Dow ve S&P 500 haftanın son gününü ekside kapadı

ABD borsaları haftanın son işlem gününü karışık bir seyirle kapatırken Dow jones ve S&P 500 ekside kalan endeksler oldu.

Dow ve S&P 500 haftanın son gününü ekside kapadı

KAPANIŞ PUANLARI

Nasdaq Bileşik Endeksi Cuma günü üst üste ikinci rekorla ilk kez 16.000 seviyesinin üzerinde kapanırken, Dow son beşte dördüncü kaybetme seansına yenik düştü.



Dow Jones Sanayi Ortalaması'nın art arda ikinci haftalık kaybı, Kasım ayı kazanımlarının sonunu sildi ve endeksin 8 Kasım'daki rekor düşüşünü artırdı.

KAPANMA KORKUSU

Günlük vaka sayılarındaki artışın sürdüğü Avusturya'da pazartesiden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı duyuruldu. Avusturya'daki karantina önlemlerinin muhtemel ekonomik etkileri küresel piyasalarda endişeye neden oldu. Almanya'nın da benzer önlemleri konuşması, küresel endişeleri artırdı.

Petrol fiyatları karantina endişeleri nedeniyle düşüş gösterirken Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 4'ün üzerinde azalarak 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Salgına ilişkin endişelerin artmasıyla kruvaziyer ve hava yolu şirketlerinin hisselerinde de düşüşler görüldü.

Teknoloji hisseleri ise tahvil faizlerindeki düşüşle yükseliş gösterdi. Artan enflasyon endişeleriyle yükseliş eğilimi gösteren ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,53 seviyelerine geriledi.

ABD'de güçlü gelen şirket bilançoları ve ekonomik veriler sonucu toparlanmanın devam ettiği iyimserliği piyasaları desteklerken ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri yatırımcıların odağında olmaya devam etti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, ekonomik görünüme ilişkin yaptığı konuşmada, devam eden yüksek enflasyon ve istihdam kazanımlarının gücü nedeniyle Fed'in tahvil alımlarını azaltma hızını artırmaya ve faiz oranlarını daha erken artırmaya hazır olması gerektiğini belirtti.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ise enflasyonun yükselmesi ve istihdam kazanımlarının artmasının ardından tahvil alımlarını azaltma hızı konusunda aralık ayında görüşmenin uygun olabileceğini ifade etti.

1.75 TRİLYONLUK PAKET TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE ONAYLANDI

Siyasi tarafta ise ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden'ın ekonomi planının ikinci aşamasını oluşturan 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama paketini onayladı.

Tasarının bir sonraki durağı ABD Senatosu olurken Demokrat senatörlerin tasarıyı oylamadan önce üzerinde birtakım değişiklikler yapması bekleniyor. Tasarıda değişiklik yapılması halinde Temsilciler Meclisinde yeniden oylanması gerekiyor.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER