Piyasalarda tedirginlik yaratan unsurlar

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 24.856 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 193 kişi olduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız. Erdoğan: Kurdaki yükselişe bağlı fiyat art

Piyasalarda tedirginlik yaratan unsurlar

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 24.856 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 193 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız.

Erdoğan: Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar.

Erdoğan: Yüksek faiz - düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız.

ABD Başkanı Joe Biden, Fed Başkanlığı için Jerome Powell'ı aday gösterecek. Fed Başkan Yardımcılığı için ise Brainard aday gösterilecek.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen enflasyonun 2022’nin ikinci yarısında düşmesini bekliyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü, tedarik zinciri darboğazları ile yüksek enerji fiyatlarının direnç gösterebileceğini, bunun da 2022'de daha yüksek enflasyona yol açabileceğini belirtti.

Fed Başkanı Powell: Elimizdeki araçları bir taraftan yükselen enflasyonu engellemek diğer taraftan istihdamı arttırmak için kullanacağız .

Atlanta Fed Başkanı: Varlık alımlarının daha hızlı azaltılması erken faiz artırımı için seçenek verecek .

Goldman Sachs, Fed'den 2022 yılında iki faiz artırımı bekliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda G20 ve OECD ülkeleri dahil 136 ülke tarafından varılan mutabakat sonrasında, geçiş sürecinin nasıl belirleneceğiyle ilgili ABD ile ortak bir duyuru paylaştı. Duyuruda, Türkiye’nin Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm Beyanı üzerindeki siyasi uzlaşıya katıldığı belirtildi.

Beyaz Saray Kovid - 19 müdahale koordinatörü Zients, ABD'nin Kovid - 19'un yayılmasını engellemek için bir kilitlenme yönünde ilerlemediğini bildirdi.

Biden, ülkenin stratejik rezervlerinden 35 milyon varilden fazla petrol satmayı değerlendiriyor .

Uluslararası Enerji Forumu, petrol tüketen ülkelerin petrol rezervlerini serbest bırakması ya da salgın sebebiyle kapanmaların gerçekleşmesi durumunda, OPEC+'ın petrol üretimini artırma planını tekrar değerlendirilebileceğini açıkladı.

Ne Olacak?

Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurtdışı piyasalarda PMI verileri açıklanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı nda konuşma yapacak.

ABD Başkanı Biden, bugün ekonomi ve enflasyonla mücadele hakkında bir konuşma yapacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasalarında geçtiğimiz işlem günü yön arayışı sürdü. Çin Merkez Bankası art arda 19. ayda da faizi değiştirmedi. ABD piyasaları ise yarın açıklanacak Fed tutanaklarına ve bugün Başka Joe Biden’ın enflasyon ve ekonomi hakkındaki açıklamalarına odaklandı. Fed tutanaklarında, varlık alımlarının azaltılmasının hızlanmasındaki mesajlar aranacak. Son günlerde Fed Başkanları tarafından varlık alımlarının azaltımının hızlandırılması ve faizin 2022 yılı başlarında artırılması için yorumlar yapılıyor. Ayrıca kışın gelmesi ile yeniden artış kaydeden vaka sayılarında özellikle Avrupa'da yeninden kapanmaların gündeme gelmesi piyasalarda tedirginlik yaratan unsurlar arasında yer alıyor.

BİST100 endeksi ise geçtiğimiz güne küresel piyasalara paralel olarak alıcılı başlangıç yaptı. Hisse bazlı hareketler ön plana çıktı. Ulaştırma ve demir çelik sektörü payları önderliğinde endeks günü yeni kapanış rekoru ile pozitif tamamladı. Beyaz Saray’ın Fed Başkanlığı için Powell’ı aday çıkarmayı düşündüğünü söylemesi ardından dolar endeksinin yükselmesiyle dolar küresel piyasalarda değer kazandı. Son gelen bilgiler akabininde Biden'ın Fed Başkan adayının Biden olduğu bildirildi.

TCMB'nin Eylül ve Ekim aylarında 300 baz puan indirim yapmasının ardından, Perşembe günü de 100 baz puan indirimi ile politika faizinin %15,00'e çekilmesi sonrasında TL varlıklardaki değer kaybı hızlandı. İç dinamiklere bağlı olarak ve PPK Karar Metni sonrası Aralık ayında da faiz indirimi olabileceği algısı ile Dolar / TL 11,33'ü test etti. Dolar / TL'yi etkileyecek haber akışı, TCMB tarafından açıklandı. TCMB, Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 18 Kasım'dan geçerli olacak şekilde 100 baz puan indirilmesine karar verdi. 22 Ekim - 17 Kasım arasında %10,50 olarak uygulanan faiz oranı 18 Kasım'dan geçerli olacak şekilde %9,50 olarak uygulanmaya başlandı. Dolar / TL haberin etkisi ile %2 geri çekilerek 10,95'e geriledi. Kur 11,25 ile seans içerisinde dengelendi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Pazartesi günü 1.921 - 1.949 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.941 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 8.026 artarak 623.459 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.913 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.965’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.050 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.910 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.950 ve 1.965 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.920 ve 1.910 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER