Erdoğan'ın aday olmama ihtimali var mı

2002-2007 yılları arasında AK Parti iktidarının ilk Meclis Başkanı olan, 2009-2015 arası da Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü yapan, ardından aktif siyasetten çekilen Bülent Arınç, BBC Türkçe'de yayımlanan röportajında ilginç açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın aday olmama ihtimali var mı

2002-2007 yılları arasında AK Parti iktidarının ilk Meclis Başkanı olan, 2009-2015 arası da Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü yapan, ardından aktif siyasetten çekilen Bülent Arınç, BBC Türkçe'de yayımlanan röportajında ilginç açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "Kardeş diyebildiğim insan bana sahip çıkmazsa gücenirim. Bunun helallik olarak bana dönmesini isterim" diyen Arınç, Erdoğan'ın 2023'te aday olup olmayacağıyla ilgili de dikkat çekici açıklamalar yaptı. 

Erdoğan'la zaman zaman fikir ayrılıkları yaşasa da bir zamanlar en yakınlarından biri olan Arınç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sorunlar olduğunu söyledi, "Yargı bağımsızlığı için iklim değişmeli" dedi. Cemaatlerin denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Ece Göksedef'in sorularını yanıtlayan Arınç, Necmettin Erbakan sayesinde ortaya çıkan kadronun bugün hâlâ etkili olduğunu söyledi.

2002'de Erdoğan'ın siyasi yasaklı olduğu dönemde, başbakan olabilecek 10 isim saydığını belirten Arınç. "Bu sistem şu anda tıkır tıkır işlemiyor. Sistemin tümü için demiyorum ama uygulamada bir takım sıkıntılar ortaya çıktı. Sanıyorum Sayın Cumhurbaşkanı da bunun farkında" diye konuştu. 

Yargının bağımsız olup olmadığıyla ilgili soru üzerine de Arınç, "Sıkıntı var. Tam öyle bir tespit yapmayayım ama bütün olarak yargıda sıkıntı var mı derseniz, var. Hem de çok büyük sıkıntı var. Bu sıkıntıların giderilmesi için Türkiye'de belki bir iklim değişikliğine, anlayış değişikliğine ihtiyaç var.  Sanıyorum bu da olacak çünkü herkesin adaletten beklentisi büyük. Beklenti büyük olunca, ihtiyaç büyük olunca bunun arkası gelir. Gecelerin en koyu zamanı, şafak vaktine en yakın olan zamanmış." şeklinde konuştu. 

Zamanında Yüksek İstişare Kurulu'ndayken (YİK) "Siyasi bir görev beklemiyorum ama bir görev verilirse hayır demem, yaparım" demiştiniz. Bugün böyle bir teklif gelse ne dersiniz? AK Parti ile kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz? sorusuna Arınç, şöyle yanıt verdi:

"Şimdi öyle bir teklifin geleceğini düşünmüyorum. Ama ben AK Parti'nin kurucusuyum, evin sahibiyim. AK Parti'de benden daha kıdemli insan yok. Ben bu partinin sac ayaklarından, kurucularından, temel taşlarından birisiyim. Buna kızanlar, kıskananlar, beni kötülemek isteyenler çıkabilir. Güneş balçıkla sıvanmıyor. Başımı AK Parti'den başka bir partiye çevirmem. AK Parti'de olacağım, cumhurbaşkanımızın yanında, çevresinde olacağım. Ona karşı hiçbir zaman rakip olmayacağım diye bir içtihatta bulundum. Beni fazla zorlamasınlar. Çünkü içtihatlar zaman zaman değişebilir."

"Sayın Erdoğan'a AK Parti içerisinde rakip olmak gibi bir düşünceniz olabilir mi" şeklindeki soruya da Arınç, "Hayır, böyle bir düşüncem kesinlikle yok" yanıtını verdi. 

"Kısa bir süre önce kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Daha önce de farklı bir mevzuyla ilgili konuşurken 'Gönül almak parti liderinin işidir' demiştiniz. Sayın Erdoğan'ın gönül almasını bekliyor musunuz sizden" sorusu üzerine Arınç, şöyle konuştu: 

"Biz ağabey-kardeş ilişkisi içindeyiz. Özelde bana ağabey diye hitap eder, biz Tayyip Bey diye ona hitap ederiz. Evet, eski samimi günler şu anda yok ama bu bizim özündeki beraberliğimizi değiştirmez. Elbette bana karşı söylenmiş sözlerden dolayı kendisinden bir helallik dilerim, beklerim. Bu çok önemli çünkü benim için. Ben onu Bahçeli gibi görmüyorum, Bahçeli geçmişten beri bizim dışımızda bir insan. O ne söylerse onunla başka türlü hesaplaşırız zamanı, zemini geldiğinde. Ama ağabey-kardeş ilişkisi içerisinde olan insanlar birbirlerini kırmamalı, birbirlerine sırt çevirmemeli. Bir adam eşkiyaya sahip çıkarken benim kardeş diyebildiğim bir insan bana sahip çıkmazsa ben bundan gücenirim. Bunun da helallik olarak bana dönmesini isterim. Biz bunları kendi aramızda halledeceğiz inşallah. Bundan dolayı bir kırgınlığım elbette vardır ama bunu reddedecek noktada değiliz. Benim de hatalarım olmuş olabilir. Bunu biz kendi mabeynimizde mutlaka çözeceğiz."

Cumhur İttifakı ile ilgili soru üzerine de Arınç, şunları söyledi:

"Cumhur İttifakı konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız çok iddialı. Bunun mezara kadar devam edeceğini söylüyor ve bu beraberliği kimsenin bozmamasını arzu ediyor. O yüzden eleştiri hakkımı ben şimdilik erteliyorum. Zamanı gelir veya gelmez ama bugün bahs-i değer değil. İttifaklar her zaman gözden geçirilebilir, her zaman kâr-zarar dengesi gözetilebilir. Statik değiliz biz, şartlar değişebilir. Bu değişen şartlar içerisinde iki taraf konuşup anlaşabilir, belki üçüncü partiye ihtiyaç duyulabilir, belki hiçbir partiye ihtiyaç duyulmayabilir. Bu MHP açısından da olur, bakarsınız ben tek başıma seçime gireceğim diyebilir."

"Bugün iktidarda Sayın Bahçeli'nin onay vermediği bir adım atılabilir mi sizce" sorusuna da Arınç,  "Cevap yok, no comment." yanıtını verdi. 

Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adaylığı için Erdoğan'ın isminin sadece MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından zikredildiğini belirten Arınç, Erdoğan'ın kendisinden "Ben aday olacağım" diye bir söz gelmediğini ifade etti. 

"Olmama ihtimali var mı sizce?" sorusu üzerine de Arınç, "O açıdan demiyorum. Cumhur İttifakı iki parti ise Bahçeli kendi çıkarları açısından bizim adayımız budur dedi. AK Parti'nin sözcüsünden, AK Parti'nin genel başkanından, Cumhurbaşkanlığı sözcüsünden "Bizim de önümüzdeki seçimde adayımız Sayın Cumhurbaşkanı" dediğini duymadık. Dememeleri doğru zaten. Türkiye'de siyaset, Demirel'in tabiriyle 24 saatte bile değişebilecek bir değişim içerisinde. 10 saatte 10 defa gündem değişir. Biz gündemi takip etmekte zorlanıyoruz. Bir günde sabah 9.30'dan akşamüstü 15.30'a kadar altı saatte dolar iki lira birden arttı.Yani şunu söylemek istiyorum, bugünden yarına bir karar vermemek lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız elbette tekrar aday olmayı düşünüyordur, gönlünden geçiriyordur. Ama bunun zamanı şimdi değil. O doğrusunu yapıyor. Yarın bu açıklamayı yapar mı, yapmaz mı? Şartlara bakar, kendi imkanlarına bakar, doğru olan nedir, buna bakar." diye konuştu. 

"Şartlar değişirse Sayın Erdoğan'ın aday olmama ihtimalini görüyorsunuz siz bu durumda" sorusuna da "Ben onu bilmem. Aday olacağı zamanı veya adaylığını ilan edeceği zamanı veya bunun tam tersini kendisi söyleyecektir. Ne zaman? İşte o zaman. Ben o zamanı bilmiyorum, o zamanı da kimsenin bilmesi mümkün değil" karşılığını veren Arınç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın inşallah tek başına tekrar cumhurbaşkanlığını da, iktidarı da kazanacak düzeyde çok olumlu, güzel işler yaparak bu işten de başarıyla çıkmasını arzu ediyorum" ifadesini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER