Küresel piyasalarda değer kazancı diğer para birimlerini baskıladı

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 28.170 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 208 kişi olduğu açıklandı.  TCMB kurdaki son hareketlere ilişkin açıklama yaptı.

Küresel piyasalarda değer kazancı diğer para birimlerini baskıladı

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 28.170 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 208 kişi olduğu açıklandı.

 TCMB kurdaki son hareketlere ilişkin açıklama yaptı. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlendiği belirtildi.

BAE Ekonomi Bakanı Tuk el-Mari, BAE ile Türkiye arasında güçlenmeye devam eden ekonomik ilişkilerin, farklı alanlarda yeni ortaklıklar kurma yönünde büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.

Goldman Sachs, TCMB’nin politika faizini 2022'nin 2. çeyreğinde 600 baz puan artırarak %14'ten %20'ye çıkarmasını beklediklerini açıkladı.

Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldı.

ABD Başkanı Biden, ABD’de benzin fiyatlarındaki ani yükselişin, birkaç ülke tarafından petrol rezervlerinin serbest bırakılmasıyla engellenebileceğini söyledi.

 Japonya Başbakanı, ABD'nin talebine yanıt olarak petrol rezervinin serbest bırakılacağını doğruladı.

ABD Para Birimi Denetleme Ofisi, bankaların kripto para birimini içeren belirli faaliyetlerde bulunmadan önce yazılı izin almaları gerekeceğini bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, Merkez Bankası politikasına yönelik yönlendirmeyi azaltabileceklerini, daraltabileceklerini, Banka'nın kararlarını toplantıdan toplantıya oluşturma yönüne gideceği söylemine geri dönebileceklerini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu, küçük üreticilerin ve çevre dostu üretimin desteklenmesinin amaçlandığı tarım politikası reformuna onay verdi.

Elon Musk, Tesla hisselerinde 1 milyar dolarlık daha satış gerçekleştirdi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası faizi yükseltti.

Ne Olacak?

Yurtiçinde Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi açıklanacak.

ABD tarafından 3Ç21 GSYH ve Fed Tutanakları ön planda olacak.

Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Yellen gelecek hafta Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak

B orsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

ABD Başkanı Biden’ın Fed Başkanlığı için kararını kesinleştirerek Powell’ı aday göstereceğini açıklaması ve diğer Fed Başkanı adayı Brainard’ı da Fed Yardımcısı olarak aday gösterirken Fed belirsizliği ortadan kalktı. Sıkı duruşun devam edip, varlık alım azaltım hızının artırılıp faizlerin 2022 başında artırılacağı ön görüsü ile dolar, küresel piyasalarda değer kazandı.

TL, dolar karşısında dünü yaklaşık %10’un üstünde değer kaybıyla tamamlarken, Borsa İstanbul’daki işlemler yüksek volatilite de sürüyor. Geçtiğimiz gün BİST100 endeksi 1.746 - 1.792 aralığında hareket etti. Kurdaki yükselişle ihracatı yüksek şirketlerin dün hisse bazlı hareketleri görüldü. Endeks tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, en yüksek kapanış rekoruna da imza attı.

Dolar / TL'de yeni rekor kırıldı. Dolar / TL paritesi 13,49’u test etti. TL'nin Dolar karşısındaki değer kaybı günlük %15’e, yılbaşından bu yana kayıp ise %70’e yakın. TCMB tarafından manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonun baz alınacağının söylenmesi ve Eylül ayı itibariyle gerçekleşen faiz indirimleri sonrasında başlayan değer kaybı Kasım ayında gerçekleşen TCMB kararı sonrası da devam ediyor. TCMB'nin Eylül ayında 100, Ekim ayında 200 ve Kasım ayında 100 baz puan olmak üzere son 3 ayda yaptığı toplam 400 baz puanlık indirim sonrasında Türk Lirası varlıklardaki değer kaybı hızlandı. Kasım ayındaki karar metnine bakıldığında Aralık ayında da faiz indirimi olabileceği algısıyla Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybederken, yurtiçi dinamiklere bağlı olarak kayıplar derinleşiyor. Geçtiğimiz haftaki faiz indirimi sonrasında 11,30'u test eden Dolar / TL, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ve Biden tarafından Fed Başkan adayının kesinleşmesi sonrasında 13,49’u test etti. Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından '' Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Yüksek faiz - düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız.'' açıklamalarında bulunmuştu. ABD tarafında ise Biden'ın Fed Başkan adayı belli oldu. Powell ya da Brainard'ın günlerdir aday gösterilmesi bekleniyordu. Biden'ın Fed Başkan adayı Powell, yardımcı adayı ise başkan adayı olarak düşünülen Brainard oldu. Powell kararı sonrasında sıkı duruşun devam edeceği ve varlık alım azaltımının hızlanıp 2022 yılında faiz artırımı olacağı algısı ile dolar, küresel piyasalarda değer kazanırken, güvenli limanlardan çıkış hızlandı. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCMB Bankası Başkanı Kavcıoğlu ile Ankara’da bir araya geldi. TCMB, Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur.’’ açıklamasında bulundu.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Salı günü 1.917 - 1.995 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.941 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 941 artarak 624.400 adet kontrat olarak gerçekleşti. VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.929 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.000’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.100 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.950 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.990 ve 2.000 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.965 ve 1.950 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER