Kritik veriler geliyor! Türkiye enflasyon ve büyüme, ABD işsizlik

Yeni haftada piyasaları önemli veriler karşılayacak.

Kritik veriler geliyor! Türkiye enflasyon ve büyüme, ABD işsizlik

Yeni haftada piyasaları önemli veriler karşılayacak. Yurt içinde GSYH ve enflasyon, yurt dışında Satın Alma Yöneticileri Endeksleri(PMI), ABD tarım dışı istihdam en öne çıkan veriler olacak.

29 KASIM PAZARTESİ – GÜVEN ENDEKSİ

Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim ayına ilişkin ticaret ve Kasım ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıklayacak (10.00).

Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında yüzde 1,0 artışla 101,4 seviyesine çıkmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Ocak-Ekim dönemine ilişkin bankacılık sektörü raporunu yayımlayacak (14.00). Sektörün yılın ilk 9 aylık karı 56,98 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Asya piyasalarında öne çıkan bir veri bulunmazken, Avrupa piyasaları haftaya Almanya'dan gelecek enflasyon rakamlarıyla başlayacak. Ülkede enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 4,5 ile yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine gelmişti. Almanya'da 6 eyaletten gelecek enflasyon rakamlarının ardından ülke geneli için rakamlar açıklanacak (16.00).

İngiltere mortgage onayları (12.30), İtalya üretici fiyatları, Avrupa'da takip edilecek diğer veriler olacak.

Öğlen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası(ECB) yetkililerinin üst üste konuşmaları izlenecek. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Andrea Enria, Başkan Yardımcısı Luis De Guindos (11.30) ve Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel'in konuşmaları sırasıyla ekrana düşecek. Akşam saatlerinde ise Yönetim Kurulu Üyesi Pentti Hakkarainen (17.00) ve Başkan Christine Lagarde'nin (20.15) açıklamaları izlenecek.

ABD'de bekleyen konut satışları (18.00) ve Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi (18.30) verileri bulunuyor.

ABD'nin konuşması beklenen tek yetkilisi New York Fed Başkanı John Williams olacak (23.00).

30 KASIM SALI – ASYA YOĞUN – TÜRKİYE BÜYÜME

Ayın son günü hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli veriler takip edilecek.

Yurt içinde haftanın en önemli verilerinden olan 3.çeyrek dönem için GSYH verileri TÜİK tarafından yayımlanacak (10.00). Yılın ikinci çeyrek döneminde büyüme yüzde 21,7 gibi yüksek bir oranda gerçekleşmişti. Foreks anketinde piyasa beklentisi yılın üçüncü çeyrek dönemi için büyümenin yüzde 8,0 seviyesinde olacağı yönünde oluştu. Analistler yılın tamamı için yüzde 9,6 büyüme bekliyorlar.

TÜİK aynı saatte Ekim ayına ilişkin Hizmet Üretici Fiyat Endeksi rakamlarını açıklayacak. Hizmet Üretici Fiyatları Eylül ayında yüzde 2,32 düşüş göstermişti.

Sameks'in açıklayacağı endeksler (10.00) ve TCMB tarafından açıklanacak parasal veriler (14.30) günün veri akışı içinde takip edilecek.

Asya piyasaları yoğun veri akışına sahne olacak. Güney Kore sanayi üretimi, perakende satışlar (02.00), Japonya işsizlik oranı, perakende satışlar, sanayi üretimi (02.50), Çin NBS PMI (04.00), Japonya konut başlangıçları (08.00) verileri sırasıyla ekranlara düşecekler.

Avrupa piyasaları açılışta Fransa'dan veri akışına sahne olacak. Aynı saatte üretici fiyatları, tüketici fiyatları, tüketici harcamaları ve GSYH rakamları yayımlanacak (10.45).

Almanya'dan takip edilecek veri işgücü rakamları olacak. Mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik Ekim ayında yüzde 5,4 olarak açıklanmıştı (11.55). Almanya'da ayrıca 7 yıllık tahvil ihalesi de takvimde bulunuyor.

Euro Bölgesi için öncü enflasyon rakamları da piyasaların yakından takip edeceği veriler olacak (13.00).

Günün merakla beklenen gündem maddesi ise ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'in sunumları olacak. Powell ve Yellen, Senato Bankacılık Komitesi'nde sunum yapacaklar ve Komite üyelerinin sorularını yanıtlayacaklar (18.00). Sunumun ana gündeminde 2020 Mart ayında çıkarılan 2,2 trilyon dolar büyüklüğündeki Korona virüs Yardım, Rahatlatma ve Ekonomik Güvenlik Yasası'nın (CARES) uygulanmasında gelinen nokta olacak.

Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantıları başlayacak. Toplantılar 3 Aralık'a kadar sürecek.

1 ARALIK ÇARŞAMBA – BEJ KİTAP

Ayın ilk günü yurt içinde her zaman olduğu gibi İstanbul için perakende satış rakamları takip edilecek. İstanbul'da Ekim ayında perakende satışlar aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 20,76 artış göstermişti.

Yine her ayın ilk günü açıklanan imalat sektörü PMI verileri günün erken saatlerinden başlayarak, akşam saatlerine kadar sırasıyla ekranlara düşecek. Türkiye için İSO İmalat Sektörü PMI geçen ay 51,2 seviyesinde açıklanmıştı (10.00). Türkiye dışında 36 ülke ve bölge için PMI rakamlarının gelmesi bekleniyor.

Günün erken saatlerinde ABD'den API petrol stokları (00.30), Japonya sermaye harcamaları (02.50), Güney Kore ticaret rakamları (03.00), Avustralya GSYH (03.30), Endonezya tüketici fiyatları (07.00) ekranlara düşecek.

Avrupa'da PMI verileri dışında çok öne çıkan bir veri bulunmuyor. İngiltere'nin 18, Almanya'nın 5 yıllık, Yunanistan'ın 26, Avrupa Komisyonu'nun 3 ve 6 haftalık bono ihaleleri takip edilecek.

ABD'de istihdam verilerinin öncüsü olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdam rakamları gelecek (16.15). Özel sektör istihdamı bir önceki ay 571 bin artış göstermişti. İnşaat harcamaları, ISM PMI (17.00) ve DoE petrol stokları (18.30) ABD'de izlenecek diğer veriler olacak.

ABD'de 'Bej Kitap(Beige Book)' raporu açıklanacak (22.00).

2 ARALIK PERŞEMBE – HAFTALIK VERİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt içinde diğer bir gündem maddesi TCMB tarafından düzenli olarak yapılan yatırımcı toplantısı olacak. TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle video konferans yoluyla bir araya gelecek.

Asya piyasaları Güney Kore'den gelecek enflasyon rakamlarıyla açılacak. Ülkede enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 3,2 olarak açıklanmıştı (02.00).

Japonya'nın 10 yıllık tahvil ihalesi de analistler tarafından izlenecek.

Avustralya dış ticaret, konut kredileri ve perakende satış verileri de takvimde yer alıyor.

Euro Bölgesi için işsizlik oranı ve üretici enflasyonu verileri beklenecek (13.00).

ABD'de Challenger tarafından açıklanan işten çıkarma verileri (15.30), işsizlik başvuruları (16.30), doğal gaz stokları (18.30) bulunuyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (16.30-19.30), ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta (17.00) ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin (19.30) konuşma yapacaklar.

OPEC+, üretim politikasını belirlemek için bakanlar düzeyinde toplantı düzenleyecek.

3 ARALIK CUMA – ENFLASYON GÜNÜ

Yurt içinde haftanın diğer önemli verisi olan enflasyon rakamları açıklanacak. TÜİK, Kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi raporlarını yayımlayacak (10.00). Enflasyon Ekim ayında aylık yüzde 2,39, yıllık yüzde 19,89 olarak açıklanmıştı.

Global piyasalarda ayın ilk günü açıklanan imalat PMI verilerinin ardından hizmet sektörü için PMI verileri yayımlanacak.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Reuters Next zirvesinde konuşacak (11.30).

Avrupa'da beklenen tek veri Euro Bölgesi perakende satışlar olacak (13.00).

Yurt dışında haftanın en önemli verisi olan ABD işgücü rakamları gelecek. Tarım dışı istihdam Ekim ayında 531 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 4,6 olarak açıklanmıştı.

ABD'de diğer takip edilecek veriler fabrika siparişleri, ISM hizmet PMI (18.00) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) olacak.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER