güç kayıpları görülüyor. Geri
çekilmeyi şimdilik düzeltme olarak algılıyoruz. 1672 kısa vade de ilk önemli destek seviyesi olarak
verebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trend gücünü koruyacaktır.

Ancak bu desteğin kırılması geçtiğimiz gün oluşan boşluğun doldurulmasına yönelik olarak geri
çekilmeyi hızlandırabilir. Bu nedenle 1672 seviyesinin altında temkinli kalınmalı. 1643 alt
destek seviyesi olarak takip edilebilir. 1725 seviyesini ise ilk direnç noktası olarak verebiliriz.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER