Küresel borsalarda enflasyon tehdidi

– DIŞ HABERLER SERVİSİ Boğa piyasası yorumlarıyla ünlenen borsa uzmanı Jeremy Siegel, CNBC’deki röportajında, küresel borsaların Kovid-19’la bağlı olmayan ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Küresel borsalarda enflasyon tehdidi


– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Boğa piyasası yorumlarıyla ünlenen borsa uzmanı Jeremy Siegel, CNBC’deki röportajında, küresel borsaların Kovid-19’la bağlı olmayan ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Siegel’a göre borsalardaki büyük geri çekilme yükselen enflasyon sonucu ABD Merkez Bankası’nın (FED) gerçekleştireceği para politikası değişimleri nedeniyle gerçekleşecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Çalışma Bakanlığı’nın Ekim ayına ilişkin açıkladığı %6,2 oranındaki yıllık enflasyon rakamları FED’in fiyatlardaki artışın ‘geçici’ olduğuna ilişkin görüşlerine ciddi bir zarar verdi. %6,2’Lik enflasyon 31 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Siegel, FED’i enflasyon karşıtı bir önlemde bulunmak için eksenin çok gerisinde kalmakla eleştiriyor. Borsa uzmanı, “Genel olarak, FED herhangi bir agresif hamlede bulunmadığı için, para hala piyasaya akıyor. FED halen parasal genişleme uyguluyor” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı, FED’in 14-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleştireceği para politikası toplantısının kader anı niteliği taşıyacağını tahmin ediyor. Siegel, artan fiyatları kontrol altına almak için daha agresif bir yaklaşım konusunda bir işaret gelmesi halinde, bir düzeltme sürecinin başlayabileceği konusunda uyarıyor.

Hisse senetlerinin alternatifi yok

Tüm endişelerine rağmen Siegel hisse senetleri dışında bir yatırım alternatifinin bulunmadığına dikkat çekti. Siegel, “Hala yatırımlarımı tamamen hisse senetlerine yapıyorum çünkü bildiğiniz gibi başka bir alternatif yok” ifadelerine yer verdi.

Siegel, artan fiyatların birkaç yıla uzayacağını ve ABD’de kümülatif enflasyonun %20 ila %25'e ulaşacağını öngörüyor.

Siegel, enflasyon zemininin Nasdaq'taki teknoloji hisselerini yükselişe geçirecek piyasa ortamını sağlayacağını da tahmin ediyor. Nasdaq Endeksi geçtiğimiz Cuma günü ilk kez 16.000 seviyesini geçerek rekor seviyeye ulaşmıştı.

Borsa uzmanı, “Eğer faiz oranları artarsa, çok yüksek fiyatlı hisse senetleri geleceğe yönelik nakit akışlarını iskontoya uğrayacağından iskonto mekanizmasından etkilenecektir” dedi.

Siegel, büyüme odaklı hisse senetlerinin rekor seviyeye ulaşmasını Delta varyant korkularına ve düşen Hazine tahvilleri getirilerine bağlıyor. Borsa uzmanı Kovid-19 dalgalanmalarının gelecekte şirketlerde insan gücüne olan bağlılığını sarsacağını öngörüyor. Siegel, “Bu durum yeniden açılma ticareti olarak adlandırılan süreci durdurdu. Değerinin altındaki hisse senetler oldukça ucuz hale geldi” dedi.

Borsa uzmanı ani bir FED politika değişimi konusunda haklı çıkması halinde bu krizin şokunu hızlı bir şekilde atlatılacağını ve 2022’de Wall Street’te temettü veren hisse senetlerine ve finans hisselerine yönelik yeni bir talep patlaması oluşacağını öngörüyor.

Siegel, “Finans hisseleri son zamanlarda düşük faiz oranlarıyla ticaret yapıyor. Bu hisseler geri dönüş yapabilir” açıklamasına yer verdi.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER