Petrolde OPEC’ten ihtiyat bekleniyor

Vitol Group'a göre, petrol üreticileri grubu OPEC+, yeni bir korona virüs varyantının ortaya çıkmasının ham petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından, planlanan üretim artışlarına devam edip etmeme konusunda önümüzdeki hafta karar verirken büyük olasılıkla temkinli bir duru

Petrolde OPEC’ten ihtiyat bekleniyor

Vitol Group'a göre, petrol üreticileri grubu OPEC+, yeni bir korona virüs varyantının ortaya çıkmasının ham petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından, planlanan üretim artışlarına devam edip etmeme konusunda önümüzdeki hafta karar verirken büyük olasılıkla temkinli bir duruş sergileyecek.

Dünyanın en büyük bağımsız petrol traderı Vitol'un Asya biriminin başkanı Mike Muller, Asya ve Avrupa'da kış aylarına giren bazı pazarlarda talebin zayıflayabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi.

Şirket, yeni korona virüs varyantının muhtemelen bu hafta daha fazla uçuş iptaline yol açacağını bildirdi.

ABD ham petrolü Cuma günü % 10'dan fazla düştü ve Eylül ayından bu yana ilk kez 70 doların altına indi ve Brent, ABD'Deki Şükran Günü tatilinin ardından dar hacimli işlemlerle omikron varyantı haberlerinin traderları endişeye sürüklemesiyle rekor yedinci en büyük düşüşünü yaşadı.

OPEC+, ABD ve diğerlerinin stratejik rezervlerden petrol ü piyasaya sürme planlarını açıklamasının ardından, arz fazlası konusundaki endişelerini zaten dile getiriyordu.

Muller, “OPEC+ dikkatli olmaktan yana oldu. Post facto haklı oldukları kanıtlandı. Muhtemelen bu temelleri ve kış aylarında bir talep çarpması olasılığını dikkate alacaklardır.” diye konuştu.

Petrol fiyatları OPEC+'nın üretim artışını erteleyeceği endişeleri ile yükseldi

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları OPEC+'nın üretim artırımı planlarını Kovid-19'un yeni varyantı nedeniyle gözden geçireceği, erteleyeceği endişeleri ile yükseldi.

Omricon adı verilen yeni Kovid-19 varyantının etkilerinin değerlendirilebilmesi için OPEC+ Teknik İzleme Komitesi toplantısının bugünden Çarşamba gününe ertelenmesinin, üretimin Aralık ayında 400 bin varil/gün artırılması kararının gözden geçirilmesine yol açacağına işaret ettiği değerlendirmeleri ICE'de Ocak vadeli Brent petrolünün varil fiyatını 76,48 dolar seviyesine kadar yükseltti. Şu sıralarda Cuma gününe göre 2,6 dolar artıyla 75,32 Dolar seviyesinde.

NYMEX'de Batı Teksas petrolü ise 3 dolar artışla 71,15 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Novak'ın OPEC+'ın yeni varyant nedeniyle petrol piyasasında acil bir tedbir alınması ihtiyacı görmediğini söylemesinin yukarı hareketi yatıştırabileceği ifade ediliyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER