Yeniden kapanma tedirginliği

Finansal piyasalar, enflasyonist korkuların devam etmesi ve beklenenden daha erken bir faiz artırımı beklentileri ile bir mola verdiler diyecekken , ani bir riskten kaçınma dönüşü yaşadılar.

Yeniden kapanma tedirginliği

Finansal piyasalar, enflasyonist korkuların devam etmesi ve beklenenden daha erken bir faiz artırımı beklentileri ile bir mola verdiler diyecekken , ani bir riskten kaçınma dönüşü yaşadılar. KOVID'in potansiyel olarak aşılara daha dirençli yeni bir varyantının keşfedilmesinin ardından endekslerde genel bir düşüş gördük ve bu durum küresel ölçekte bir dizi kısıtlama korkusuna yol açarken , hem volatilitenin hem de korku endeksinin artmasına imkan tanıdı.

Tam da Avrupa’da Kasım ayı PMI göstergelerinin tümü beklentilerini aşarak ekonominin güçlü olduğunu gösterirken, Güney Afrika'da ortaya çıkan ve çok öldürücü olan bir varyantın keşfi, finansal piyasaların Kovid-19 kısıtlamalarının hemen hemen bitirdiklerini düşündükleri sırada şaşkına çevirdi. Petrolün çöküşü, hisse senedi piyasalarının düşüşü ve altının ılımlı yükselişinin yanı sıra, bu riskten kaçışın en büyük etkisi tahvil faizlerinde görüldü, 10 yıllık ABD tahvil getirileri %1,63'ten %1,53'e 10 puana geriledi. Endüstriyel metaller ise, arzın sıkışıklığına ilişkin endişelerin fiyatları yükseltmesiyle yükseliş trendine devam etti..

Avusturya'dan sonra Slovakya, başlangıçta iki hafta boyunca hem aşısız hem de aşılı herkesi hedefleyen ulusal bir sokağa çıkma yasağını onayladı. İtalya, mali açıdan felce uğrayan karantinalardan kurtulmak için şu anda belirli boş zaman aktivitelerinden dışlanan aşılanmamış kişilere karşı sertleşmeye karar verdi. Fransa tartışmalı bir aşı pasaport sistemi başlattı ve Danimarka halka zorunlu yüz maskelerinin yeniden getirilmesini düşünüyor. 100.000 COVID ölüm oranının aşıldığı Almanya'da eski sağlık bakanı kış sonunda "Almanya'daki hemen hemen herkesin aşı olacağını, iyileşeceğini veya öleceğini" söyleyerek korkunç bir uyarıda bulundu.

Patent tartışması bitiyor mu ? Aşı üretim izni vermeyince yeni varyantlarla karşı karşıya kalınıyor. yurtdışı basında , gelişmekte olan ülkelerin - patent sahibinin anlaşması olmadan - KOVID-19 aşıları üretmesine izin veren bir anlaşmaya bu hafta ulaşılabileceği yazılmakta, Fikri mülkiyet haklarından toptan feragat edilmesine karşı olan AB, şimdi başlangıçtaki konumunun "ötesine gitmeye", "mantıklı ([ve]) üretimi artıracak bir feragat üzerinde uzlaşmaya varmaya" hazır olduğunu söylüyormuş.

Bu hafta, ABD merkez bankacıları Pazartesi günü yapılacak çok sayıda konuşma yaparken, Haftanın en çok merak edilen verisi Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı ABD istihdam rakamları olacak. Yurtiçinde ise; önce 3Ç21 GSYİH reel büyümesi takip edeceğiz. Beklentimiz %9,3 oranında gerçekleşmesi, 2021 büyüme tahminiz ise %10,01. Kasım TÜFE’de ise aylık artışının %3,1 olarak gerçekleşmesi yıllık enflasyonunda %20,8’e yükselmesini bekliyoruz.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER