Ünlü ekonomistten FED’e sert uyarı: Acilen faiz artırmalı

– DIŞ HABERLER SERVİSİ Bir dönem ABD Merkez Bankası’nda (FED) da çalışan ünlü ekonomist Stephen Roach enflasyonu kontrol altına almak için FED’in önünde tek bir yol olduğunu belirtiyor: Acilen faiz artışına gitmek. Roach CNBC’deki röportajında FED’in harekete geçmemesi.

Ünlü ekonomistten FED’e sert uyarı: Acilen faiz artırmalı

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir dönem ABD Merkez Bankası’nda (FED) da çalışan ünlü ekonomist Stephen Roach enflasyonu kontrol altına almak için FED’in önünde tek bir yol olduğunu belirtiyor: Acilen faiz artışına gitmek.

Roach CNBC’deki röportajında FED’in harekete geçmemesi halinde fiyat artışlarının oluşturacağı şok dalgalarının ekonominin dört bir yanında hissedilebileceği konusunda uyardı. Yale Üniversitesi’nin kıdemli ekonomisti FED’in enflasyon yorumunu eleştirerek, “İnkar ediyorlar. Enflasyonun Kovid sonrasındaki ekonomik geri dönüşün geçici etkilerini barındırdığı görüşüne sığınmaya devam ediyorlar. Ben olsam sorumluluğu direkt FED’e yüklerdim. Anlamlı bir sıkılaştırma politikasına geçmeyi ne kadar uzun bir süre ertelerlerse stagflasyon riskleri de o kadar büyük olacaktır” dedi.

Ünlü ekonomist bir süredir ABD ekonomisinin stagflasyon riskine bir tedarik zinciri krizi kadar uzakta olduğu konusunda uyarıyordu. Roach şimdiyse tüketici talebindeki artış ve ABD’nin bozulan tedarik zinciri nedeniyle bu krize bir adım daha yaklaşıldığı konusunda endişeleniyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon bir ekonomide fiyatların yükselmesine rağmen ekonomideki büyüme ivmesinin yavaşlaması anlamına geliyor.

Ekonomiste göre FED’in öncelik verdiği konular yanlış. Roach merkez bankasının faizleri yükseltmeden önce varlık alımlarını azaltarak bilançosunu sabitlemeye çalışma niyetini sorguluyor.

2003 yılındaki SARS salgını sırasında Morgan Stanley Asia’nın başkanlığını yapan Roach, “Önce faiz oranlarını yükseltmeleri ve bilançoyu daha sonra düşünmeleri gerekiyor. Sahip oldukları en etkili aracı kullanmaları gerekiyor, bilanço gibi en az etkili araçlarını değil” açıklamasında bulundu.

Roach, FED'in enflasyona karşı koyamayacak kadar korkak olduğundan endişe ediyor ve ABD’nin yasama kanadındakilerin etkileri maddi olarak hafifletmek için mali politika anlamında yapabilecekleri hiçbir şey olmadığına inanıyor. Roach’a göre bütün yük FED’in üzerinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta ABD Çalışma Bakanlığı ülkedeki tüketici fiyatlarının Ekim ayında yıllık bazda %6,2 oranında yükseldiğini açıklamıştı. Söz konusu artış Aralık 1990’dan bu yana tanık olunan en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER