Enflasyona karşı en iyi yatırım aracı nasıl seçilir?

– DIŞ HABERLER SERVİSİ Enflasyona karşı yatırımları mükemmel bir şekilde korumanın kesin bir yolu yok.

Enflasyona karşı en iyi yatırım aracı nasıl seçilir?

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyona karşı yatırımları mükemmel bir şekilde korumanın kesin bir yolu yok. Küresel enflasyonun ciddi bir şekilde yükseldiği bir dönemde yatırımcıların birikimlerini zamanla değerini kaybetmesi ise kâbus senaryosu olarak görülüyor.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert enflasyona karşı mükemmel bir koruma yatırımının iki farklı kriter üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Hulbert’e göre hiç kimse bu iki kriteri aynı anda karşılayabilen bir yatırım aracını bulamıyor. Borsa yazarının dikkat çektiği maddeler yatırım aracının kısa vadede enflasyona karşı koruma sağlaması ve enflasyon döneminin geride kalmasının ardından uzun vadeli bir yatırım hedefi oluşturması.

Borsa yazarına göre enflasyona karşı ideal koruma yatırımı olarak öne çıkan altın da tüm bu şöhretine rağmen çok iyi bir performans göstermiyor. Altın enflasyon ortamında kısa vadede hisse senetlerinden daha iyi performans gösteriyor. Ancak bu çok büyük bir fark değil. Altının fiyatındaki aylık değişimlerle ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki katsayı farkı 1970’den bu yana sadece 0,12.

Öte yandan, altın uzun vadede hisse senetleri kadar iyi bir getiri sağlayamıyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street yatırımcılarının tercih ettiği bir diğer koruma yatırımı ise TIPS olarak adlandırılan enflasyon korumalı ABD Hazinesi varlıkları. Hulbert bu yatırımların ekstrem bir örnek olduğunu belirtiyor. Zira söz konusu yatırımlar uzun vadeli hedef göstermek yerine kısa vadeli hedefleri tatmin etmek konusunda benzersiz bir başarı sağlıyorlar. Zira TIPS yatırımlarının getirileri TÜFE’deki değişikliklere göre sabitleniyor. Ancak TIPS yatırımları uzun vadeli hedeflere ulaşma konusunda çok kötü bir performans gösteriyorlar. Hulbert bu yatırımların reel getirilerinin şu anda negatif olduğuna dikkat çekiyor.

Enflasyondan korunma amacıyla tasarlanan ETF’ler

Borsalarda enflasyon yatırımı boşluklarını doldurmak için tasarlanan borsa yatırım fonları (ETF’ler) bulunuyor. Yine de Londra merkezli yatırım araştırmaları şirketi FactorResearch'ün Kurucusu ve CEO'su Nicholas Rabener tarafından yapılan bir analize göre, bu yatırımlar büyük ölçüde yetersiz geliyorlar. Rabener ETF'lerin TÜFE ile korelasyonlarının şaşırtıcı derecede düşük olduğunu ve fonların olumlu reel getiriler üretmede en iyi ihtimalle sorunlu bir sicile sahip olduğunu bildiriyor.

Aynı zamanda, bu ETF enflasyon karşısında da düşük bir korelasyon gösteriyor. Örneğin, son on yılda, ETF ve TÜFE'deki aylık değişikliklerin korelasyon katsayısı 0,14. Yine de bu rakam altının sağladığı 0,12 katsayısından daha yüksek.

Hulbert’in odaklandığı bir diğer enflasyon temalı borsa yatırım fonu ise Ocak 2012’de kurulan ProShares Enflasyon Beklentileri ETF’si. Fonun kuruluş tarihinden bu yana ABD’deki TÜFE’ye göre yıllık 2,8 yüzdelik puan geride kaldığına dikkat çekiliyor. Ancak Hulbert söz konusu fonun IQ Reel Getiri ETF’sine göre enflasyona karşı korelasyonunun daha yüksek olduğunu ancak yine de tatmin edici seviyede olmadığını belirtiyor.

Ancak Hulbert’e göre hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefleri aynı anda karşılayacak bir yatırım aracının varlığı konusunda şüphe etmek için yeterince sebep bulunuyor. Borsa yazarı yatırımcıların bu iki hedeften hangisinin daha önemli olduğuna karar vermesi ve yatırımlarını buna göre yönlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER