Yeni varyant endişesi Borsa İstanbul'a da bulaşır mı?

Korona virüsün çok sayıda mutasyona uğramış bir varyantının Afrika’da tespit edilmesi ve dünya çapında da vaka sayılarında artış kaydedilmesi endişeleri yeniden artırarak küresel çapta satış baskısını artırdı. Salgın kaynaklı gelişmeler yakından izlenirken, yurt iç.

Yeni varyant endişesi Borsa İstanbul'a da bulaşır mı?

Korona virüsün çok sayıda mutasyona uğramış bir varyantının Afrika’da tespit edilmesi ve dünya çapında da vaka sayılarında artış kaydedilmesi endişeleri yeniden artırarak küresel çapta satış baskısını artırdı. Salgın kaynaklı gelişmeler yakından izlenirken, yurt içinde TCMB’nin Finansal İstikrar raporu ile vereceği mesajlar öne çıkıyor.

Enflasyon ve parasal sıkılaşma endişelerine bağlı olarak dün küresel hisse piyasalarında dalgalı bir seyir kaydedilirken, korona virüsün yeni bir varyantının ortaya çıkması bu sabah satış baskısını artırdı. BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 0,38 oranında yükselişle 1.819,23 puandan tamamladı. Kurlarda ise dalgalı bir seyir görüldü. ABD borsalarında dün Şükran Günü tatili nedeniyle işlem olmazken, bugün yarım gün işlem olacak. ABD vadelilerinde ise yeni varyant endişeleriyle sert satışlar görüldü. Asya piyasalarında da varyant endişesi hakim ourken, Avrupa borsalarının güne sert satıcılı açılış yapması bekleniyor. 

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 0,38 değer kazanarak kapanış rekorunu 1.819,23 puana taşıdı.

Analistler, bugün yurt içinde uluslararası rezervler, yurt dışında ise ECB yetkililerinin açıklamalarının takip edileceğini belirtti. Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin de gündemin odağında yer almaya devam ettiği ifade edildi. 

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, seans içi geri çekilmelerde 1.800 seviyesi ilk önemli destek noktası olarak izlenecek. İlk etapta 1.800 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye üzerinde kalıcı olunursa, alım eğiliminin devam edebileceği olasılığı korunuyor. Bu durumda 1.835 ara direncini aşma denemeleri etkisini sürdürürken, yukarı yönlü kırılımlarda da 1.875 ve 1.900 seviyelerinin test edilmesi bekleniyor. Endeksin 1.784 altında kapanış yapması halinde de 1.720 ara destek olmak üzere bu seviye altındaki kapanışlarda 1.672-1.682 aralığına doğru kar satışlarının güç kazanması bekleniyor. Orta vadeli göstergelerdeki güçlü pozitif görünüm devam ederken, bazı kısa vadeli göstergelerdeki negatif uyumsuzluklar, endekste kısa vadeli güçlü kar satışı yaşanma riskinin yükseldiğine de işaret ediyor. 

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise 10.00'da Türkiye, ekim ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi ve Almanya, ekim ayı ithalat fiyat endeksi olacak.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 17,92 puan ve yüzde 0,99 değer kaybederek 1.801,30 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,17 ve holding endeksi yüzde 1,09 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde1,88 ile orman, kağıt, basım, en çok kaybettiren yüzde 3,88 ile ulaştırma oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, dün karışık bir seyir izlemesinin ardından bugüne, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan varyanta ilişkin endişelerle negatif başladı.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un B.1.1.529 olarak isimlendirilen çok sayıda mutasyona uğramış yeni bir varyantının tespit edildiği bildirildi.

Salgında devam eden vaka artışlarıyla birlikte, yeni varyantın ekonomik toparlanmayı olumsuz yönde etkileyebileceği endişesi bugün pay piyasalarında satış baskısını beraberinde getirdi.

Salgına yönelik endişelerle ülkeler tedbirleri sıkılaştırırken, varyant haberi sonrası İngiltere 6 Afrika ülkesiyle uçuşları durdurdu.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alım hızını beklenenden daha önce yavaşlatacağına yönelik beklentiler de gün geçtikçe güçleniyor.

ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs dünkü açıklamasında Fed'in varlık alım hızını ocakta 15 milyar dolar daha düşürmesini ve 2022'de 3 faiz artışına gitmesini beklediklerini dile getirdi.

Analistler, varlık alım hızının yavaşlatılmasına ilişkin artan beklentiler, yüksek seyreden enflasyon ve Kovid-19 salgını ile ilgili gelişmelerin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydederek, güvenli liman varlıklardan tahvillere olan ilgiyi artırdığını bildirdi.

Dün, New York borsasında tatil nedeniyle işlem gerçekleştirilmezken, bugün de piyasalarda yarım gün işlem gerçekleştirilecek.

Avrupa'da, Kovid-19 salgını gündemin odağındaki yerini korurken, dün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantı tutanakları takip edildi. Tutanaklarda, faiz artışına ilişkin piyasa beklentilerinin, ECB'nin sözle yönlendirmelerinin tam olarak anlaşılmadığını gösterdiği belirtilirken, enflasyonun bu sene bir miktar daha yükselmesini ve gelecek sene düşmesini bekledikleri ifade edildi.

Dün açıklanan verilere göre Almanya ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,7, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 2,5 büyüyerek beklentilere paralel gerçekleşti.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,25, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,33, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 değer kazanırken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti.

Kovid-19 salgınında yeni varyantın ortaya çıkması, halihazırda tarihi ortalamaların oldukça altında büyüyen Çin ekonomisinin daha da yavaşlayabileceği endişelerini artırırken, Asya genelinde pay piyasaları sert satıcılı seyrediyor.

Japonya'da devam eden sıkı önlemlerin yumuşatılmasının gündemde olduğu bu günlerde gelen yeni varyant haberi piyasaları olumsuz etkiledi. Ayrıca bugün açıklanan verilere göre kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 0,5 artarak beklentileri geride bıraktı.

Bu gelişmelerle, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,76, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,60, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,24 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,58 değer kaybetti.

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 12,1810 liradan, euro 13,6800 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 12,1790 liradan alınan dolar 12,1810 liradan satılıyor. 13,6780 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 13,6800 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise uluslararası piyasada dün günü yüzde 0,7 azalışla 12,0033'ten tamamlamasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 12,1620'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 11,9690 lira, euronun satış fiyatı ise 13,4250 lira olmuştu.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 8 baz düşüşle yüzde 1,56 seviyesine gerilerken, altının ons fiyatı ise yüzde 0,5 artışla 1.797 dolara yükseldi.

Euro/dolar paritesi ise şu sıralarda 1,1220 seviyesinde yatay seyrediyor.

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 80,14 dolardan işlem görüyor.

Dün 82,58 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,22 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.10 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,52 azalışla 80,14 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,91 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, ABD'nin başı çektiği büyük petrol tüketicisi ülkelerin ortak hareket ederek stratejik petrol rezervlerini piyasaya sunmasıyla 2022'nin ilk çeyreğinde arz fazlası yaşanması endişeleri etkili oluyor.

Bu hafta ABD'nin yüksek petrol fiyatlarına karşı, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağı ve kararın Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere diğer büyük enerji tüketen ülkelerle birlikte alındığı duyurulmuştu.

Gelecek hafta bir araya gelecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, halihazırdaki üretim kısıntılarını hafifletme politikasını sürdüreceği öngörüleri de arz fazlası endişelerini artırıyor.

Grubun, piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere bir araya geleceği 23. Bakanlar Toplantısı'nın 2 Aralık'ta yapılması bekleniyor.

OPEC+, bir önceki toplantısında aralık ayında da daha önce belirlenen günlük petrol üretim kesintilerini kademeli olarak her ay 400 bin varil hafifletilmesi planına devam etme kararı almıştı.

Uzmanlar, piyasaya fazladan 70 ila 80 milyon varil seviyesinde stratejik petrol rezervi sunulmasının beklenenden düşük bir rakam olduğunu, alınan ortak kararın piyasada büyük bir etki yaratmak yerine mevcut durumda devam eden talep sıkıntılarını gidermeye yönelik bir hamle olabileceğini belirtiyor.

Öte yandan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan varyantın ekonomik toparlanmayı etkileyebileceğine yönelik endişeler de fiyatları aşağı yönlü baskılıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un B.1.1.529 olarak isimlendirilen çok sayıda mutasyona uğramış yeni bir varyantının tespit edildiği bildirildi.

Salgına yönelik endişelerle ülkeler tedbirleri sıkılaştırırken, varyant haberi sonrası İngiltere 6 Afrika ülkesiyle uçuşları durdurdu.

Brent petrolde teknik olarak 80,36 ile 80,49 dolar aralığının direnç, 80,10 ile 79,97 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.973 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 1.971,25 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 1,3 altında 1.973,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dün yatay bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın hemen altında 1.999,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da sakin seyretti.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan varyanta ilişkin endişelerle piyasaların yeni güne negatif başladığını söyledi.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un B.1.1.529 olarak isimlendirilen çok sayıda mutasyona uğramış yeni bir varyantının tespit edildiği bildirildi.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alım hızının yavaşlatılmasına ilişkin artan beklentiler, yüksek seyreden enflasyon ve Kovid-19 salgını ile ilgili gelişmelerin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydederek, yatırımcıların güvenli liman olarak kabul edilen varlıklara yöneldiğini dile getirdi.

Bugün yurt içinde uluslararası rezervler, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamalarının takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.950 seviyesinin destek, 2.010 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER