Omikron varyantı borsalar için ne anlama geliyor?

– DIŞ HABERLER SERVİSİ Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar Black Friday (Kara Cuma) satışlarına hazırlanırken Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) korona virüsün yeni varyantı B.1.1.529’un hızla yayıldığını açıklaması yatırımcılarda şok etkisi yarattı. Yeni varyant

Omikron varyantı borsalar için ne anlama geliyor?


– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar Black Friday (Kara Cuma) satışlarına hazırlanırken Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) korona virüsün yeni varyantı B.1.1.529’un hızla yayıldığını açıklaması yatırımcılarda şok etkisi yarattı. Dow Jones Endeksi ise haftanın son işlem günün de 28 Eylül tarihinden bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, DSÖ’nün Omikron varyantı olarak isimlendirdiği yeni varyant şimdiye kadar ilk kez görüldüğü Güney Afrika ülkelerinin dışında Belçika, İsrail ve Hong Kong’da görüldü. DSÖ yetkilileri yeni varyantın an itibariyle dünya çapında en yaygın görülen Kovid-19 varyantı olan Delta’ya ve diğer varyantlara göre çok daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

Yeni krizin ortaya çıkması, Beyaz Saray'ın Pazartesi gününden itibaren ABD dışı seyahatlerde kısıtlamalara gitmesine yol açtı. ABD vatandaşı olmayan ve Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesotho, Eswatini, Mozambik ve Malavi’den ABD’ye gelenler için seyahat yasakları açıklandı. ABD daha önce de Avrupa Birliği ülkelerine, İngiltere, Singapur ve Japonya'ya benzer seyahat yasakları ilan etmişti.

Ancak korona virüs konusundaki yeni gelişmelerin borsaların genel seyrine zarar verip vermeyeceği henüz tam olarak net değil. Omikron varyantı iyimser yatırımcılar için kırılgan hale geldiği, ayı piyasası yatırımcılarının borsalardaki aşırı değerlenen hisseleri işaret ettiği, enflasyon endişelerinin arttığı ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin seslendirildiği bir dönemde geldi.

Şukran günü sonrası yarım gün işlem gören ABD borsaları geleneksel olarak düşük hacimli işlem görmesiyle ve bu nedenle de aşırı fiyat dalgalanmalarına yol açmasıyla tanınır. Bu yıl da Black Friday günü 3.479 milyar hissenin el değiştirdiği Nasdaq Endeksi yılın en düşük işlem hacminde kaldı. Endeksin yıl başından bu yana günlük ortalaması 5.099 milyar hisse senedi değişimi civarında. Dow Jones Piyasa Verileri'ne göre, New York Borsası platformlarındaki toplam bileşik hacim 8,760 milyarda kaldı. Bu rakamın yıllık ortalaması 11,196 milyar seviyesinde.

Yine de Omikron varyantına borsaların vereceği tepkinin sıradan bir geri çekilme mi yoksa daha büyük bir felaket mi olacağını sadece zaman gösterebilir.

ifadelerine yer verdi.

Bazı analistler, halk sağlığı konusundaki huzursuzluk için meşru nedenler olduğunu söylüyor. Credit Suisse’in Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Michael Strobaek bir araştırma notunda, “Bu varyantın (delta dahil olmak üzere) öncekilere göre çok daha hızlı yayıldığı gerçeğini ayı piyasası yatırımcılarının çok dikkatli izliyor” dedi.

Omikron varyantının spike proteini üzerinde taşıdığı mutasyonlarının sayısı nedeniyle Pfizer ve Moderna'nın mevcut Kovid aşılarının etkinliği hakkında bazı soru işaretleri yaratıyor. Spike proteini, virüsün Kovid-19 aşılarının hedeflediği parçasıdır.

Jefferies araştırması, ABD Merkez Başkanı Jerome Powell’ın başkanlığına yeniden destek verilmesiyle yönetimindeki FED varlık alımlarındaki yavaşlama ivmesinin artacağını ve bunun da riskli varlıklara olumsuz gelebilecek daha sıkı finansal koşullara yol açacağını gösteriyor. Goldman Sachs ise daha sert sıkılaştırma önlemlerini öngörerek FED’in varlık alımlarındaki yavaşlama hızını aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkaracağını 2022 yılında politika faizini iki kez değil üç kez artıracağını hesaplıyor.

Ancak bu piyasa ordamı yine de cesur yatırımcılar için bir satın alma fırsatı olabilir. Credit Suisse’in Strobeak, “Hisse senetleri gibi riskli varlıklarının bir miktar güçlenmesi muhtemeldir. Ancak bunu seçili ve belirli alanlardaki bir fırsat olarak görüyoruz. Bu noktada, en son Yatırım Komitesi raporundan değerlendirmemizi yineliyoruz” ifadelerine yer verdi. Banka’nın son yatırım komitesi raporunda hisse senetlerine düşük miktarda da olsa ağırlık verilmesi ve devlet tahvillerinin portföylerde düşük seviyede tutulması tavsiye ediliyordu. Citigroup analistleri de ayı piyasası kontrol göstergelerinin uyarı işaretleri göstermediğini belirterek herhangi bir düşüşte dipten alım yapacaklarını söyledi.

New York merkezli yatırım danışmanlığı firması AXS Investments’In CEO’su Greg Bassug da satış dalgasının Black Friday satışlarından kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor. Bassug, “Black Friday genellikle yıllık tatil alışveriş sezonunun resmi olmayan başlangıcıdır. Ancak gerçek alışveriş sezonunun Kovid vakalarındaki artışlardan, enflasyon korkularından ve tedarik zinciri sıkıntılarından zarar gören ancak ekonomi nihayetinde yeniden açıldığında gelirlerini artıracak güçlü temellere sahip olan hisse senetleri için olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Her iki durumda da 2021’in geri kalanındaki ticaret korona virüsün yeni varyantına ilişkin uyarılarla şekillenecek gibi görünüyor. Hafta başındaki borsaların seyri ise boğa piyasasının devam edip etmediğini veya ayı piyasasına ilişkin göstergelerin güçlenip güçlenmeyeceği konusunda belirleyici nitelik taşıyacaktır.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER