AKP İstanbul ve Ankara Seçimlerine İtiraz Etti: Peki Süreç Nasıl İşleyecek?

AKP İstanbul ve Ankara Seçimlerine İtiraz Etti: Peki Süreç Nasıl İşleyecek?

AKP İstanbul ve Ankara Seçimlerine İtiraz Etti: Peki Süreç Nasıl İşleyecek?

AKP, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kaybettiği İstanbul ve Ankara'da geçersiz oyların incelenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. AKP'li yetkililer iki kentte "usulsüzlükler tespit ettiğini" söylüyor.

Peki itiraz süreci nasıl ilerliyor? Aşamalara yakından bakalım...

s-cc2c6e29f13ee4c64a198a84782ab0cf7e3203 AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, kentte 39 ilçede itiraz başvurusu yaptıklarını açıkladı. AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan da "3 bin 217 sandıkta usulsüzlüklere itiraz ettik, 25 ilçede büyükşehir oylarının tümüne itiraz ettik" dedi. İstanbul'da bazı ilçelerde oylar yeniden sayılacak.AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ve Cumhur İttifakı'nın AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın açıklamalarına göre, iktidar partisi "sandıklarda iki farklı usulsüzlük tespit etti."Birincisi, geçersiz oylar. 309 bin geçersiz oy olduğunu söyleyen AKP, geçersiz oyların yeniden incelenmesini talep edecek.2014'teki yerel seçimlerde İstanbul'daki geçersiz oy sayısı 422 bin 667, Ankara'daki geçersiz oy sayısı ise 124 bin 156'ydı. AKP İstanbul İl Başkanı Şenocak: '39 İlçe Seçim Kuruluna İtirazlarımızı İlettik' -

Geçersiz oylara sandık kurulları oy çokluğuyla karar veriyor

s-56ab12c94d04cd9ad15f8643ba9255ee916802 BBC Türkçe'den Ece Göksedef'in aktardığına göre,seçim günü sandık başkanları, itiraz edilen ya da itiraza gerek kalmadan geçersiz sayılan zarfları bir kenara ayırıyor. YSK'nın açıklamasına göre sandık kurulu, tüm zarfları kontrol ettikten sonra kenara ayrılan zarfların geçerli veya geçersiz olduğuna oy çokluğuyla karar veriyor.Sandık kurulu, son seçimde ilçede en fazla oyu alan 5 partinin her birinden birer temsilciyi içeriyor. Kurul tarafından geçersiz olduğuna karar verilen zarflarla ilgili farklı fikirde olan sandık kurulu üyesi, muhalefet şerhini tutanak defterine yazıyor.İstanbul ve Ankara'daki geçersiz oyların kaçında AKP ya da MHP üyelerinin muhalefet şerhi bulunduğu açıklanmadı.AKP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Hüseyin Türkoğlu, "Bu sayı tespit edildi mi?" sorusuna, "Geçersiz oyların kaçında muhalefet şerhi bulunduğu ile kaçında AK Parti'ye veya CHP'ye oy verildiği gibi bilgiler, itirazın sonrasında yapılacak çalışmada ortaya çıkacak." diye yanıt verdi.

Tutanakların birleştirilmesi işlemi siyasi partilere açık olarak yapılıyor

s-0b34a9a80ca2c7af02e42c3785c7f48a52ba9b AKP'nin "Tespit ettik" dediği ikinci usulsüzlük ise Yıldırım'ın da ifade ettiği, "sandıklarda sayılan ve tutanaklara işlenen oylar ilçe seçim kurullarında toplanarak kayda geçirilirken, AKP'nin büyükşehir belediye başkan adaylarının aldığı oyların farklı adaylar adına kaydedilmiş olması."Sandıklarda her bir adayın aldığı oy sayısı sandık başkanı ve kurulu tarafından tutanağa geçiriliyor. Tüm oylar sayıldıktan sonra sandık başkanı, tutanakları ilçe seçim kuruluna götürüyor. Burada tüm sandıklardan gelen tutanakları birleştirme ve tek bir tutanakla tespit etme işlemini ilçe seçim kurulları yapıyor.Son olarak ilçe seçim kurulu başkanı ve en az iki üyesinden oluşan bir ekip tarafından il seçim kuruluna götürülüyor. Bu tutanakların birer kopyası siyasi partilere ve bağımsız adaylara aynı anda teslim ediliyor.Seçim kanununa göre ilçe seçim kurulunda yapılan sayım, döküm ve birleştirme (tüm sandıkların tutanaklarının bir araya getirilerek tek bir tutanak tutulması) sırasında adaylar ya da siyasi parti müşahitleri işlemleri takip edebiliyor. Bu esnada tasnif ve birleştirme açık olarak yapılıyor.

"17 bin küsur oyumuz başka partiye yazılmış"

s-5c4701174693eb2491e00d903dc6b742cbb3f5 AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, İstanbul'da tespit ettiklerini söylediği durumu şöyle açıkladı:"Sandık sonuç tutanağıyla oy sayım döküm çizelgelerinin karşılaştırılmasında, sandık başkanı ve kurul üyeleri tarafından imza altına alınıyor. Sandık sonuç tutanağına aktarılıyor, partililere veriliyor ve bir örneği ilçe seçim kuruluna veriliyor. Tam oraya aktarılırken kaydırmalar yapılmış. 309 sandıkta 17 bin küsur oy bizim adayımıza yazılacağına başka partinin adayına kaydırılmıştır."

Süreç nasıl işliyor?

s-4c9e744bb43e464f4deefaa30727e1f5b83de2 İlçe seçim kurullarının birleştirme tutanaklarına ve geçersiz oylara yönelik olarak yapılacak olan itirazın süresi Salı günü saat 15.00'te doldu. AKP, Ankara ve İstanbul'un tüm ilçelerinde doğrudan ilçe seçim kurullarına itiraz başvurusu yaptı.İlçe seçim kurulu, itirazı, kanuna göre iki gün içinde yani Perşembe günü mesai bitimine kadar karara bağlamak zorunda. İlçe seçim kurulunun kararının ardından, itirazın reddine karar verirse iptali için ertesi gün, yani Cuma günü il seçim kurullarına başvurulacak.İl seçim kurullarının da karar vermek için iki günü var.İl seçim kurulunda da karar kesinleşmezse YSK süreci başlıyor. Siyasi partiler 3 gün içinde YSK'ya başvurmak zorunda. YSK'nın da 3 gün içinde vereceği karar kesin olacak, kararla ilgili başka bir mercie başvurulamayacak.

YSK'nın yapısı

s-a5e2b35bde81ae89e01b4b437a13c6dd1caa55 7 asil, 4 yedek üyeden oluşan YSK'nın üyelerinin 6'sı Yargıtay, 5'i Danıştay tarafından seçiliyor. Ayrıca son seçimde en yüksek oyu almış 4 siyasi parti ve/veya TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin, oy kullanma hakkı bulunmayan ama bazı toplantılara girme hakkı olan YSK temsilcileri var. AKP İtiraz Etmişti: İstanbul'da Beş İlçede Geçersiz Oylar Yeniden Sayılacak
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2019, 21:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER