ESG yatırımları güven gerektiriyor

– DIŞ HABERLER SERVİSİ Sürdürülebilir yatırım küresel borsaların en önemli yatırım gündemlerinden birisi haline geldi.

ESG yatırımları güven gerektiriyor

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sürdürülebilir yatırım küresel borsaların en önemli yatırım gündemlerinden birisi haline geldi. Ancak yatırımlarda çevresel, sosyal ve kurumsal yatırım (ESG) standartları konusundaki belirsizlik farklı yatırım argümanlarının oluşmasına yol açıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bazı yatırımcılar karbon salınımı olan varlıkları tercih ederken diğer yatırımcılarsa çevreyi kirleten şirketlerin hisselerinde çoğunluk sağlayarak hissedar baskısı yaratma yönünde ilerliyor.

Bloomberg International yazarı Mark Gilbert uzun vadede sürdürülebilir yatırımların dünyanın geleceği için tek çıkış yolu olduğuna dikkat çekti. Gilbert dev portföy yöneticilerinin de bu yatırımlardan yüksek kârlar elde edebileceğini belirtiyor İşte Gilbert’in o yazısı:

“İklim krizi, varlık yöneticilerinin çevreyi en fazla şirketlere yatırım sağlanmaması veya hissedarların nüfuzlarını kullanarak firmaları karbon emisyonlarını azaltmaya ikna edip etmeleri konusunda tartışmalara yol açtı. Ne yazık ki, güvenilir ve standartlaştırılmış verilerin azlığı, son haftalardaki birbiriyle çelişkili iki raporun da vurguladığı gibi, portföyleri yeşillendirmenin olası kâr ve kaybını analiz etmeyi teşekkürsüz bir görev haline getirmektedir.

Gezegenin iyiliği için, doğru olduğunu umduğum tek bir sonuç var.

UBS analistleri, emeklilik fonları, yatırım fonları ve hedge fonları da dahil olmak üzere 10.000'den fazla kurumun hisselerini analiz etti ve bu fonların toplam varlıkları 50 trilyon dolardan fazla. Banka araştırmasında düşük karbon yoğunluklu firmalarda büyük hisseleri olan yatırımcı havuzu tarandı ve karbon emisyonlarının satışlara göre oranı ölçüldü.

Bununla birlikte çevreyi kirleten etkinlikleri nedeniyle hissedar çağrılarına en fazla maruz kalan şirketler desteklenerek de para kazanılabilir. UBS, bu hisse senetlerinden oluşan bir portföy satın almanın son on yılda MSCI Dünya Endeksi'ne göre yılda 40 baz puan daha fazla getiri sağlayacağını tahmin ediyor. Bu hisseler gezegene verdikleri zarar sebebiyle daha az baskıya uğrayan hisse senetleri sepetinin getirilerini geride bırakıyor.

Çevresel, sosyal ve kurumsal standartlar dünyasında her zaman olduğu gibi, UBS bulgularına karşıt kanıtlar bulmak zor değildir. Örneğin EDHEC İşletme Fakültesi Risk Enstitüsü, geçen ay kurumsal şirketlerin sera gazı emisyonlarını azaltmada çok az etkisi olduğunu savundu.

EDHEC çalışmasında 2007-2018 yılları arasında 7.000'den fazla şirketteki karbon yoğunluğu verileri kullanıldı. Araştırmada Birleşmiş Milletler'in 2018’de gerçekleştirdiği Sorumlu Yatırımlar İlkeleri anketine katılan 70 trilyon dolardan fazla birleşik varlığa sahip fon yöneticilerinin karbon ayak izleri ve varlıkları arasındaki ilişki incelendi.

Alfa yatırım hasadı meyvelerinin tadını çıkaracak bir gezegen kalmadığı takdirde üstün performanslı getirilerin bir işe yaramadığı bir gerçek. Ancak bunun dışında belki de portföy yöneticilerinin yeşil yatırıma yönelmesi için bir diğer sebepse bu yatırımların kendi kendini güçlendirebilecek bir yatırım trendini getirebileceğidir.

En büyük küresel sermayeyi tahsis edenler, daha küçük karbon ayak izi olan firmalara geçiş yapan aşırı yatırımlı şirketlerse, hisse fiyatları bu akışlardan yararlanmalı ve daha az çevre dostu rakiplerinden daha iyi performans etmelidir. ESG'yi ölçen istatistikler risk ve getiri verilerinin verimliliği ve yaygınlığıyla eşleşene kadar, aydınlanmış kişisel çıkar tezi, portföy yöneticilerinin paramızla ne yapması gerektiği konusunda en iyi rehber olabilir.”

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER