THK yangın uçakları yeniden uçacak

Geçtiğimiz yaz orman yangınları sırasında bakımsızlık nedeniyle hangardan çıkamayan THK'nın yangın uçakları uçmak için geri sayıma başladı.

THK yangın uçakları yeniden uçacak

Geçtiğimiz yaz orman yangınları sırasında bakımsızlık nedeniyle hangardan çıkamayan THK'nın yangın uçakları uçmak için geri sayıma başladı. Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, bünyelerinde bulunan ve çalışabilir durumdaki 6 yangın uçağından 4'ünün revizyonu için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile anlaştıklarını belirterek, "TUSAŞ, bu uçakların malzeme tedarikini ücretsiz olarak yapmaya başladı. Böylece uçaklarımızı, yangın sezonuna hazır hale getireceğiz. 6 uçaktan geriye kalan 2 yangın söndürme uçağı için 2,5 milyon dolar gibi bir paraya ihtiyacımız var, bunu da karşıladığımız takdirde 6 uçak da yangın söndürme sezonuna hazır hale gelebilecektir" dedi. Kaya, dünyada faal durumda 25 "CL-215T" (turbo motor) uçağı olduğunu ifade ederek, pistonlu yani THK'de olan "CL-215"lerden de 16 tane bulunduğunu söyledi. "CL-215" yangınla mücadele uçaklarından 9'unun THK envanterinde olduğunu dile getiren Kaya, bunların büyük bakımlar ve malzeme ihtiyacı nedeniyle atıl duruma düştüğünü bildirdi. Kaya, geçen yıldan itibaren 6 yangın uçağını, yangın söndürme faaliyetlerine katılması için ihaleye hazırladıklarını ancak istenen "turbo motor" şartı nedeniyle katılamadıklarını kaydetti.

Pervanelere milli bakım

"Pervanelerin revizyonu, Kayseri'deki İkinci Hava Bakım Fabrikası'nda yapılıyor" diyen THK Teknik Genel Müdürü Cemal Balıkçı da uçakların turbo-prop motora dönüştürmesi halinde 6-7 yıl daha destek olacaklarını belirtti. Balıkçı, bunları "CL-415" ve "CL-515" uçaklarıyla güçlendirmek istediklerinin altını çizdi. Balıkçı, uçakların 4 bin 900 litre su ve 500 litre köpük kapasitesine sahip olduğunu göle, denize çok daha kolay ve hızlı iniş yapabildiğini kaydetti.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER