AB'nin planı sekteye uğradı

AB'nin planı sekteye uğradı

AB'nin planı sekteye uğradı

Avrupa Birliği'nin yakın zamanda ortaya çıkan vergi tasarısı, Danimarka, İrlanda ve İsveç'in itirazları nedeniyle askıya alındı. Teknoloji dünyasını ve AB vatandaşlarını yakından ilgilendiren karar, AB makamları arasında da tartışmaları beraberinde getirdi.

Ücretsiz hosting: Bir aylık ücretsiz hosting fırsatını yakalayın!

Yeni vergi tasarısı, Avrupa Birliği'nin herhangi bir şirket tarafından üye ülkelere sunulabilecek tüm dijital servisleri üzerinden %3 oranında bir vergi almasını öngörüyordu. Ancak Danimarka, İrlanda ve İsveç ortak bir açıklama yaparak ülkelerinin vergileri bu haliyle kaldıramayacağını açıkladı. İtalya ve diğer ülkelerin temsilcileri ise bu konunun ulusal olmayan bir yönden ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin vergi tasarısı Fransa ekonomi bakanı Bruno Le Maire tarafından yönetilen bir süreç. Bloomberg'e göre Fransız Ekonomi Bakanı, bu tasarıya karşı olan ülkelere yaptığı açıklamada Fransa'nın verginin yürürlüğe giriş tarihinin 2021 yılına kadar ertelenmesini de kabul edebileceğini belirtiyor.

İrlandalı Ekonomi Bakanı Paschal Donohoe'dan şakayla karışık bahseden Le Marie, tasarının tartışıldığı oturumda "Bu tartışma gösteriyor ki doğru bir yöne doğru gitmekteyiz. Sadece Paschal'a Dublin'de bir barda birlikte bira içmemiz gerekiyor, bundan sonra bir karara varabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Danimarka Ekonomi Bakanı Kristian Jensen ise ülkesinin kararı kabul edememesinin sebepleri arasında ABD'nin buna karşılık başvurabileceği olası yaptırımları gösteriyor. Jensen'a göre "Dijital vergi uygulamasında bir anlaşmaya varılabileceğini düşünmek oldukça zor çünkü bu konuda birçok teknik altyapı sorunu ve ABD'nin olası tepkisi, bu kararı almanın Avrupa adına iyi bir fikir olmayabileceğini gösteriyor."

Jensen'ın aslında bu noktada doğru bir noktaya parmak bastığı söylenebilir. İngiltere'nin de benzer bir vergiyi yürürlüğe koyulduğunu açıklamasının ardından Cumhuriyetçi Parti'nin Texas temsilcisi Kevin Brady bu gelişmeyi endişe verici bulduklarını ve ABD'nin de vergi düzenlemelerine dair yaklaşımını küresel piyasalarda dengeli bir ortamın oluşması adına gözden geçirebileceğini belirtmişti.

Önceki HaberOneDrive OS X 10.10 ve 10.11'den kötü haber!  
Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2018, 22:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER