Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir

– DIŞ HABERLER SERVİSİ Küresel enflasyon genellikle hisse senetleri için kötü bir durum olarak bilinir.

Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel enflasyon genellikle hisse senetleri için kötü bir durum olarak bilinir. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert bu yıl borsaların beklenmedik yüksek enflasyon ortamına rağmen güçlü kaldığına dikkat çekiyor.

Borsagundem.com

Bu durum borsaların düşüşe geçmeden önce zaman kazandığı anlamına mı geliyor? Yoksa enflasyon ve borsalar arasındaki bağlantıya ilişkin genel görüş yanlış mı?

Borsa yazarı enflasyonun ilk olarak bilançolar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor: “Şirketler enflasyon arttığında daha fazla fiyat artışı talep edebildiklerinden, başka bir deyişle ‘fiyatlandırma gücüne’ sahip olduklarından bilançoları düşündüğünüz kadar zarar görmüyor.

Söz konusu durum borsaların enflasyona karşı iyi bir koruma yatırımı olduğu anlamına gelebilir. Ancak Hulbert’e göre, yatırımcılar genellikle bu eğilimi göz ardı etmeye eğilimliler. Zira yatırımcıların odaklandığı konu genellikle reel büyüme oranlarından çok nominal bilanço büyümesi üzerinde oluyor. Yatırımcılar enflasyon yükselse dahi düşük enflasyon dönemlerinde gelen yavaş nominal bilanço artış hızı oranlarını tahmin ediyorlar. Ekonomistler genellikle bu hatayı ‘para yanılsaması’ veya ‘enflasyon yanılsaması’ olarak adlandırıyor.

Kurumsal bilançolar enflasyondan korunabilmek için iyi bir gösterge. Ancak enflasyon fiyat kazanç oranlarının düşmesine neden oluyor. Zira enflasyon şirketlerin gelecek yıllara biçilen bilanço değerlerinin düşmesine yol açıyor.

Aşağıdaki grafikte iki birbirinden ayı iki farklı etki özetleniyor. Hulbert grafiği oluşturmak için 1871’den itibaren TÜFE’nin iki yıllık değişim oranını iki alt kümeye ayırdığını belirtiyor. Grafikte dikkat çekilmesi gereken nokta ise hisse başına kazançların büyüme hızının yüksek enflasyon döneminde artmaya daha yatkın olması ancak fiyat kazanç oranlarının daha düşük eğilimde görünmesi.

Bu karşıt faktörler pratikte yatırımcıların işine yarayabilir. Ancak yatırımcıların vereceği cevap uzun veya kısa vadeli yatırımlardan hangisine odaklandıklarına göre değişiyor. Hulbert’e göre, yakın vadede (bir yıl kadarlık süre içerisinde) enflasyon tarihsel olarak hisse senetleri için net bir negatif etki yaratıyor. Bunun nedeni, enflasyonun fiyat kazanç oranları üzerindeki olumsuz etkisinin hemen hissedilmesi. Bilançolar üzerindeki olumlu değişimse birkaç yıl boyunca devreye girmiyor. Borsa yazarı yatırım perspektifinin iki ila üç yıla uzaması halinde bu etkilerin ortalama olarak birbirini takip ettiğini belirtiyor.

Hulbert ayrıca enflasyonun geçici olmadığının kanıtlanması halinde borsaların düşmesiyle bir satın alım fırsatı doğabileceğini de sözlerine ekledi.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER