'Akıl okuyan' cihaz!

"Akıl okuyan" cihaz!

'Akıl okuyan' cihaz!

Elektronik cihazları ellerimizi hiç kullanmadan, sanal bile olsa hiçbir düğmeye basmadan kontrol edebileceğimiz bir geleceğe yakınız. Araştırmacılar, "içinizden konuştuğunuzda" çıkan sinyalleri okuyan bir cihaz geliştirdi.

Geliştirilen cihaz, konuşmayı düşündüğünüzde beyninizden ağzınıza giden, ancak ağzınızdan ses olarak çıkmayan sinyalleri okuyarak çalışıyor. Okuduğunuz şeyleri kafanızda okuyorsanız veya beyninizin içinde "sesli" konuşmalar yapıyorsanız, bu tür bir içten konuşmaya yabancı değilsiniz demektir. Subvocalizing diye bilinen bu konuşma türünde ilginç olan, beynin sinyalleri ağzınıza göndermesi ancak sinyallerin konuşmanızı sağlayacak yoğunlukta olmaması.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün geliştirdiği AlterEgo adlı başlık, bu sinyalleri algılıyor ve toplanan sinyalleri bir sinir ağı yoluyla işleyerek sözcüklere dönüştürüyor. Bu sözcükler, size kemik iletimli ses yoluyla ulaştırılıyor.

Testler sırasında bir Roku arayüzünde dolaşılabilirken saat okunabildi ve satrançta hile yapılabildi. Teknolojinin potansiyeli ise geniş ve heyecan verici görünüyor. AlterEgo'nun nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

AlterEgo: Interfacing with devices through silent speechAlterEgo is a wearable system that allows a user to silently converse with a computing device without any voice or discernible movements — thereby enabling the user to communicate with devices, AI assistants, applications, or other people in a silent, concealed, and seamless manner. A human user could transmit queries, simply by vocalizing internally (subtle internal movements) and receive aural output through bone conduction without obstructing the user’s physical senses and without invading a user's privacy. AlterEgo aims to combine humans and computers—such that computing, the internet, and AI would weave into human personality as a “second self” and augment human cognition and abilities. Lead researcher: Arnav Kapur, Fluid Interfaces group More information at: License: CC-BY-4.0 )

Şimdilik sadece MIT'den çıkan bir kağıt halinde olan AlterEgo'nun ne zaman ticari hale geleceği, hatta gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği, belli değil. Yine de bilgisayar-beyin arayüzünün şekillendiğini görmek heyecan verici.

Önceki HaberTwitter üçüncü parti kararını erteledi...  
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2018, 21:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER