Fed için karar vakti!

ABD Başkanı Joe Biden’ın kısa bir süre içinde bir sonraki Fed başkanını açıklamaya hazırlanıyor.

Fed için karar vakti!

ABD Başkanı Joe Biden’ın kısa bir süre içinde bir sonraki Fed başkanını açıklamaya hazırlanıyor. Piyasanın genelinde Biden'ın Jerome Powell’ı tekrar atayacağı beklentisi hâkim. Ancak mevcut Fed Guvernörü Lael Brainard’ın seçilme olasılığının da son haftalarda arttığı izlendi.

Bloomberg'in değerlendirmesine göre Powell’ın yerine Brainard’ın atanması para politikasının yönetiminde somut bir değişikliğe yol açmayacak; ancak değişiklikler daha ziyade merkez bankasının banka regülasyonu, iklim değişikliği ve dijital para konularındaki rolünde olacak.

Peki Brainard'ın atanması durumunda nasıl bir para politikası görünümü söz konusu olacak? Powell'ın en güçlü adayı Brainard nasıl bir profil çiziyor?

GÜVERCİNLERDEN

Brainard’ın konuşmaları, konu politika faizinin yükseltilmesinin aciliyetine geldiğinde, kendisinin FOMC’nin en güvercin üyelerinden biri olduğunu işaret ediyor.

Powell ve diğer bazı Fed guvernörleri, işgücü piyasasının pandemi öncesi katılım oranına ulaşabilme gücü hakkında şüphelerini daha yüksek sesle dile getirmeye başlarken ve bu durum bu üyelerin erken bir faiz artırımı görüşüne doğru yöneliyor olabileceğini işaret ederken, Brainard henüz bu görüşte değil ve pandemi öncesi işgücü piyasasına dönüşün mümkün olduğu yolundaki fikrini koruyor.

POWELL'A HİÇ MUHALİF OLMADI

Brainard aynı zamanda Powell’ın para politikası yaklaşımına da hiç muhalif olmadı. Bu ve onun politika oluşturulmasındaki veri bazlı ve pratik yaklaşımı, başkanlığa seçilmesi durumunda, muhtemelen para politikasında devamlılığı işaret ediyor.

FOMC’de gelecek yıl oy hakkına sahip üyelerin önemli kısmının enflasyon risklerini kontrol etme eğiliminde olmaları ile birlikte, Brainard’ın güvercin tutumu FOMC’yi, eğer komitedeki görüş birliği erken faiz artırımı yönündeyse, bu adımdan uzaklaştıramayacak.

FİNANSAL SERBESTLEŞTİRME İTİRAZLARI

Fed başkanının Fed sistemi için gündemi belirliyor olmasından dolayı, Brainard, başkan olması durumunda, Powell’ın daha tereddütlü yaklaştığı iki alan olan iklim değişikliği ve dijital para konularında Fed’in rolünü artırma yönünde daha etkili olabilir. Brainard ayrıca finansal serbestleştirme değişiklikleri konusuna da birkaç kez itiraz etti.

Ancak Powell tekrar atanmazsa muhtemelen istifasını verecek ve bu durumda Fed Guvernörler Kurulu’nda gelecek yıl dört koltuk boşalacak. Biden yönetimi muhtemelen güvercin tutumlu ve işgücü piyasası toparlanmasına daha fazla odaklanan adayları atayacak.

Bu durum, ayrılan politika yapıcıların da komitenin en güvercin üyeleri arasından olmalarından dolayı, noktasal grafik için görünümü somut bir şekilde değiştirmeyecek.

ENFLASYON GEÇİCİ

Guvernör Brainard, enflasyonun geçici olduğu görüşünü savunurken, istihdamın pandemi öncesi seviyelere ya da bu seviyelerin üzerine ulaşabileceği görüşünde çok kararlı. Diğer taraftan, Fed Başkanı Powell son FOMC basın toplantısında işgücü piyasasından bazı çıkışların daimi olabileceği imasında bulundu.

Brainard, işgücü piyasasının sıkı olduğunu söyleyenlere karşılık, işsizlik oranının, katılım ve yanlış sınıflama dikkate alınarak düzeltildiğinde, halen yüksek oldu görüşünü savunuyor.

Brainard’ın enflasyona ilişkin görüşleri, Powell’ın arz ve talep üzerinde Kovid ile ilişkili etkiler konusundaki düşünceleri ile çok yakın. Brainard ayrıca, yapısal faktörlerin enflasyonu Kovid ilişkili zorluklar ortadan kalktığında tekrar düşüreceği görüşünü de savunuyor.

Bu görüşlerinden dolayı, Bloomberg Economics Brainard’ı FOMC’nin en güvercin üyelerinden biri olarak değerlendiriyor.

ENFLASYON İÇİN GEREKENİ YAPACAK

Politika faizi artırımının imaları açısından gerçekten önemli nokta, Brainard’ın enflasyonun daha da yükselmesi durumunda nasıl hareket edeceği. Brainard’ın sicili ve geçmişi, eğer veriler enflasyon beklentilerinin çıpadan kurtulduğunu açık bir şekilde gösterirse, enflasyonu kontrol etmek için ne gerekirse yapacağını işaret ediyor.

Brainard’ın risk yönetimi ve karar alma stili, büyük ölçüde Powell’ın olduğu gibi, pratik ve veri odaklı. Brainard'ın kamu hizmeti, finansal kriz ile mücadele ile tanımlanıyor ve bu durum bir politika yapıcının esnek ve koşullardaki sert değişikliklere tepkisel olmasını gerektiriyor.

MALİ DESTEK TARAFTARI

Brainard, üst düzey ekonomik politika yapıcı olarak görev yaptığı 11 yıllık (2010-2013 arası Hazine Bakanlığı uluslararası işlerden sorumlu müsteşar ve 2014 yılından bu yana Fed guvernörü) süre boyunca, mali desteklerin vaktinden önce çekilmesi gibi politika hatalarının Avrupa ekonomilerinde borç dinamiklerini nasıl istikrarsız hale getirebileceği konusunu ilk ağızdan söyleyenlerden biri oldu.

Brainard, 2013 yılında, Hazine Bakanlığı’nın en tepedeki uluslararası finans diplomatı olarak, Fed’in parasal sıkılaştırmaya ilişkin iletişiminin gelişen piyasa ekonomilerine ne denli zarar verdiğini gördü ve bu durum onu, mevcut sıkılaştırma konjonktüründe, diğer bir varlık alımlarının azaltılmasından kaynaklanan öfkeye (taper tantrum) karşı daha duyarlı olmaya yöneltebilir.

ENFLASYONDA HAREKETE GEÇİRECEK VERİLER

Brainard ayrıca, 2015-2016 döneminde olduğu gibi, Çin’den kaynaklanan uluslararası risklerin, ABD ekonomisi için, gecikmiş ve daha yavaş bir faiz artışı patikasına yol açan dezenflasyonist güçleri nasıl ortaya çıkardığı konusunda da oldukça tecrübeli.

Brainard’ın bugünkü dünyada reaksiyon fonksiyonuna anlık bir bakış için, enflasyon konusunda ona alarm zilleri çaldıracak üç tane verilere bağımlı ölçümü dikkate almak gerek: Birincisi, konut-hizmetler enflasyonunun beklenenden daha kayda değer bir şekilde yükselmesi; ikincisi, gıda fiyatlarının hız yavaşlamaması ve Kovid öncesi trendlerine dönmemesi ve üçüncüsü, ücret artışlarının enflasyona yansıması.

DİJİTAL PARA FİKRİ

Fed başkanı kısa vadeli faizler için politikaları tek başına değiştirmeyebilir, ancak Brainard’ın Fed sistemi için araştırma gündemini kontrol etmede kayda değer bir etkisi var.

Brainard, Powell’ın isteksizliğinin tersine, Fed’in iklim değişikliği analizi ve dijital para konularında rolü olduğu konusunu hevesli bir şekilde savunuyor. Brainard tarafından yönetilen bir Fed büyük ihtimalle bu iki alanda rolünü artıracak.

Brainard, iklim değişikliği konusunda, merkez bankasının düşük karbon ekonomisine geçişin etkilerinin öncü analizinde bir rolünün olması gerektiğine inanıyor. Brainard, bu geçişin, oldukça büyük ekonomik sonuçlarla birlikte düzensiz bir senaryo riski getirebileceğini ve bu etkilerin bazılarının, eğer yatırım güveninin aniden değişmesi durumunda, kısa vadede ortaya çıkabileceğini düşünüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Brainard, iklim değişikliğinin ekonomiler üzerindeki potansiyel etkilerine ilişkin erken uyarılarını, 2009 yılında, henüz bu konular ekonomistler arasında popüler olmadan önce, iklim değişikliği ve küresel yoksulluk hakkındaki bir kitabın editörlüğünü yaparken dile getirdi.

DÖRT KOLTUK

Powell’ın tekrar atanmaması durumunda, FOMC’de gelecek yıl dört koltuk boşalabilir. Biden yönetimi muhtemelen işgücü piyasası toparlanmasına ve Fed’in büyüme amacına daha fazla ağırlık verecek adayları seçecek.

Görünüşte, bu durum FOMC’de güvercin bir eğilimin ortaya çıkmasına yol açacak. Ancak Bloomberg Economics, FOMC’nin yeni katılımcıların mevcut üyeler arasında en güvercin olanların yerini alacağını ve bu nedenle oylar arasındaki dengede somut bir değişiklik olmayacağını düşünüyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER