Tahvil yatırımları cazibesini kaybediyor

– DIŞ HABERLER SERVİSİ İngiltere'nin en büyük varlık yönetimi firması LGIM’in Baş Yatırım Sorumlusu Sonja Laud, sabit gelir piyasasının 40 yıldan uzun bir süre sonra "zorlu" bir sınav verdiğini ve sabit gelir yatırımlarının çeşitlendirme unsuru olarak portföylerdeki cazi.

Tahvil yatırımları cazibesini kaybediyor

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'nin en büyük varlık yönetimi firması LGIM’in Baş Yatırım Sorumlusu Sonja Laud, sabit gelir piyasasının 40 yıldan uzun bir süre sonra "zorlu" bir sınav verdiğini ve sabit gelir yatırımlarının çeşitlendirme unsuru olarak portföylerdeki cazibesini kaybettiğini iddia ediyor.

Laud Financial News’teki röportajında yükselen enflasyonun yatırımcıları portföyleri konusunda yeniden düşünmeye sevk ettiğini belirtti. Baş yatırım sorumlusu yüksek enflasyon ortamında yatırımcıların daha cazip getiri sağlayan teklifleri değerlendirdiğini söyledi.

Laud, “Bu önemli, çünkü küresel devlet tahvili getirilerinde bu kadar düşük bir düzeye ulaştık ve yatırımcıların kendilerini korumaları ve nereye yöneleceklerini düşünmeleri için açılmaları gerekiyor” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sabit gelir sağlayan yatırım araçları (tahvil, kira sertifikaları ve bireysel emeklilik gibi) düşük enflasyon ortamında sıklıkla tercih ediliyor. Yatırımcıların bu tercihinin sebebi birikimlerini ani volatilite değişimlerine karşı korumak. Ancak ekonomideki genel fiyat artışları söz konusu yatırımların verimlerinin yıpranmasına ve birikimlerin enflasyon karşısında değer kaybetmesine neden oluyor.

Borsa uzmanı, yatırımcıların on yıllardır yatırım portföylerinin temel dayanağı olmasına karşın sabit gelire yatırımları hakkında daha fazla soru sorduklarını söyledi. Laud, “Sabit gelir yatırımları tam 40 yıl boyunca müthiş sayılabilecek bir yatırımdı” ifadelerine yer verdi.

Ancak Laud’a göre enflasyon risklerine karşı merkez bankalarından gelmesi beklenen kur artışları yatırımcıları diğer seçenekleri düşünmeye sevk ediyor.

Borsa uzmanı, “Bu yüzden gerçek varlıklara çok fazla ilgi gördük. Benzer özelliklere ve verimlere sahip hususi varlıklara yöneliyorsunuz. Hisse senetleri bu nedenle hala çok iyi performans gösteriyor. Ancak hisse senetleri için bile daha değişken bir ortama hazırlanmak zorundayız” açıklamasında bulundu.

Laud, enflasyonun çoğu Londralı yatırımcı için profesyonel kariyerleri boyunca bugüne kadar hiçbir sorun yaratmadığını söyledi. Borsa uzmanı, “Ne kadar zamandır sıfıra yakın faiz oranı ortamında olduğumuza bakın. Yatırım tabanının çekirdeğini oluşturan büyük bir kısmı %0,25'in üzerindeki faiz oranlarıyla hiç uğraşmadı. Enflasyon her zaman devam ediyordu. Ancak son 10 ila 20 yıldır küreselleşme, otomasyon ve teknolojinin etkilerini tartışıyoruz ve deflasyon eğilimleri hakkında çok daha iyi bir fikrimiz var. Bu fikirlerin bazıları hala sağlam ve hiçbir yere gitmiyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER