Adalet Bakanlığı'ndan Proje: 'İstismar Mağdurlarının Avukat Giderlerini ve Masraflarını Devlet Karşılayacak'

Adalet Bakanlığı'ndan Proje: 'İstismar Mağdurlarının Avukat Giderlerini ve Masraflarını Devlet Karşılayacak'

Adalet Bakanlığı'ndan Proje: 'İstismar Mağdurlarının Avukat Giderlerini ve Masraflarını Devlet Karşılayacak'

Bugün basına yansıyan bilgiye göre, Adalet Bakanlığı şiddete uğrayan kadınlar, cinsel istismar mağdurları, ve engellilere yönelik davalar için önemli bir adım hazırlığında. Uygulamaya koyulacak olan projeye göre, engelliler, istismar mağduru çocuklar ve kimsesizlerin davaları devlet tarafından sonuna kadar takip edilecek. Mağdur kişilerin avukat giderlerini ve masraflarını da devlet karşılayacak... 

Yedi pilot ilde ve kırılgan gruplara yönelik başlatılan ve özel birim kurulmasını öngören proje başarılı olması halinde 81 ile yaygınlaştırılacak.

s-ebaadc684a033b0069eadc9feffe6383634090 Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın aktardığı bilgiye göre, devlet, travmaya yol açan bu alanlarda açılan davaları yıllar sürse de sonuna kadar takip edecek. Avukatlık giderleri, masrafları devlet karşılayacak.

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’nın hazırladığı projeden öne çıkan başlıklar şöyle

s-b02fd6c86f7ca71777640647c2b1a7cefd4476 Kırılgan gruplar: Çocuk ve boşanma sürecine has kurgulanan mevcut sistem, tüm kırılgan grup mensuplarını kapsayacak şekilde genişleyecek. Adli süreçte; cinsel suç, aile içi şiddet, terör veya insan ticareti suçu mağdurları ile çocuk, kadın, yaşlı ve engelli mağdurlar özel olarak desteklenecek. Hizmet sunumuna ilişkin standartlar geliştirilecek, vaka yönetiminin uygulandığı, adli görüşme odalarının kullanıldığı etkin bir sistem kurulacak. Çocuk ve aile içi şiddet büroları ile tüm ceza mahkemelerinde uzman desteği sağlanacak.Koruma zinciri güçlenecek: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB), Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) ve kolluk mekanizmaları ile birlikte Barolar ve STK’lar ile iş birliği ve eşgüdüm içerisinde çalışılacak, koruma zincirinin adli süreçteki halkası güçlendirilecek.Masrafı devlet ödeyecek: Söz konusu dört kırılgan grupta bulunanlar, avukat masrafı altında ezilmeyecek. Müdürlüğün görevlendirdiği uzmanlar, ilgili ilde bulunan barolarla irtibata geçerek davaya ücretsiz avukat tayin edilmesini sağlayacak.

Pilot uygulama için belirlenen şehirler: İstanbul, İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize

s-a8b577f623c33b4440c50ec10694ae4a83b5d4 İlk etapta 720 pedagog ve psikolog: İlk aşamada merkezlerde görev yapacak 720 pedagog ve psikolog sayısı, projenin ülke çapında yaygınlaşmasıyla 1.500’e çıkarılacak. Psikolog ve pedagoglar uzmanların yönlendirmeleriyle mağdurların psikolojik tedavileri ve dava sürecinde uzmanların bilgilendirilmesi için devrede olacak. Ağır travma yaşayanlar için psikolog ve pedagoglar tavsiyesiyle hareket edilecek.Özel müdürlükler kurulacak:  Pilot uygulama için belirlenen İstanbul, İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize adliyelerinde bakanlığa bağlı olarak cumhuriyet başsavcılığının gözetim ve denetiminde özel müdürlük kurulacak. Müdürlük bünyesinde bilgilendirme ve yönlendirme bürosu, kırılgan grup destek bürosu, ceza yargılaması destek bürosu ve hukuk yargılaması destek bürosu oluşturulacak.

Cinsel istismar mağduru çocuklar için karakollarda yapılan işlem anında müdürlüklere iletilecek.

s-6fd08a2ff9ab45bf983c6829b2d1f7ef74a68f Mağdura hemen ulaşılacak: Uzun ve karmaşık yargılama süreçlerinde mağdurun zorlukları aşabilmesi için sadece uzman devrede olacak. İstismara uğrayan ve ÇİM’e başvuran çocukların doktor, adli tıp raporları, ihtiyaç duyulması halinde devlet bakımına alınması için Aile Bakanlığı ile irtibatı bu uzmanlar sağlayacak. Şiddet mağduru kadının kadın sığınma evlerine yerleştirilmesinden de bu uzmanlar sorumlu olacak.Her davaya uzman: Yeni sistem, adliyelerde savcıların kullandıkları UYAP sistemine entegre edilecek. Mağdurlar adliyelerde doğrudan bu merkezlere gelebilirken, bu merkezlerden haberdar olmayanların savcılıklara başvurması halinde savcı kişinin bilgilerini sisteme girecek ve müdürlüklerin mağdura ulaşması sağlanacak. Ayrıca kolluk kuvvetleri vasıtasıyla da müdürlükler bilgilendirilecek.Aile şikayet için ikna edilecek: Cinsel istismar mağduru çocuklar için karakollarda yapılan işlem anında müdürlüklere iletilecek. Aile olayın failinden şikayetçi olmasa da görevli uzman aile ile konuşup şikayet için ikna edecek.

Adalet Bakanı Gül, istismara ve şiddete uğramış kesimlerin yanında olacak projeleri olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanı Gül, istismara ve şiddete uğramış kesimlerin yanında olacak projeleri olduğunu bildirdi. Adalet Bakanı Gül, istismara ve şiddete uğramış kesimlerin yanında olacak projeleri olduğunu bildirdi. 5c7694933b8a54a80e0bee6b.jpg Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Sempozyumu"nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Düzenleme ile ilgili soru üzerine Gül, şunları söyledi:İlk olarak 7 pilot ilde uygulanmaya başlanan projeden başarılı sonuçlar alındığı takdirde proje, 81 ilde de uygulamaya koyulacak. Projeye ilişkin açıklamada bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, mağdur odaklı, hukuk anlayışı çerçevesinde özellikle istismara ve şiddete uğramış kesimlerin yanında olmak adına bu projeyi gerçekleştirdiklerini kaydederek, ''Davalarda bu sürecin takipçisi olmak adına Adalet Bakanlığı çok etkin olacak. Bu konudaki mağdurların hakları çok yakından takip edilecek. Bu konudaki çalışmalarımız genel itibariyle tamamlandı. Örselenmeden ve yargılanmanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Şiddete uğramış, istismara uğramış kişi yalnız hissetmeyecek. Sürecin her anında takipçisi olunacak bir düzenleme hazırladık. Yakın zamanda ayrıntılarını paylaşacağız."

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sosyal medya üzerinden "Takipçisi olacağız" mesajı paylaştı.

s-78e479ce9ae7ae5aefd83944292cd32f7c9957
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2019, 18:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER